Καράογλου: Προμηθεύονται με φωτοβολταϊκά οι Ιερές Μονές του Αγίου Όρους

Κεντρική Μακεδονία

Με φωτοβολταϊκά συστήματα θα καλύπτονται ενεργειακές ανάγκες των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς. 

Η μελέτη αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Άγιο Όρος προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πεδίων σε είκοσι μία θέσεις στη Χερσόνησο του Άθω και τη δημιουργία σύγχρονων ενεργειακών συστημάτων για την κάλυψη του 75% των ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών, οι οποίες μέχρι σήμερα βασίζονται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο diesel και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων. 

Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων παραγωγής ενέργειας στο Άγιο Όρος και η αρμονική περιβαλλοντική ένταξη του παραπάνω έργου στη Χερσόνησο του Άθω απασχόλησε ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΔΑΚ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρου 
Καράογλου. 

Η σκοπιμότητα της αξιοποίησης “πράσινων” πηγών ενέργειας στην Αθωνική Πολιτεία εστιάζεται σε τέσσερις άξονες: 

-Α) στη μείωση των αέριων ρύπων και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα καθώς και της ηχορύπανσης, που προκύπτουν από την εκτεταμένη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών, τα οποία πολλές φορές είναι παλαιού τύπου με χαμηλή απόδοση και πολύ θόρυβο, 
-Β) στη μείωση των ρύπων και της σκόνης που προκύπτουν από τη μεταφορά των καυσίμων στο χωμάτινο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους, 
-Γ) στο οικονομικό όφελος των Ιερών Μονών από τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων 
-Δ) και στη δυνατότητα κάλυψης των σταδιακά αυξανόμενων ενεργειακών αναγκών. 

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Τομέας Μακεδονίας και Θράκης), κ. Θεόδωρος Καράογλου: “Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΚΕΔΑΚ ενέκρινε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Άγιο Όρος θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των ενεργειακών αναγκών του Ιερών Μονών. Αναγκών που προκύπτουν από την αύξηση του αριθμού των προσκυνητών, τον εκσυγχρονισμό παραδοσιακών εργαστηρίων και το πιο σημαντικό την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Αθωνικής Χερσονήσου με τη δημιουργία κέντρων. Χάρη στη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων διασφαλίζουμε ότι το 75% των ενεργειακών αναγκών των Μονών θα καλύπτεται από “πράσινες” πηγές ενέργειας”. 

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς χαιρετίζει την έναρξη συνεργασίας με το Σωματείο “Βυζαντινή Οικουμένη”. Ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου και η Πρόεδρος του Σωματείου κα. Φλώρα Καραγιάννη, υπέγραψαν σήμερα σύμφωνο συνεργασίας που προβλέπει τη στέγαση του πλούσιου αρχείου της “Βυζαντινής Οικουμένης”, που αποτελείται από χιλιάδες βιβλία και σπάνια φωτογραφικά, αρχιτεκτονικά και επιστημονικά ντοκουμέντα, στο διατηρητέο κτήριο του ΚΕΔΑΚ, στην οδό Πραξιτέλους και Ζαΐμη στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Χάρη στην εξειδικευμένη για το Βυζάντιο βιβλιοθήκη που δημιούργησε το διεθνές ερευνητικό επιστημονικό κέντρο “Βυζαντινή Οικουμένη”, επιστήμονες και ερευνητές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε ένα πλούσιο ιδιωτικό βιβλιογραφικό απόθεμα που είναι αφιερωμένο στον βυζαντινό κόσμο. 

Η Πρόεδρος της “Βυζαντινής Οικουμένης”, κυρία Φλώρα Καραγιάννη, ευχαρίστησε τον κ. Καράογλου για το έντονο ενδιαφέρον που έδειξε ως Πρόεδρος του ΚΕΔΑΚ για το σπάνιο αρχειακό υλικό. “Από σήμερα το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς και η Βυζαντινή Οικουμένη ενώνουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να παράσχουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο τη δυνατότητα αξιοποίησης ενός ακόμη μέσου για τη μελέτη του Βυζαντίου. Για σχεδόν 11 αιώνες η Θεσσαλονίκη αποτελούσε τη δεύτερη σημαντική πόλη της Βυζαντινής αυτοκρατορίας μετά την Κωνσταντινούπολη. Άρα, το πλούσιο αρχείο που αφορά το Βυζάντιο και από εδώ και στο εξής θα στεγάζεται στο κτήριο του ΚΕΔΑΚ, βρίσκει δικαιωματικά ένα μόνιμο χώρο στην πόλη μας. Το ευχαριστώ προς τον Υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) για το έμπρακτο ενδιαφέρον του είναι λίγο για να εκφράσω την ευγνωμοσύνη που νιώθω για αυτήν τη συνεργασία” σημείωσε.