Στα ύψη η τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης – «Ο χειμώνας μας φέρνει τρόμο»

Οικονομία

Με τρόμο αντικρίζουν οι Έλληνες πολίτες την συνεχή αύξηση των τιμών των καυσίμων καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και πλέον των μεταφορών τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το κρύο με το πετρέλαιο θέρμανσης να έχει φτάσει ήδη στο 1,60 ευρώ το λίτρο πριν ξεκινήσει η επίσημη διάθεσή του!

Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης και στην αγορά ξέρουν πως μέχρι τότε θα έχει ανέβει κι άλλο αγγίζοντας απλησίαστες τιμές.

Θεωρείται βέβαιο ότι το τζάκι θα «δουλέψει» φουλ φέτος με ότι συνεπάγεται αυτό για το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα.

Οι Έλληνες θα πληρώσουν πολύ ακριβά τις αντι-ρωσικές κυρώσεις οι οποίες προκάλεσαν απίστευτη ακρίβεια στα καύσιμα και πρώτες ύλες, που με την σειρά τους επέφεραν έναν τρομακτικό πληθωρισμό τον οποίο αδυνατεί να αντιμετωπίσει ο Έλληνας πολίτης με τα πενιχρά του εισοδήματα.

Οι υψηλές τιμές στη βενζίνη έχουν επιφέρει αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες, με πιο σημαντική τον περιορισμό των μετακινήσεων και των χιλιομετρικών αποστάσεων, αλλά και την εξυπηρέτηση περισσότερων επιβατών ανά όχημα.

Από τις 14-15 Αυγούστου η τιμή των καυσίμων έχει πάρει την ανιούσα με το πρόβλημα να εντείνεται σε κάποιες περιοχές.

Ν. Αττικής 2,016€/l 2,003€/l

Ν. Θεσσαλονίκης 2,010€/l 1,998€/l

Ν. Ηρακλείου 2,107€/l 2,104€/l

Ν. Δωδεκανήσου 2,199€/l 2,194€/l

Ν. Κυκλάδων *2,305€/l *2,320€/l

Σε πρατήριο καυσίμων στη Λ. Αμφιθέας

Βενζίνη (95 Οκτ.)

Από 11/8 έως 28/8 -> «τσίμπησε» 5-7 λεπτά το λίτρο

Diesel κίνησης

Από 6/8 έως 28/8 -> «τσίμπησε» 14-15 λεπτά το λίτρο

Η πρόεδρος βενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα μίλησε στο «Κοινωνία Ώρα ΜEGA» για την αύξηση των καυσίμων και το fuel pass:

«Ήδη οι δηλώσεις ότι θα κλείσει ο Nord Stream 1, έχει ανεβάσει τις τιμές. Τα διεθνή γεγονότα επηρεάζουν τις τιμές και δη στην Ελλάδα. Η τιμή στο βαρέλι, τις τελευταίες μέρες ανεβαίνοκατεβαίνει, εκεί που ήταν 90 δολάρια το βαρέλι, είδαμε ότι ανέβηκε στα 100 δολάρια, 106 δολάρια.

Τα τιμολόγια που περιμένουμε δεν περιμένουμε να είναι πτωτικές. Όχι στις τιμές 2,50 ευρώ που είδαμε αλλα θα είναι πάνω από 2 ευρώ. Περάσαμε τα 2 ευρώ η τιμή στη βενζίνη και το 1.90 η τιμή στο πετρέλαιο. Μας βοήθησε η ενίσχυση των 0, 15 λεπτών στην αντλία», ανέφερε η κ. Ζάγκα.

Για το πετρέλαιο θέρμανσης είπε πως, «με τρόμο το αντιμετωπίζουμε. Η τιμή του είναι στο 1,60 ευρώ. Μετά που άρχισε να πέφτει, κλείναμε με 1,50. Στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, εμείς αυτό παρακαλάμε είναι να μην ανέβει και άλλο. Έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν τζάκια, έχουν αρχίσει και προμηθεύονται ξύλα. Τώρα κάποιος δεν μπορεί να πουλήσει πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι και ανοίξεις και πουλήσεις έχεις πρόστιμο», κατέληξε.

pronews.gr