ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΦΑΝΟΥΣ, τον εμπιστεύονται άνδρες και γυναίκες για τις ιατρικές του συμβουλές

Συνεντέυξεις

Ο Μιχάλης Θεοφάνους δε γνωρίζουμε, αν έχει κάποια συγγένεια με το μουσικοσυνθέτη, Γιώργο Θεοφάνους, αυτό, ωστόσο, που γνωρίζουμε είναι ότι αγαπά να “συνθέτει” και να χαρίζει στους ασθενείς του όμορφα και λαμπερά πρόσωπα και σώματα, λες και … γράφει νότες στο πεντάγραμμο.

Δερματολόγος … από κούνια, γιατί από μικρός ήξερε το επάγγελμα που θ’ ακολουθήσει.

Οπως εξομολογείται δε στην “εδεσσαϊκή”, “είχα την τάση να περιθάλπτω φίλους μου που χτυπούσαν, όταν παίζαμε ποδόσφαιρο.”

Σήμερα, με δύο ιατρεία, σε Εδεσσα και Σκύδρα, αντίστοιχα, ασκεί το επάγγελμα της δερματολογίας εδώ και 11 χρόνια και μοιράζεται, μέσω της “ε”, θεραπείες και μεθόδους, καθώς και επιστημονικές γνώσεις. 

Και μπορεί η συζήτηση να έχει τη γυναίκα … πρωταγωνίστρια, ωστόσο, αρκετές ιατρικές συμβουλές του Μιχάλη Θεοφάνους, αφορούν και τους άρρενες αναγνώστες της εφημερίδας.
Γι’ αυτό μείνετε στην παρέα μας, γιατί δε θα χάσετε… 

Κι αν αποφασίσετε να κάνετε ένα όμορφο δωράκι και μια ευχάριστη έκπληξη στη γυναίκα ή στη σύντροφό σας, το τηλέφωνο του δερματολόγου – αφροδισιολόγου Μιχάλη Θεοφάνους, θα το βρείτε στο τέλος της συνέντευξης.

Η συνέντευξη

“Ε”: Μιχάλη, μίλησέ μας για το επάγγελμά σου, αρχικά. Πώς αποφάσισες ν’ ασχοληθείς με τη δερματολογία;
– Από μικρός ήθελα να γίνω γιατρός. Μάλιστα, είχα την τάση να περιθάλπτω φίλους μου που χτυπούσαν, όταν παίζαμε ποδόσφαιρο. 
Τελικά όταν έφθασα στο Λύκειο, τότε συνειδητοποίησα πάλι ότι ήθελα να γίνω γιατρός, ότι ήθελα να προσφέρω στο συνάνθρωπο.
Κι από τότε, εδώ και 11 χρόνια, ασκώ αυτό το επάγγελμα.

“Ε”: Τα τελευταία δύο χρόνια, η ζωή μας κάνει … παρέα με την πανδημία. Εσύ πώς βιώνεις την όλη κατάσταση;
–  Πράγματι, τώρα με τον κορωνοϊό περνάμε μια διετία πάρα πολύ δύσκολη. Είναι, θα έλεγα, μεγάλη πρόκληση ειδικά στο δερματολογικό κομμάτι, όχι τόσο το κλινικό, όσο το αισθητικό δερματολογικό κομμάτι. Αν αναλογισθούμε ότι έχει περιορισθεί ο κόσμος, επειδή φοβάται τις μετακινήσεις. 
Οι άνθρωποι δεν είναι καλά ψυχολογικά, για να κάνουν ένα δώρο στον εαυτό τους, ή να κοιτάξουν λίγο την περιποίησή τους. 
Εύχομαι, λοιπόν, να περάσει γρήγορα αυτό, και να επανέλθουμε στην κανονικότητα.
Αν και εγώ βιώνω την κατάσταση με αισιοδοξία. Είναι κάτι που ήρθε και θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε και να ζήσουμε με αυτό. Και ν’ αντιδράσεις και να φωνάξεις, τι μπορείς να κάνεις; Δε μπορείς να κάνεις κάτι. 
Απλά προσαρμόζεσαι, και ο άνθρωπος μπορεί. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μπούμε σε καινούργιους ρυθμούς.

“Ε”: Αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας, δυστυχώς, έχουν δημιουργήσει στους ανθρώπους άγχος, στρες, στεναχώριες, προβλήματα. Κι όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν, δημιουργούν ψυχοσωματικά προβλήματα. Το διαπιστώνεις αυτό;
– Ναι, είναι αλήθεια. Γιατί κι εγώ ακούω πολλά προσωπικά τους προβλήματα. Και πολλές δερματικές παθήσεις, σχετίζονται με τον ψυχολογικό κόσμο και το τι περνάει ο ασθενής.
Ενώ πιο πριν, που δεν είχε τίποτα, ήταν μια χαρά. Κάτι του συνέβη στη ζωή, και ήρθαν στην επιφάνεια πολλά δερματολογικά θέματα. Είτε αυτοάνοσα, είτε απλά. Οπότε, όντως έχουμε μια συσχέτιση με το πόσο καλά αισθάνεται και τι περνάει ο ασθενής που έρχεται εδώ. Και έχει τύχει πολλές φορές να βρούμε την αιτία. Σχετίζεται, δηλαδή, πολύ η δερματολογία με την ψυχολογία ενός ασθενή. 
Βλέπω, λοιπόν, το κλινικό – δερματολογικό τους πρόβλημα και με το που το μοιράζονται, νιώθουν καλύτερα και ηρεμούν, γιατί ξέρουν ότι θα βρούμε μαζί τη λύση.
Να σας πω, δηλαδή, για παράδειγμα, πως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγάλη έξαρση στις ψωριάσεις, που είναι αυτοάνοσο. Ψωρίαση κατά πλάκας π.χ. 
Εχουμε, επίσης, πάρα πολύ έξαρση σε αραίωση του τριχωτού της κεφαλής. Πάρα πολύ σε γυναίκες· στρες, άγχος, συμβάλλουν σ’ αυτό. Μετά τον κορωνοϊό κι αν έχουν νοσήσει, το βλέπω πολύ συχνά. 
Δερματικές παθήσεις, επίσης, μετά τον covid. 
Ολα έχουν να κάνουν με τον ψυχολογικό παράγοντα.

“Ε”: Και τι νιώθεις, εσύ, Μιχάλη, όταν βλέπεις χαμόγελα ευγνωμοσύνης και ευτυχίας στα πρόσωπα των ασθενών σου;
– Κοίτα, γενικά στην ιατρική, όταν έχεις τον ασθενή απέναντι και τον θεραπεύεις, εισπράττεις. Πάντοτε· νιώθεις και εισπράττεις μια χαρά, ό,τι πήρες το πρόβλημα αυτού του ανθρώπου. 
Για μένα αυτό είναι το πιο ουσιαστικό. Το ό,τι πήρες το πρόβλημα αυτού του ανθρώπου και φεύγει και πάει σπίτι του χαρούμενος και αισιόδοξος. Ενώ, στην αρχή, όταν μπαίνει στο ιατρείο μπορεί να είναι θλιμμένος, προβληματισμένος, αγχωμένος, αλλά μετά φεύγει με γέλιο και χαρά, ευχαριστημένος και ικανοποιημένος. 
Αυτό δεν πληρώνεται. Αυτό είναι που μου αρέσει στην ιατρική. Και το βλέπω πολύ στη δερματολογία, γιατί είναι πιο άμεση ειδικότητα. Βλέπεις το αποτέλεσμα γρήγορα και νιώθεις και εσύ χαρά μαζί με τον ασθενή σου.

“Ε”: Να αναφέρουμε και τις θεραπείες που υλοποιούνται στα δύο ιατρεία, σε Σκύδρα και Εδεσσα;
– Ναι, βεβαίως. Τα πολύ επεμβατικά είναι το botox,  υαλουρονικό – filler και τα ιατρικά νήματα (λίφτινγκ στο πρόσωπο).
Από εκεί και μετά υπάρχουν οι μεσοθεραπείες προσώπου, οι ενέσιμες που προάγουν την υγεία, που κάνουν πιο φωτεινό και πιο υγιές δέρμα, υπάρχουν θεραπείες, όπως καθαρισμός προσώπου, με μάσκες ενυδάτωσης, πίλινγκ προσώπου, σύσφιξη προσώπου με μηχάνημα σύσφιξης (σ.σ. και για το σώμα, για όλες τις περιοχές.)
Λέιζερ στο πρόσωπο, για ουλές, ακμή, αναζωογόνηση, αντιγήρανση. 
Η αισθητική δεν έχει εποχή. Και όλες οι θεραπείες γίνονται όλες τις εποχές του χρόνου.
Και επειδή υπάρχουν πάρα πολλές θεραπείες, θα πρέπει να γίνονται με σωστό τρόπο. 
Ο σκοπός είναι να κάνεις σωστή δουλειά· να έχεις αργό, όμορφο και σωστό αποτέλεσμα.
Πρέπει τα χαρακτηριστικά της κάθε γυναίκας να τα σεβαστείς και η σωστή αισθητική πρέπει να σέβεται τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να μην τα εξαφανίζει. 
Εκεί είναι η επιτυχία. Κι αυτό θέλει χρόνο. Αν έχεις υπομονή, έλα, και θα δεις το πρόσωπό σου ή το σώμα σου ν’ αλλάζει προς το καλύτερο.

“Ε”: Οι Εδεσσαίες φροντίζουν τον εαυτό τους;
– Οι Εδεσσαίες φροντίζουν τον εαυτό τους, αλλά όχι μόνο οι γυναίκες. Και οι άνδρες, γιατί πολλοί είναι αυτοί που έρχονται στα ιατρεία μου.

“Ε”: Θα ήθελες να στείλεις ένα μήνυμα στους πελάτες σου και στους αναγνώστες της “ε”;
– Να έχουμε υγεία, ν’ αγαπάμε τον εαυτό μας, για να μπορούμε να τον προσφέρουμε στον κόσμο περισσότερα χρόνια, σ’ αυτούς που μας αγαπάνε, για να μη τους λείψουμε. 
Αν είμαστε υγιείς και αγαπάμε τον εαυτό μας και τον προσέχουμε, άρα θα είμαστε και περισσότερα χρόνια, να μας χαίρονται οι άλλοι. 
Και μακριά από τους τοξικούς ανθρώπους και τοξικές συμπεριφορές. Δε μας κάνουν καλό. 

   η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας