“Μαύρη” επέτειος για την Αγία Σοφία – Οι προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Δύο χρόνια συμπληρώνονται από τότε που η Αγία Σοφία μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί, μια απόφαση που πήρε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αγνοώντας την UNESCO και τις προτροπές άλλων χωρών και της διεθνούς κοινότητας για το αντίθετο.

Συγκεκριμένα, η αλλαγή καθεστώτος της σε τζαμί έγινε με απόφαση του Ερντογάν, στις 14 Ιουλίου του 2020, κάτι που αποτέλεσε μια πολιτική κίνηση, η οποία καταδικάστηκε διεθνώς και από διεθνή όργανα του Πολιτισμού, όπως το ICOM (διεθνές συμβούλιο μουσείων) και το ICOMOS (Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών).

Έτσι την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 έγινε η πρώτη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε 3ωρη μετάδοση.

Βιβλία για την Αγία Σοφία που φέρουν την “υπογραφή” του Ερντογάν

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της Τουρκίας παρουσίασε το Σάββατο  23 Ιουλίου 2022 δύο βιβλία για την Αγία Σοφία, μια ημέρα πριν από τη 2η επέτειο από την επαναλειτουργία της ως τέμενος.

Τα βιβλία περιγράφουν λεπτομερώς τα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του μνημείου και την αντίδραση των Τούρκων στη μετατροπή του σε τζαμί, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ