ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
Μέλος της δύναμης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έδεσσας και Αλμωπίας
ΔΑΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΔΑΣΕ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
ΔΑΣΕ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ
ΔΑΣΕ ΑΝΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Προς
– Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σκρέκα Κωνσταντίνο
Κοιν.:
– Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αμυρά Γεώργιο
– Γενικό Γραμματέα ΥΠΕΝ, κ. Αραβώση Κωνσταντίνο
– Προϊστάμενο της Γεν. Δ/νσης Δασών & Δ.Π. κ. Γκουντούφα Ευάγγελο
– Βουλευτή Ν. Πέλλας κ. Καρασμάνη Γεώργιο
– Βουλευτή Ν. Πέλλας κ. Σταμενίτη Διονύσιο
– Βουλευτή Ν. Πέλλας κ. Βασιλειάδη Βασίλειο
– Βουλευτή Ν. Πέλλας κ. Τζάκρη Θεοδώρα
Θέμα: «Προβλήματα ΔΑΣΕ Έδεσσας & Εύρυθμη Λειτουργία Δασικών Υπηρεσιών Π.Ε. Πέλλας»
Κύριε Υπουργέ,
Η σημερινή κοινωνικοοικονομική συγκυρία, τόσο σε Εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο επιβάλλει την έμπρακτη στήριξη των πλέον φτωχών και ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων της Πατρίδας μας, για την διατήρηση της κοινωνικής συνοχής.
Στο πλαίσιο, αυτό ζητούμε την άμεση οικονομική στήριξη ιδιαιτέρως του επαγγέλματος του δασεργάτη αλλά και των ΔΑΣΕ, της χώρας μας, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν το έργο τους, που δεν είναι άλλο από την ορθή εκμετάλλευση του δασικού πλούτου της, σύμφωνα πάντα με τις αρχές της αειφορικής διαχείρισής του υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Δασικής Υπηρεσίας.
Κρίνεται συνεπώς, επιτακτική η ανάγκη:
1. Η κατά αποκλειστικότητα πρόσληψης δασεργατών εγγεγραμμένων στο σχετικό Μητρώο Δασεργατών με έλεγχο από την αρμόδια υπηρεσία για την εκτέλεση πάσης φύσεως υλοτομικών και ευρύτερα εργασιών εκδάσωσης αλλά και πρωτογενούς μεταποίησης ξυλείας καυσόξυλων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο της πρόσληψης ανειδίκευτου προσωπικού από την πλευρά έμπορων ξυλείας και επακόλουθα των δυστυχημάτων που συμβαίνουν λόγο έλλειψης εξιδανίκευσης των τελευταίων.
2. Με την υιοθέτηση και νομοθέτηση της ως άνω πρότασης μας είναι βέβαιο, ότι θα προκύψει και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος νέων ανθρώπων να ασχοληθούν επαγγελματικά με τις υλοτομικές εργασίες, δίνοντας έτσι, όχι μόνον, πολύτιμο νέο έμψυχο υλικό στον κλάδο, που τόσο το χρειάζεται, αλλά και επαγγελματική διέξοδο σε νέους των δασόβιων και παραδασόβιων πληθυσμών της χώρας μας.
3. Πολύ σημαντική είναι επίσης, η επαγγελματική κατάρτιση των νέων υλοτόμων – δασεργατών με την περαιτέρω και σε βάθος χρόνου εκπαίδευσης τους, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα.
4. Να δοθούνε επιδοτήσεις για την αγορά και αντικατάσταση του υπάρχοντος παλαιού εξοπλισμού των δασεργατών ( αλυσοπρίονα, τρακτέρ, ζώα μεταφοράς και σύρσεις ξυλείας).
5. Ζητούμε να αυξηθούν οι πιστώσεις στα δασαρχεία για τους καθαρισμούς των δασών, για αντιπυρικές ζώνες, για αντιπλημμυρικά έργα, με απευθείας ανάθεση στους δασικούς συνεταιρισμούς. Είναι προτιμότερο να δοθούν κονδύλια για πρόληψη ώστε να σώσουμε τον δασικό πλούτο της χώρας μας που είναι πηγή οξυγόνου για όλους μας καθώς και για την διαφύλαξη της άγριας πανίδας μας και για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Τέλος, πέραν των όσον αναφέραμε πιστεύουμε ακράδαντα ότι και η εύρυθμη λειτουργία των κατά τόπους Δασικών Υπηρεσιών είναι ιδιαιτέρως σημαντική, και με έκπληξη και ανησυχία ακούσαμε φήμες για την πιθανή εναλλαγή σε θέσεις ευθύνης υπάλληλων των παραπάνω Υπηρεσιών.
Θεωρούμε, ότι οι φήμες αυτές πρέπει να παραμείνουν ως τέτοιες, ώστε, να μην διαταραχτεί το υπάρχων κλίμα συνεργασίας μεταξύ των οργανώσεων μας και των Δασικών Υπηρεσιών, άλλωστε είναι γνωστό τοις πάση ότι εδώ και αρκετά χρόνια είναι υποστελεχομένες, με πενιχρά μέσα και ελάχιστη χρηματοδότηση και επομένως μια τέτοιου είδους απερίσκεπτες επεμβάσεις, όχι μόνον δεν θα βοηθήσουν στην εύρυθμη λειτουργία και αναβάθμιση τους, αλλά απεναντίας στην περαιτέρω αποδιοργάνωση και υπολειτουργία τους με ότι αυτό συνεπάγεται.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΔΑΣΕΡΓΑΤΩΝ ΕΔΕΣΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ «Η ΑΡΤΕΜΙΣ»
Ο Πρόεδρος
Ο Γ. Γραμματέας
ΔΑΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Ο Πρόεδρος
ΔΑΣΕ ΑΓΙΑΣ ΦΩΤΕΙΝΗΣ
Ο Πρόεδρος
ΔΑΣΕ ΦΛΑΜΟΥΡΙΑΣ
Ο Πρόεδρος
ΔΑΣΕ ΑΝΩ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ
Ο Πρόεδρος
