Η Εδεσσαϊκή

ΕΔΕΣΣΑΪΚΗ: Η ΑΡΧΗ…

(29 Σεπτεμβρίου 1963)

Ιδρυτής της «Εδεσσαϊκής» ήταν ο Ευθύμιος Βαγουρδής, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 1963 δημοσιοποίησε την απόφασή του να εκδώσει την εφημερίδα, που θα κάλυπτε την Εδεσσα και όλο το Νομό. Η υλοποίηση ήρθε στις 29 Σεπτεμβρίου με την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου. Από το ξεκίνημα ακόμη διαφάνηκε η πίστη του σ’ αυτό που επιχειρούσε. Τον διέκρινε ο ενθουσιασμός, αλλά και το αίσθημα ευθύνης. Οι πρώτοι συνεργάτες του, οι οποίοι τον βοήθησαν στην προσπάθειά του, θυμούνται ακόμη τον ευγενικό του χαρακτήρα. Ηταν πράος, υπομονετικός, αλλά και αποφασιστικός ταυτόχρονα. Μέσα από το πρακτορείο εφημερίδων, που διατηρούσε, έδινε οδηγίες και ενθάρρυνε τους συνεργάτες του. Συνιστούσε μαχητικότητα, χωρίς όμως υπερβολές και κιτρινισμούς. Πληροφόρηση κι όχι παραπληροφόρηση. Μ’ αυτήν την τακτική, χωρίς δεσμεύσεις και εξαρτήσεις από κόμματα, παρατάξεις, κ.λπ., κατάφερε ώστε η «Εδεσσαϊκή» ν’ αγαπηθεί απ’ όλους. Κατάφερε να έχει την υποστήριξη ενός αναγνωστικού κοινού, ο αριθμός του οποίου με την πάροδο του χρόνου άρχισε να διευρύνεται. Ηταν μια αναγνώριση της προσπάθειάς του. Εδωσε στην πόλη και το Νομό μια εφημερίδα, έτσι όπως την αποζητούσε η τοπική κοινωνία. Το πάθος του για την έκδοση της εφημερίδας εκδηλώθηκε, όταν πήρε στα χέρια του το πρώτο φρεσκοτυπωμένο φύλλο. Η συγκίνησή του ήταν έκδηλη. Την κρατούσε στα χέρια του σαν κάτι πολύτιμο. Από τα πρώτα βήματά της η εφημερίδα έγινε ευπρόσδεκτη. Εγινε ο Κυριακάτικος σύντροφος των Εδεσσαίων (αρχικά κυκλοφορούσε τις Κυριακές και κυρίως στην Εδεσσα).

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, στις 31 Δεκεμβρίου του 1965, ο ιδρυτής της «Εδεσσαϊκής» έχασε τη μάχη με το θάνατο και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 57 ετών. Είχε αφήσει πίσω του τα θεμέλια, πάνω στα οποία ο γιος του, ο Στέφανος Βαγουρδής, δημιούργησε το σημερινό εκδοτικό συγκρότημα, με ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα, άνετα γραφεία και παράλληλα έμπειρο προσωπικό, συντακτικό και τεχνικό, καθώς και διακεκριμένους συνεργάτες. Η «Εδεσσαϊκή» εξελίχθηκε σε μια άρτια εφημερίδα προσαρμοσμένη στις σύγχρονες απαιτήσεις, αλλά και με προοπτικές για νέες βελτιώσεις. Παράλληλα, το 1981 εκδίδεται η πρώτη ημερήσια εφημερίδα του Νομού μας, η «Πρωινή» και ακολουθεί το 1994 η επίσης καθημερινή εφημερίδα «Γιαννιτσά». Οσο προχωρεί και εξελίσσεται αυτή η εκδοτική επιχείρηση, πάντα έχουμε στη μνήμη μας τη μορφή του αξέχαστου ιδρυτή, του Ευθύμιου Βαγουρδή.

Πώς ξεκινήσαμε – Πού φθάσαμε

Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ της «Εδεσσαϊκής», από το 1963, το έτος έναρξης της έκδοσής της, γινόταν στη Θεσσαλονίκη.

ΤΟ ΜΑΪΟ του 1978 η εφημερίδα άρχισε να εκτυπώνεται σε ιδιόκτητο τυπογραφείο με κινητά τυπογραφικά στοιχεία, στην Εδεσσα, επί της οδού Ιωνος Δραγούμη 18. Διέθετε ένα επίπεδο πιεστήριο, τρεις λινοτυπικές μηχανές κι έναν κλισογράφο για τις φωτογραφίες.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ του 1991 η «Εδεσσαϊκή» περνάει πλέον στην νέα τεχνολογία. Η εκτύπωση γίνεται μετ ο νέο σύστημα όφσετ και η εφημερίδα κυκλοφορεί πολυσέλιδη και πολύχρωμη. Οι νέες τυπογραφικές εγκαταστάσεις βρίσκονται στην περιοχή του Σιδηροδρομικού Σταθμού επί της Λεωφόρου Νίκης. Το νέο τυπογραφικό συγκρότημα διαθέτει δύο επίπεδα πιεστήρια όφσετ και πολλές άλλες βοηθητικές μηχανές, καθώς κι ένα πλήρες ηλεκτρονικό προεκτυπωτικό συγκρότημα.
ΤΟ ΕΤΟΣ 2001 γίνεται το μεγάλο άλμα. Πραγματοποιείται η μετεγκατάσταση σε νέο μεγάλο ιδιόκτητο κτίριο 1.000 τ.μ. σε οικόπεδο 10 στρεμμάτων στο Προάστειο Εδεσσας, σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων από την Εθνική οδό Εδεσσας – Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα από το σημείο της διασταύρωσης Φλαμουριάς.
Σ’ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ, που είναι ειδικά σχεδιασμένο, στεγάζονται πλέον με πλήρη άνεση τα γραφεία και μια πλήρης, σύγχρονη εκτυπωτική μονάδα. Η εκτύπωση της «Εδεσσαϊκής» γίνεται σε καινούργιο μεγάλο κυλινδρικό ταχυπιεστήριο, ενώ άλλες μηχανές αναλαμβάνουν την εκτύπωση κάθε είδους εντύπων.
ΔΙΑΘΕΤΕΙ επίσης σύγχρονες ηλεκτρονικές προεκτυπωτικές εγκαταστάσεις για πληκτρολόγηση κειμένων, σελιδοποιήσεις, σκαναρίσματα φωτογραφιών, μοντάζ κ.λ.π.
ΣΤΙΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ αυτές εκτυπώνονται και οι εφημερίδες «Πρωινή» Ν. Πέλλας και «Γιαννιτσά» Ν. Πέλλας του εκδοτικού συγκροτήματος Στεφάνου Βαγουρδή, αλλά και άλλες εφημερίδες και περιοδικά άλλων πόλεων. Στο συγκρότημα αυτό απασχολείται πεπειραμένο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό.

Με την τοποθέτηση του υπερσύγχρονου ταχυπιεστηρίου καταφέραμε την ανάπτυξη των εμπορικών δυνατοτήτων του νέου πιεστηρίου για εκτυπώσεις εφημερίδων και περιοδικών άλλων εκδοτών από την γύρω περιοχή. Οι εγκαταστάσεις μας θεωρούνται από τις αρτιότερες στον εκδοτικό χώρο της ελληνικής περιφέρειας. Η «Εδεσσαϊκή» ήταν μία από τις πρώτες περιφερειακές εβδομαδιαίες εφημερίδες στη χώρα μας, η οποία στήριξε την παραγωγή της στην ηλεκτρονική σελιδοποίηση και την εισαγωγή του χρώματος στην εκτύπωσή της. Οι εφημερίδες μας, φιλοδοξούν να απαντούν καθημερινά στις απαιτήσεις των αναγνωστών και να αποδεικνύουν πως στον Τύπο, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα.