Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο – Κορυφώνεται η μάχη με τις ομιλίες των αρχηγών

Πολιτική

Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, κορυφώνεται η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης.

Οι ομιλίες ακολουθούν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κλείσει τη συνεδρίαση.

Σημειώνεται ότι με την πρότασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία).

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας είχαν την ευκαιρία να αντιπαρατεθούν για πρώτη φορά χθες, με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη. Ο πρωθυπουργός είχε τονίσει ότι προτιμά τη συγγνώμη με ειλικρινή αυτοκριτική, από την καμία συγγνώμη του Αλ. Τσίπρα για τους 120 νεκρούς στο Μάτι και την Μάνδρα, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι “δεν υπάρχει συγγνώμη χωρίς να υποδειχθεί που έγινε λάθος”

Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 9 το βράδυ. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».

ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτα: