Το ΚΔΑΠμεΑ “ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ” στην Αριδαία επισκέφθηκε η Θ. ΤΖΑΚΡΗ (ΦΩΤΟ)

Αριδαία

Δελτίο τύπου του πολιτικού γραφείου της Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Πέλλας, Θεοδώρας Τζάκρη, αναφέρει τα εξής:

Επίσκεψη Θεοδώρας Τζάκρη στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) ‘ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ’ στην Αριδαία και επικοινωνία με τα ΑμεΑ και τους εργαζόμενους σε αυτό

Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεοδώρα Τζάκρη επισκέφτηκε, χθες, 13 Μαρτίου, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ-ΜΕΑ) «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» του Δήμου Αλμωπίας, όπου είχε συνεργασία με τους εργαζόμενους και συνομίλησε με τους ωφελούμενους της δομής.

  ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ εδώ-facebook 

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη ενημερώθηκε από την Διευθύντρια της «Ηλιαχτίδας, Γεωργία Δήμκου ότι το Κδαπ-μεα στο οποίο απασχολούνται δημιουργικά καθημερινά 22 συνάνθρωποί μας με αναπηρία, διαφόρων ηλικιών μετά την αποφοίτησή τους είτε από το ΕΕΕΚ, είτε από το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, λειτουργεί από το Δεκέμβριο του 2002, βάσει προγράμματος που συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και από το Υπουργείο Εργασίας και ανήκει στην Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Αλμωπίας.  

Στην «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» βάσει του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τη διευθύντρια, στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2021-2027 απασχολούνται 7 εργαζόμενοι: η ίδια ως κοινωνική λειτουργός, 1 εργοθεραπευτής, 1 ξυλογλύπτης, 2 κοινωνικοί φροντιστές, 1 οδηγός και 1 καθαρίστρια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Σκοπός του προγράμματος είναι η κοινωνικοποίηση των απασχολουμένων σε αυτό Αμεα και για τον σκοπό αυτό υλοποιούνται δράσεις με το Ειδικό Σχολείο Αριδαίας (πριν τεθεί σε αναστολή η λειτουργία του λόγω της μείωσης του αριθμού των μαθητών), το ΕΕΕΕΚ Αλμωπίας, περιβαλλοντικές δράσεις.

Το ΚΔΑΠ-ΜΕΑ ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ διαθέτει δύο οχήματα για τη μετακίνηση των Αμεα, εκ των οποίων το ένα εκ των οποίων αποκτήθηκε το 2017 μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατόπιν συνεργασίας της βουλευτή με τον τότε δήμαρχο Αλμωπίας Δημήτρη Μπίνο.  

Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι  
✔️  Τα ΚΔΑΠμεΑ είναι πολύ σημαντικός θεσμός για τους ανθρώπους με αναπηρία, επειδή απασχολούνται δημιουργικά εντός αυτών, αλλά το πρόβλημα είναι τι θα γίνει στο μέλλον και κυρίως όταν εκλείψει το υποστηρικτικό περιβάλλον δηλαδή οι γονείς ή η οικογένειά τους. Για αυτό πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι η δημιουργία όσο το δυνατόν περισσοτέρων στεγών υποστηριζόμενης διαβίωσης και για αυτό τον λόγο είχε παραχωρηθεί, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Αλμωπίας, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κτίριο (εντός του πρώην ΕΘΙΑΓΕ) για την δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης, η τύχη του οποίου σήμερα αγνοείται. Επομένως πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν οι 160 ΣΥΔ που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε εντάξει στο ΕΣΠΑ με 52 εκ. και δεν υλοποιήθηκαν ποτέ 
✔️  Διασφάλιση της έγκαιρης και έγκυρης διάγνωσης και αποκατάστασης με πολλαπλασιασμό των δημόσιων δομών διάγνωσης και των κέντρων αποκατάστασης και ουσιαστική αναδιάρθρωση των ΚΕΠΑ ώστε να μην κινδυνεύουν όπως σήμερα, να χάσουν επιδόματα και αναδρομικά.  
✔️  Στήριξη στο ανάπηρο παιδί και την οικογένειά του στην καθημερινότητα. Με εξασφάλιση προσωπικού βοηθού ή φροντιστή ακόμη και σε 24ωρη βάση, αύξηση των επιδομάτων των ανάπηρων παιδιών και άρση των υφιστάμενων αδικιών, όπως η κατάργηση του επιδόματος όταν λαμβάνουν σύνταξη θανόντος γονέα.  
✔️  Ενεργή υποστήριξη της εργασιακής ένταξης των ανάπηρων παιδιών. Με επέκταση, σε όλες τις αναπηρίες, της συνέχισης χορήγησης του επιδόματος, ανεξάρτητα από την εύρεση εργασίας. Με επαναφορά της καταργηθείσας διάταξης του ΑΣΕΠ ότι 10% των θέσεων Αορίστου Χρόνου στο δημόσιο καλύπτεται υποχρεωτικά από πρόσωπα με αναπηρία άνω του 50% που μοριοδοτούνται επί τούτου.  
✔️  Προώθηση της συμπεριληπτικής και ενταξιακής εκπαίδευσης με δωρεάν παράλληλη στήριξη για ανάπηρους μαθητές. Με ισότιμη πρόσβαση των ανάπηρων φοιτητών στις ακαδημαϊκές σπουδές μέσω υποστηρικτικής τεχνολογίας και υπηρεσιών. Με ειδικά προγράμματα σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης ώστε δάσκαλοι, μαθητές και σπουδαστές να εμπεδώσουν την κουλτούρα ισοτιμίας.