ΕΔΕΣΣΑ-ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΡΑΤΟΓΛΟΥ: “Εχουμε όραμα και συγκροτημένο σχέδιο για να πάμε τον τόπο ένα σκαλί ψηλότερα”

Συνεντέυξεις

“ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΙΑΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΕΡΓΟ, ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΗ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ”

“ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η ΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΧΩ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ”

Διανύοντας μια πρώτη Δημαρχιακή θητεία, εκλεγμένος παμψηφεί στη θέση του παραιτηθέντα προκατόχου του και έχοντας ήδη βάλει την προσωπική του “σφραγίδα” στην πρόοδο και την υλοποίηση μιας σειράς έργων για την πόλη και τον Δήμο Έδεσσας, ο Γιάννης Μουράτογλου στρέφει σταδιακά το βλέμμα του και στις επερχόμενες εκλογές του Οκτωβρίου, όπου ως επικεφαλής του συνδυασμού “Συνεργασία Ευθύνης” στοχεύει, φυσικά, να λάβει λαϊκή εντολή πενταετίας στο “τιμόνι” του τόπου.

Ο μακροβιότερος και πλέον καταξιωμένος πανελλαδικά Εδεσσαίος Αυτοδιοικητικός της μεταπολίτευσης “ανοίγει τα χαρτιά” του σήμερα στην “Ε”, για το όραμα και το σχέδιο, που έχει για τον Δήμο σε συνεργασία με τους δεκάδες αξιόλογους υποψηφίους και εν ενεργεία συμβούλους, που πλαισιώνουν το συνδυασμό του, ώστε “να πάει ο τόπος ένα σκαλί ψηλότερα”.

Επίσης, αναφέρεται μεταξύ άλλων και στην πρόσφατη αποχώρηση της “Ενωτικής Δράσης” από την εκλογική “κούρσα”, υποστηρίζοντας ότι “αλλάζει σαφώς το σκηνικό και τους συσχετισμούς δυνάμεων” και επισημαίνοντας το γεγονός ότι στελέχη της έχουν μεταπηδήσει πλέον στην δική του Παράταξη, ενώ τονίζει με νόημα πως “η γνώση του χώρου της Αυτοδιοίκησης έχει ιδιαίτερη σημασία” και ο ίδιος την έχει αποκτήσει “με προσωπική δουλειά και αναζήτηση συμμετέχοντας στα κεντρικά όργανα του θεσμού” επί δεκαετίες.

Αναλυτικά τα όσα πολύ ενδιαφέροντα καταθέτει σήμερα στην “Ε” ο Δήμαρχος, στο δρόμο για τις κάλπες, απαντώντας σε σειρά ερωτήσεων που του τέθηκαν:

“Ε”: Ύστερα από μια μακρά πορεία στην Αυτοδιοίκηση, με σχεδόν 30 συναπτά έτη παρουσίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Έδεσσας, αποφασίσατε εσχάτως να ηγηθείτε ενός Συνδυασμού, για πρώτη φορά. 
Τι σας ώθησε σε αυτή την σημαντική απόφαση και πόσο διαφορετικός είναι ο ρόλος του επικεφαλής υποψηφίου (και νυν) Δημάρχου, από αυτόν του “απλού” υποψηφίου συμβούλου; 
– Φυσικά και είναι διαφορετικοί οι ρόλοι και η απόφαση αυτή δεν ήρθε αβασάνιστα! Όπως είναι γνωστό εκλέχτηκα και μάλιστα παμψηφεί από τους συναδέλφους μου Δημοτικούς Συμβούλους της παράταξης που ασκεί τη διοίκηση στην ιδιαίτερα τιμητική θέση του Δημάρχου Έδεσσας, μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Γιάννου, για να συμμετάσχει στις εθνικές εκλογές. Στην πολιτική, όπως και στη ζωή, τα πράγματα ακολουθούν τη ροή τους και γίνονται πολλές φορές χωρίς να τα προσχεδιάσεις. Έτσι κλήθηκα να τεθώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της δημοτικής παράταξης, κάτι που ήταν ιδιαίτερα τιμητικό για μένα.  
Θέλω να τονίσω ότι όποιος ασχολείται με τα κοινά αναλαμβάνει τις ευθύνες του ρόλου που καλείται να υπηρετήσει μετά την εκλογή του από τους συμπολίτες του και με αυτή τη διαπίστωση μπαίνω την απάντηση του ερωτήματος. Προφανώς με ώθησε η αγάπη για τον τόπο μας και η διάθεση για προσφορά, αλλά για να λάβω την απόφαση να ηγηθώ του ψηφοδελτίου της παράταξής μας πρώτα έκανα την αυτοκριτική μου.  
Θεωρώ ό,τι μπορώ να προσφέρω στο Δήμο Έδεσσας με τη δυνατότητα οργάνωσης που με χαρακτηρίζει, τη γνώση του χώρου της Αυτοδιοίκησης, αλλά και την άμεση επαφή που έχω σε κεντρικό επίπεδο με θεσμούς και πρόσωπα που ασκούν διοίκηση. Έχοντας αυτά τα εφόδια ζητώ από τους συμπολίτες μου να εμπιστευτούν εμένα και τους συνεργάτες μου, για να πάμε τον τόπο ένα σκαλί ψηλότερα. 
Εδώ και 30 χρόνια πολιτεύομαι με καθαρές θέσεις, έχοντας πάντα το θάρρος της γνώμης μου, την οποία εκφράζω με ευθύτητα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω. 

“Ε”: Υπήρξατε, κατά κοινή ομολογία, ένας επιτυχημένος Αντιδήμαρχος, επί 13 συνεχή χρόνια, και σας έχει πιστωθεί, κυρίως, η χρηστή διαχείριση και το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, τα οποία και παραλάβετε σχεδόν σε κατάσταση χρεοκοπίας το 2011. 
Το γεγονός αυτό, ωστόσο, δίνει ήδη “τροφή” στην Αντιπολίτευση για αναφορές σχετικά με το πρόσωπό σας, του τύπου: “Δεν αρκεί η καλή διαχείριση των θεμάτων ενός Δήμου αλλά χρειάζεται όραμα”. 
Τι θα απαντούσατε, λοιπόν, σχετικά και τι οραματίζεστε για το μέλλον αυτού του τόπου ως σημερινός και αυριανός Δήμαρχος;  
– Καταρχάς όποιος είναι καλός διαχειριστής δε σημαίνει ότι στερείται οράματος ή σχεδίου για την επόμενη μέρα. Το αντίθετο! Όποιος γνωρίζει από διαχείριση μπορεί να σχεδιάσει σύμφωνα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις δυνατότητες του δήμου να ανταποκριθεί σε αυτές. 
Επιπρόσθετα, θεωρώ άδικο να με κατηγορήσει κάποιος για έλλειψη οράματος και δυνατότητας σχεδιασμού, καθώς είναι γνωστό ότι μέσα από τη συμμετοχή μου στα κεντρικά όργανα της Αυτοδιοίκησης συμμετέχω σε Διοικητικά Συμβούλια αμιγώς αναπτυξιακών φορέων και οργανισμών, όπως είναι η ΕΕΤΑΑ και η ΠΕΤΑ, αλλά και Επιτροπές Παρακολούθησης Κοινοτικών Προγραμμάτων, όπως είναι το Interreg, λόγω της εμπειρίας και της γνώσης που έχω σε ζητήματα σχεδιασμού και ανάπτυξης. 
Πάντως, σε ότι αφορά στο όραμα και το σχέδιο για την επόμενη ημέρα του Δήμου Έδεσσας, πρέπει να σας ενημερώσω ότι μαζί με τους συνεργάτες μου βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της συγκρότησης του προγράμματος με τις δεσμεύσεις μας για την επόμενη δημοτική περίοδο, που θα καταθέσουμε στους πολίτες του Δήμου Έδεσσας για να μας κρίνουν. 
Πρόκειται για ένα συγκροτημένο σχέδιο, που είναι ρεαλιστικό και απολύτως εφικτό να υλοποιηθεί!  
Στόχος μας είναι να παρέμβουμε σε όλους τους τομείς ευθύνης που έχει ο δήμος μας, με έμφαση στην ενεργειακή μας αυτάρκεια, που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα οικονομικά του δήμου και των δημοτικών τελών, την αστική ανάπτυξη με ένα μεγάλο πρόγραμμα ασφαλτοστρώσεων και πεζοδρομήσεων στην Έδεσσα και όλες τις Κοινότητες, την περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού με οργανωμένο πρόγραμμα προώθησης και την αγροτική ανάπτυξη, με μεγάλες παρεμβάσεις στην αγροτική οδοποιία και την προώθηση των αγροτικών μας προϊόντων, ως επώνυμων τοπικών προϊόντων. 

“Ε”: Από τις έως τώρα επίσημες ανακοινώσεις υποψηφίων του συνδυασμού σας προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για ένα ψηφοδέλτιο με “κορμό” τα στελέχη της απερχόμενης Διοίκησης, αλλά και πολλές σημαντικές-επώνυμες παρουσίες ακόμη και απο άλλους συνδυασμούς, κατά το παρελθόν. 
Πόσο σημαντική προϋπόθεση αποτελεί για εσάς το ισχυρό ψηφοδέλτιο, τόσο για μια σίγουρη εκλογική επιτυχία όσο και για μια επιτυχημένη και δημιουργική θητεία στην εξουσία του Δήμου και δη πάνω στις βάσεις του έργου που έγινε σε όλη την χρονική περίοδο 2011-2023; 
– Είμαι περήφανος για το ψηφοδέλτιο της «Συνεργασίας Ευθύνης», που έχει ιδιαίτερα αξιόλογα στελέχη, ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί όχι μόνο στα αυτοδιοικητικά πράγματα αλλά και στον επαγγελματικό και κοινωνικό τους χώρο. Όλα τα στελέχη της «Συνεργασίας Ευθύνης» είναι άνθρωποι που θέλουν να προσφέρουν στον τόπο μας και όλοι τους ανεξαιρέτως μπορούν να το κάνουν.  
Σε ό,τι αφορά στον «κορμό» όπως είπατε του ψηφοδελτίου, που αποτελείται από στελέχη της τωρινής διοίκησης, κανείς δεν αρνείται ότι είμαστε συνέχεια μίας διοίκησης που έχει προσφέρει συγκεκριμένο και μετρήσιμο έργο, για το οποίο είμαστε περήφανοι. Από την άλλη πλευρά είναι σαφέστατη η ανανέωση, όχι μόνο σε έμψυχο υλικό, αλλά και στις ιδέες και τις προτάσεις που φέρνουν αυτοί οι νέοι συνεργάτες, προκειμένου να μπολιάσουμε την δημοτική μας παράταξη και να φέρουμε την ανανεωμένη πρότασή μας στους πολίτες. Στο σημείο αυτό να προσθέσω ότι δε θεωρώ πως υπάρχει μία ομάδα στελεχών που αποτελούν κορμό, αλλά όλοι οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ξεκινούν από την ίδια βάση.  
Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με την έκφραση «σίγουρη εκλογική επιτυχία». Ο μόνος που μπορεί να μιλήσει γι’ αυτό είναι οι πολίτες του Δήμου Έδεσσας, που με την ψήφο τους θα επιλέξουν την επόμενη Δημοτική Αρχή. Μέχρι το βράδυ της 8ης Οκτωβρίου κανείς δεν μπορεί να μιλάει για «εκλογική επιτυχία», πόσο μάλλον για «σίγουρη εκλογική επιτυχία». Βέβαια, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων δημιουργεί μία δυναμική, αυτό που λέμε παράσταση νίκης, αλλά επιμένω ότι ο τελικός κριτής είναι οι πολίτες του Δήμου Έδεσσας, οι οποίοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το καλύτερο για το μέλλον του τόπου μας. 
Θα συμφωνήσω μαζί σας ότι ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο αφενός δημιουργεί συνθήκες για εκλογική επιτυχία, η οποία βέβαια εξαρτάται από πολλούς άλλους παράγοντες και αφετέρου για μία πετυχημένη και δημιουργική θητεία, εάν οι συνδημότες μας επιλέξουν εμάς στο τιμόνι του Δήμου Έδεσσας. Δεν είναι υπερβολή ότι η «Συνεργασία Ευθύνης» διαθέτει αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, που μπορεί να εγγυηθεί μία πετυχημένη δημοτική θητεία, με μία πληθώρα αξιόλογων στελεχών που έχουν δοκιμαστεί στην κοινωνία.  

“Ε”: Η πολυετής εμπειρία σας από την Κεντρική Ένωση Δήμων και η βαθιά γνώση του νομικού πλαισίου και των διαδικασιών που διέπουν την Αυτοδιοίκηση, σας έφερε συχνά σε θέση να λειτουργείτε, στα Δημοτικά Συμβούλια, ως ένα είδος “γκουρού” του χώρου, σε ό,τι αφορά την επίλυση αποριών ή διαφωνιών και την παροχή διευκρινίσεων για το τι τελικά ισχύει και τι όχι σε διάφορα ζητήματα. 
Πόσο χρήσιμο και καθοριστικό θεωρείτε αυτόν τον γνωστικό σας πλούτο περί της Αυτοδιοίκησης, για την επιτυχή και αποτελεσματική άσκηση των καθηκόντων της και την υλοποίηση των στόχων ενός Δήμου; 
– Θεωρώ υπερβολικό τον χαρακτηρισμό «γκουρού», αν και με τιμάει ιδιαίτερα. Απλώς, μέσα από τη συμμετοχή μου στα όργανα και τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και προσωπική δουλειά και αναζήτηση, έχω αποκτήσει ένα επίπεδο γνώσης σε ό,τι αφορά στο θεσμικό πλαίσιο και τις αυτοδιοικητικές διαδικασίες. Οι παρεμβάσεις μου στο δημοτικό συμβούλιο γίνονται πάντα με σκοπό να διευκολύνω τις διαδικασίες και όχι να προβάλω τις όποιες γνώσεις έχω, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας υπάρχουν κι άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη με γνώση και εμπειρία, που χαίρομαι να μοιραζόμαστε τις απόψεις μας με το σώμα και τους συμπολίτες μας. 
Η γνώση του χώρου της Αυτοδιοίκησης έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τις διαδικασίες που ακολουθούνται, αλλά κυρίως για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης. Η Αυτοδιοίκηση έχει διαφορετικό τρόπο θεώρησης των πραγμάτων. Οφείλει να είναι κοντά στον πολίτη που έχει το μικρό πρόβλημα που πρέπει να επιλυθεί, αλλά πρέπει να έχει τη δυνατότητα να σχεδιάσει και την αναπτυξιακή πορεία του τόπου. Αυτό το πλαίσιο διαμορφώνει μία πολύ διαφορετική φιλοσοφία πολιτικής πράξης, για την οποία απαιτούνται συνθετική και οργανωτική ικανότητα, καθώς και ικανοί συνεργάτες για τη συγκρότηση μία ικανής ομάδας με συγκεκριμένους ρόλους και αρμοδιότητες, που θα προσφέρει έργο στους πολίτες και τον τόπο. 

“Ε”: Η πρόσφατη αποχώρηση της “Ενωτικής Δράσης”, που ήταν ο “τρίτος πόλος”, με αξιοσημείωτα ποσοστά, στις προηγούμενες εκλογές του 2014 και 2019 θεωρείτε ότι αλλάζει το προεκλογικό τοπίο και διαφοροποιεί τους συσχετισμούς δυνάμεων ανάμεσα στην δική σας Παράταξη και την “Κοινωνία σε Κίνηση”; 
Οδηγώντας τελικά σε έναν μονόδρομο ανάδειξης νικητή από τον α’ εκλογικό γύρο; 
– Σαφέστατα και αλλάζει το προεκλογικό σκηνικό, όπως επίσης και ο συσχετισμός δυνάμεων. Είναι σαφές πως πάμε σε εκλογές γνωρίζοντας ότι θα έχουμε εκλογικό αποτέλεσμα από την πρώτη Κυριακή.  
Πολλά στελέχη της «Ενωτικής Δράσης» έχουν πλαισιώσει την δημοτική μας παράταξη και τους ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη τους. Το σίγουρο όμως είναι ότι οι δημοτικές παρατάξεις δεν αποτελούν αθροίσματα στελεχών, αλλά συγκροτημένες πολιτικές ομάδες που έχουν ένα πλαίσιο αρχών. Αυτό το πλαίσιο αρχών είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που θα επηρεάσουν την επιλογή των πολιτών, μαζί με το πρόγραμμα που θα καταθέσουμε, τα στελέχη που πλαισιώνουν την παράταξη και τον επικεφαλής. 

“Ε”: Μπορεί η μεγάλη πλειοψηφία όσων υπηρετούν την Αυτοδιοίκηση σε αυτή τη χώρα να δηλώνει διαχρονικά ότι την θέλει “ανεξάρτητη” και “ακομμάτιστη”, ωστόσο όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι, όπως και εσείς, ανήκετε σε κάποιο συγκεκριμένο ιδεολογικό χώρο και δεν το κρύβετε, άλλωστε. 
Πόσο πιστεύετε, λοιπόν, ότι οι πρόσφατες διπλές εθνικές εκλογές, με το συγκεκριμένο ξεκάθαρο αποτέλεσμά τους, μπορούν να επηρεάσουν και τις Δημοτικές κάλπες;  
Στην λογική, αν μη τι άλλο, ότι οι Έλληνες πολίτες-ψηφοφόροι θα έχουν την επιλογή μιας ενιαίας ιδεολογικοπολιτικής φιλοσοφίας στην άσκηση της Κεντρικής και της Αυτοδιοικητικής Εξουσίας για τα επόμενα, τουλάχιστον, 4-5 χρόνια; 
– Οι πολιτικές θέσεις και τοποθετήσεις του καθενός είναι θεμιτές και δεν είναι κρυφό ότι όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι ανήκουν σε διάφορους ιδεολογικούς χώρους. Από την άλλη πλευρά είναι σαφές ότι όταν μιλάμε για την Αυτοδιοίκηση πρέπει να αφήνουμε κατά μέρος τις ιδεολογικές μας ταυτότητες και να συνεργαζόμαστε με όποια και όποιον μπορεί να φέρει θετικό αποτέλεσμα για τον τόπο.  
Σε προσωπικό επίπεδο έχω συνεργαστεί άριστα με εκπροσώπους των Κυβερνήσεων όλων των αποχρώσεων, έτσι ώστε να προωθηθούν τα συμφέροντα του Δήμου Έδεσσας. Τις άριστες σχέσεις που έχω αναπτύξει διαχρονικά πρέπει να τις εκμεταλλευτούμε, έτσι ώστε να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει με αποτελεσματικότητα και ταχύτητα.  
Τώρα, σε ότι αφορά στην επιλογή των πολιτών και τη συσχέτιση της αυτοδιοίκησης με την κεντρική εξουσία, είναι σύνηθες να εκλέγονται αυτοδιοικητικές παρατάξεις που είναι πιο κοντά στην ιδεολογική και πολιτική φιλοσοφία της κυβέρνησης. Βεβαίως, αυτό δεν είναι δεδομένο και τον τελευταίο λόγο πάντα τον έχουν οι πολίτες, που με την ψήφο τους θα αναδείξουν τη νέα δημοτική αρχή.

*η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα “εδεσσαϊκή”, στην έκδοση με ημερομηνία 26 Αυγούστου 2023…