του Δημήτρη Βοσνάκη
Έκαναν τα πρώτα τους βήματα το 2018, ως μια παραδοσιακή μπάντα που έπαιζε στους δρόμους και τις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης, δίνοντας μια άλλη, πιο ευχάριστη νότα στη ρουτίνα των περαστικών, οι οποίοι πολλές φορές κοντοστέκονταν για να χαζέψουν ή ακόμα και να χορέψουν! Πλέον, είναι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα μουσικά σχήματα της Θεσσαλονίκης (και όχι μόνο) στο είδος του. Ο λόγος για την “Banda Entopica”, η σύνθεση της οποίας βασίζεται σε δύο δικά μας παιδιά, από την Έδεσσα.
Τα δύο αδέρφια, λοιπόν, ο Ράφος και ο Τάσος Γκέντζης μιλάνε στην “εδεσσαϊκή” για το πώς ξεκίνησε το εγχείρημα, τι τους ώθησε να δημιουργήσουν μια μπάντα βασισμένη σε παραδοσιακά ακούσματα της Μακεδονίας, αλλά παράλληλα και για τις συνέπειες που έχει στους μουσικούς και στον πολιτισμό, γενικότερα, το lockdown λόγω του κορωνοϊού.
Γνωρίστε τους “Entopica”
“Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Εγώ παίζω σαξόφωνο κι ο Ράφος ακορντεόν. Σύντομα γνωρίσαμε τον Φίλιππο τον Φασούλα με καταγωγή από τη Λάρισα, ο οποίος παίζει κλαρίνο και αυτός μας σύστησε το 4ο μέλος της μπάντας, τον Μπίλη τον Μαλεγκάνο απ’την Καστοριά, για να μας πλαισιώσει με τα κρουστά. Το σημαντικό είναι ότι όλοι μας μοιραζόμαστε το ίδιο πάθος για τη μουσική και την παράδοση. Κάπως έτσι, έδεσε το γλυκό…” μας λέει ο Τάσος.
Το ξεκίνημα στον δρόμο
Ως Banda Entopica συστήθηκαν στο κοινό την άνοιξη του 2018, παίζοντας σε κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης, όπως ο πεζόδρομος Αγίας Σοφίας, η πλατεία Αριστοτέλους και η Νέα Παραλία.
“Τα lives στον δρόμο ήταν μια πολύ καλή εμπειρία για εμάς. Εκεί μπορέσαμε να αφουγκραστούμε πραγματικά τον κόσμο ο οποίος, παρ’ όλη τη δύσκολη καθημερινότητα που βίωνε, μας αγκάλιασε. Δεν είναι λίγες οι φορές που έστηναν χορό μέρα-μεσημέρι ή μας πετούσαν χρήματα ακόμα και από τα μπαλκόνια. Βέβαια υπήρχαν και οι δυσκολίες, αρχικά με τον καιρό, καθώς ξεκινήσαμε να παίζουμε καλοκαίρι και η ζέστη ήταν αφόρητη. Επίσης, υπήρξαν φορές που έρχονταν όργανα της αστυνομίας, μετά από ανώνυμες καταγγελίες κατοίκων και μας έδιωχναν, με την πρόφαση της διατάραξης κοινής ησυχίας. Γεγονός που δυστυχώς συνέβαινε αρκετά συχνά…” τονίζει ο Ράφος.
Μπαίνοντας στα μαγαζιά…
Δειλά, δειλά η μπάντα άρχισε να συζητιέται στη συμπρωτεύουσα και κάπως έτσι “έκλεισαν” τα πρώτα lives σε διάφορα μαγαζιά της πόλης. Στην αρχή βέβαια, δεν ήταν όλα στρωμένα με ροδοπέταλα για το σχήμα.
“Οι πρώτες εμφανίσεις μας μπροστά σε κοινό ήταν λίγο αμήχανες γιατί ακόμα δεν είχαμε βρει ακριβώς τα πατήματα μας σαν μπάντα. Είχαμε όμως πολύ όρεξη και ενθουσιασμό και αυτό έβγαινε προς όλους όσους έρχονταν να μας δουν και να μας ακούσουν. Έτσι, σιγά σιγά, αρχίσαμε να χτίζουμε τη σχέση μας με το κοινό και να βελτιωνόμαστε. Η μουσική μας άλλωστε απευθύνεται σε ανθρώπους από 5 έως 105 χρονών! Είναι καλό να θυμούνται οι παλιοί τις ρίζες τους, αλλά να μαθαίνουν και οι νέοι…”
Παρ’ ολίγο… διεθνείς!
Η μπάντα έχει παίξει σε πάρα πολλές πόλεις και φεστιβάλ, κυρίως της βόρειας Ελλάδας, παρ’ όλο που η… φήμη της έχει φτάσει μέχρι την Αθήνα. Καστοριά, Πρέσπες, Σέρρες, Γιαννιτσά, Βλάστη, Τρίκαλα, Λάρισα, Καρδίτσα και φυσικά Έδεσσα είναι κάποιοι από τους προορισμούς που οι Banda Entopica χάρισαν κέφι και (πολύ) χορό στους ανθρώπους που είχαν την τύχη να τους ακούσουν.
“Ο κόσμος στον βορρά είναι πιο “ζεστός” γιατί είναι πολύ πιο εξοικειωμένος με αυτά τα ακούσματα. Όταν παίζουμε στις πόλεις μας, το συναίσθημα είναι διαφορετικό. Το σκηνικό μετατρέπεται σε ένα μεγάλο πανηγύρι όπου χορεύουν όλοι, μικροί-μεγάλοι…” αναφέρει ο Τάσος.
Ο Ράφος, απ’ την άλλη, μας εκμυστηρεύεται ότι το περασμένο καλοκαίρι, είχαν κανονισμένες και πολλές ακόμα live εμφανίσεις, με τις πιο σημαντικές, σε χώρες του εξωτερικού: στα Πυρηναία Όρη της Γαλλίας καθώς και σε πόλεις της Γερμανίας. Ωστόσο η κρίση του κορωνοϊού δεν επέτρεψε να γίνει δυστυχώς, τίποτα από αυτά.
Οι δυσκολίες εν μέσω κορωνοϊού
Κάπως έτσι, δόθηκε η αφορμή να συζητήσουμε για το φλέγον ζήτημα της πανδημίας που πλήττει ολόκληρη την κοινωνία και πόσο μάλλον τους ανθρώπους της τέχνης.
“Αυτή τη στιγμή, οι μουσικοί είμαστε κυριολεκτικά στον αέρα. Εδώ και 9 περίπου μήνες, από το προηγούμενο lockdown, είμαστε ουσιαστικά σε αδράνεια και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Αναγκαστήκαμε να αλλάξουμε δουλειά για να μπορέσουμε να βγάλουμε έστω τα προς το ζην μας. Και τώρα πάλι τα ίδια. Το χειρότερο είναι ότι, όπως φαίνεται, ο κλάδος μας θα ανοίξει τελευταίος και η κυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτα απολύτως γι’ αυτό. Σχεδόν όλοι οι μουσικοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν έχουν λάβει καμία οικονομική ενίσχυση μέχρι στιγμής. Είναι τραγικό…” λένε με απογοήτευση τα αδέρφια και συνεχίζουν: “Ειδικά όσον αφορά τη δικιά μας μπάντα, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα γιατί προσφέρουμε κατά κύριο λόγο διασκέδαση και όχι θέαμα. Ο κόσμος χορεύει στα λάιβ μας, έρχεται κοντά, κάτι που εν καιρώ πανδημίας είναι απαγορευτικό.”
Ο πολυπόθητος πρώτος δίσκος
Οι “Entopica” όμως, κόντρα τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν, έχουν στα “σκαριά” ένα μεγάλο δώρο για τους fans τους. Και αυτό δεν είναι άλλο από τον πρώτο δίσκο που έχουν ήδη ηχογραφήσει τον Νοέμβριο του ’19 και ετοιμάζονται να κυκλοφορήσουν με τον νέο χρόνο. Ο κύριος κορμός του περιλαμβάνει παραδοσιακά άσματα της Μακεδονίας και κάποια της Θράκης. Τα γραφιστικά του cd ανέλαβε ο Δημήτρης Μπουρδάνης ενώ τη μίξη και το mastering επιμελήθηκε ο Άγγελος Αθανασιάδης.
“Ο δίσκος θα είχε κυκλοφορήσει από το καλοκαίρι αλλά αφού δεν κάναμε lives, δεν μπορούσαμε να τον προωθήσουμε όπως θα θέλαμε. Οπότε πήραμε την απόφαση να τον βγάλουμε μέσα στο 2021, πάντα με ρίσκο αλλά με την ελπίδα να πάει καλά. Είμαστε αισιόδοξοι! ” αναφέρει ο Τάσος ενώ ο Ράφος κάνει λόγο και για μια διαδικτυακή έκπληξη που ετοιμάζει η μπάντα και θα μας ξεσηκώσει, έστω και από τον καναπέ του σπιτιού μας.
Άξιο αναφοράς είναι, τέλος, ότι την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου, η ΕΡΤ3 μέσω της εκπομπής “Σύγχρονοι Παραδοσιακοί Μουσικοί” θα προβάλλει ένα αφιέρωμα στους Banda Entopica, με συνεντεύξεις και πλάνα από διάφορες live εμφανίσεις του συγκροτήματος.
Με την ευχή όλων, να τους ξαναδούμε σύντομα επί σκηνής και να μας ξεσηκώσουν, όπως μόνο αυτοί ξέρουν.
Μέχρι τότε, βρείτε τους στη σελίδα τους στο facebook και να ενημερωθείτε πρώτοι για ο, τι καινούργιο ετοιμάζουν. Μείνετε συντονισμένοι!
Η Banda Entopica είναι οι:
Τάσος Γκέντζης – σαξόφωνο
Ράφος Γκέντζης – ακορντεόν
Φίλιππος Φασούλας – κλαρίνο
Βασίλης Μαλεγκάνος – κρουστά
*Δημοσιεύτηκε στην έντυπη “εδεσσαϊκή” στις 28/11
