Εύα Καϊλή: Ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι υποψήφια βουλευτής

Συνεντέυξεις

Η νέα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή μίλησε στο στο περιοδικό «ΟΚ!» που κυκλοφορεί με τα «Νέα Σαββατοκύριακο» για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει ως γυναίκα πολιτικός, την ενός έτους κόρη της και τον Ιταλό σύντροφό της.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που συναντά και πρέπει να υπερπηδήσει μια γυναίκα στην Ελλάδα σήμερα;
Τα στερεότυπα, οι κλειστές κοινωνίες, η έλλειψη παιδείας και σωστής λειτουργίας των θεσμών. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα κάθε φορά που πετυχαίνω κάτι είτε αποδίδεται σε κάποιον άντρα είτε το καρπώνεται κάποιος άλλος είτε αφήνονται υπονοούμενα για το πώς αυτό συνέβη. Αυτό το υπερβαίνω με περισσότερη δουλειά ανεβάζοντας τον πήχη ψηλότερα. Βλέπω όμως πρόοδο κι αυτό είναι αισιόδοξο για το μέλλον. Άλλωστε, έχω κόρη και θέλω να έχει ανοιχτούς ορίζοντες χωρίς εμπόδια σε ό,τι βάλει στο μυαλό της να πετύχει.

Θα σκεφτόσουν να επιστρέψεις στην Ελλάδα και να είσαι υποψήφια βουλευτής στις επόμενες εκλογές ή η απόφαση για διεθνή καριέρα στην πολιτική δεν έχει επιστροφή;
Είθισται όταν κάποιος αναλάβει ένα τέτοιο αξίωμα να συνεχίζει για ένα ακόμη διάστημα χτίζοντας πάνω στα όσα έχει κατακτήσει, ώστε το 2024 να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω στην Ευρώπη από μια αφετηρία που ανοίγει σημαντικούς ορίζοντες. Αν όμως ξανασυζητήσουμε το 2025, υποθέτω πως μπροστά μου όλοι οι δρόμοι θα οδηγούν στη χώρα μου. Παραμένω άλλωστε πολύ περισσότερο στην Ελλάδα πλέον, χάρη και στην τηλεργασία.

Το κίνημα #MeΤoo στη χώρα μας αποκτά όλο και μεγαλύτερη δυναμική. Έχουν γίνει ουσιαστικές αλλαγές για την προστασία των θυμάτων;
Δεν έχουν εφαρμοστεί, ούτε έχουν υιοθετηθεί επαρκείς αλλαγές. Απαιτείται ένα γενναίο άλμα στην αυστηροποίηση των ποινών ώστε να μην αποθαρρύνονται τα θύματα αλλά και να ενταχθεί σε κάθε επάγγελμα ένας κώδικας ηθικής, ορίζοντας την ευθύνη που έχει και ο θύτης σε περίπτωση που το θύμα βρεθεί σε αδύναμη θέση, με απόλυτη προτεραιότητα την προστασία των παιδιών. Παράλληλα, εκτιμώ πως με τις νέες τεχνολογίες μπορούμε, χωρίς να παραβιάζονται οι ιδιωτικές στιγμές μας, να αποκτήσουμε μεγαλύτερο έλεγχο και ασφάλεια στην καθημερινότητά μας για την αποτροπή, την πρόληψη έως την ειδοποίηση και την αντιμετώπιση κάθε καταγγελίας.

Σου έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο; Κάποιο περιστατικό κακοποιητικής συμπεριφοράς;
Ναι, και σε ποια δεν έχει συμβεί; Εγκαίρως αντιλήφθηκα πως έπρεπε να απομακρυνθώ και είχα τη δυνατότητα και την τύχη να αποφύγω τα χειρότερα. Είναι λεπτές όμως οι ισορροπίες και ανά πάσα στιγμή μπορεί κανείς να βρεθεί σε δύσκολη και επικίνδυνη θέση. Σε όλους μας μπορεί να συμβεί και για αυτό οφείλουμε να στεκόμαστε δίπλα στα θύματα χωρίς μισόλογα.

Τώρα που είσαι μητέρα πιστεύεις πως είναι εφικτό να συνδυαστεί καριέρα και οικογένεια και να υπάρξει μια τέλεια ισορροπία ανάμεσα στα δύο;
Είναι εφικτό εφόσον επιλέξεις έναν σύντροφο που σε σέβεται και έχει την παιδεία και την αυτοπεποίθηση να αναλάβει ρόλο και ευθύνη στο μεγάλωμα των παιδιών. Αποφάσισα πως στην προσωπική μου ζωή δεν χωράνε ανταγωνισμοί και συμπλέγματα άλυτα και έχω δίπλα μου ανθρώπους που βλέπουν λύσεις και όχι προβλήματα. Σίγουρα όλα γίνονται πιο εύκολα με οργάνωση και τη στήριξη και αγάπη των γονιών μας, καθώς μόνο εκείνοι μας βοηθάνε στο μεγάλωμα της μικρής.

Πόσο χρόνων είναι η Αριάδνη; Υπάρχει κάποια ιστορία πίσω από την επιλογή του ονόματος;
Ο αλγόριθμος της Αριάδνης, η ιστορία της Αριάδνης της Κρήτης, η αγάπη μου για την ιστορία και τη μυθολογία μας ήταν οι βασικοί λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτή την επιλογή. Το ότι μεταφράζεται Αριάννα στα ιταλικά ήταν τελικά και το καθοριστικό για να το επιλέξουμε την Πρωτοχρονιά του 2021 και κοντεύοντας να κλείσει 1 χρόνο διαπιστώνουμε ότι της ταιριάζει.

Σε ποιον μοιάζει;
Στην αρχή μόνο στον πατέρα της, αλλά λένε όσοι με αγαπάνε πως σιγά σιγά κερδίζω πόντους.

Η βάση σας είναι οι Βρυξέλλες;
Βρυξέλλες και Αθήνα. Μιλάνο στις γιορτές.

Πώς περνάτε τον ελεύθερο χρόνο σας ως οικογένεια;
Έχοντας σταματήσει λόγω πανδημίας τις αποστολές στο εξωτερικό, περνάμε όλα τα Σαββατοκύριακα μόνο οικογενειακά, μαγειρεύοντας και δοκιμάζοντας συνταγές με τη μητέρα μου, παίζοντας με τον ανιψιό μου, τραγουδώντας παιδικά τραγούδια, όπως όλοι σε αυτή την περίοδο της ζωής τους. Όταν κοιμάται το μωρό, διαβάζοντας ή συζητώντας αλλά και οργανώνοντας τις επόμενες μέρες.

Ποια θα έλεγες πως είναι η σπεσιαλιτέ σου;
Όλες οι ελληνικές χρονοβόρες συνταγές. Έμαθα και μερικές ιταλικές. Κάθε μήνα προσπαθώ να πετύχω κάτι που συνήθως θα αντιγράψω από την αδελφή μου.

Πόσο εύκολο είναι να ταξιδεύεις με το μωρό στο αεροπλάνο; Πώς το αντιλαμβάνεται όλο αυτό;
Προσαρμόστηκε. Την τελευταία φορά είχε σηκωθεί και χαιρετούσε τον κόσμο που έβγαινε από το αεροπλάνο στην πτήση Βρυξέλλες – Αθήνα. Θέλει να βλέπει ανθρώπους να της χαμογελάνε.

Η βάφτιση και ο γάμος θα γίνουν στην Ελλάδα;
Η βάφτιση ναι. Όταν με το καλό περάσει αυτή η πανδημία, θα δούμε τις λεπτομέρειες.

Πώς κατάφερες να κρατήσεις την εγκυμοσύνη σου κάτω από άκρα μυστικότητα;
Δεν προσπάθησα να την κρατήσω μυστική, απλώς δεν αισθάνομαι άνετα να διατυμπανίζω κάτι τόσο προσωπικό, πόσο μάλλον σε μια περίοδο που πολλές οικογένειες μετράνε απώλειες από την πρωτόγνωρη αυτή πανδημία. Ήταν και η τηλεργασία που μας κράτησε κλεισμένους σπίτι. Τελικά μαθεύτηκε όταν το μωρό ήταν ήδη 3-4 μηνών.

Όταν γνώρισες τον σύντροφό σου ένιωσες ότι αυτός ο άντρας θα είναι ο πατέρας των παιδιών σου;
Όχι, ομολογώ. Επιλέξαμε να είμαστε μαζί μετά από δύο περίπου χρόνια γνωριμίας.

Πώς γνωριστήκατε;
Γνωριστήκαμε στη δουλειά και εκτίμησα το πόσο σοβαρός, έξυπνος και μορφωμένος ήταν. Στη συνέχεια διαπίστωσα πως έχει χρυσή καρδιά και νοιάζεται για τους άλλους αλλά και σέβεται την οικογένεια. Αυτά ήταν μια καλή βάση για όλα.