1ο ΕΠΑΛ ΚΡΥΑΣ ΒΡΥΣΗΣ – ΔΡΑΣΕΙΣ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ (ΦΩΤΟ)

Παιδεία

“Μορφώνω δεν θα πει μόνο οπλίζω τον νέο άνθρωπο για τον αγώνα της ζωής, αλλά (προπάντων) ευγενίζω την ψυχή του, βαθαίνω την αντίληψή του για τον κόσμο…τον κάνω πιο άνθρωπο.”  
(Ευάγγελος Παπανούτσος) 

Τα τελευταία 2 χρόνια η ανθρωπότητα βίωσε μια αναπάντεχη υγειονομική κρίση, μια πανδημία.

Τα σχολεία έκλεισαν τις πόρτες τους και η μάθηση και η διδασκαλία ακολούθησαν τον δρόμο της τηλεκπαίδευσης. Τα παιδιά κλείστηκαν στα σπίτια και απομακρύνθηκαν το ένα από το άλλο καθώς και από τον φυσικό τους χώρο, το σχολείο. 
Στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς η προσαρμογή πίσω στα μαθήματα και την τάξη ήταν λίγο δύσκολη.

Το μεγαλύτερο στοίχημα όμως ήταν τα παιδιά να έρθουν πάλι κοντά αντιλαμβανόμενα ότι η μοναξιά και οι δυσκολίες αντιμετωπίζονται πιο εύκολα όταν δουλεύουμε ομαδικά και μαζί, όταν προσφέρουμε, όταν σκεφτόμαστε το «εμείς» περισσότερο από το «εγώ». Την ευκαιρία αυτή άδραξαν οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης ανταποκρινόμενοι σε 3 καλέσματα-δράσεις, οι 2 προερχόμενες από τις οργανώσεις «Χαμόγελο του Παιδιού» και «Make a wish» και η 3η από το Γενικό Λύκειο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.

«Χαμόγελο του Παιδιού» 
Για την 1η δράση οι μαθητές του 15μελούς του ΕΠΑΛ οργάνωσαν ένα project θέλοντας να συγκεντρώσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για την οργάνωση «το Χαμόγελο του Παιδιού». Έφτιαξαν αφίσες και εκτός από τους συμμαθητές τους επέκτειναν το κάλεσμά τους και στην τοπική κοινωνία της Κρύας Βρύσης τοποθετώντας τις αφίσες σε σημεία της πόλης και ενημερώνοντας τον κόσμο.

Η ανταπόκριση των μαθητών του σχολείου και των πολιτών ήταν συγκινητική και οι κούτες που μαζεύτηκαν ξεπέρασαν τις προσδοκίες όλων. Όμως τα παιδιά δεν σταμάτησαν εκεί. Η παράδοση του υλικού έγινε από το ίδιο το 15μελές στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη όπου κοινωνικοί λειτουργοί έδωσαν συνέντευξη και απάντησαν σε εύστοχες απορίες των παιδιών που εξεπλάγησαν ακούγοντας πόσοι συνάνθρωποί μας βιώνουν άσχημες καταστάσεις και μαθαίνοντας πως η προσφορά των υπολοίπων και ο εθελοντισμός μπορούν να φέρουν ένα χαμόγελο στα χείλη τους.

Make a wish 
Η 2η δράση αφορούσε στα Αστέρια της οργάνωσης Make a wish τα οποία αγοράστηκαν από το μεγαλύτερο ποσοστό των μαθητών και καθηγητών του ΕΠΑΛ για να βοηθήσουν στην πραγματοποίηση της ευχής ενός παιδιού που πάσχει από σοβαρή ασθένεια, αλλά και για να προσφέρουν το Αστέρι τους σε ένα δικό τους άτομο με μια δική τους ευχή από καρδιάς. 

Συλλογή Υπογραφών γτια την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα
Η 3η δράση στην οποία ανταποκρίθηκαν σύσσωμοι οι μαθητές και καθηγητές του 1ου ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης ήταν η συμμετοχή τους στη συλλογή υπογραφών για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Τα παιδιά ανέλαβαν την πρωτοβουλία να συνδράμουν κι αυτά στο δίκτυο που διοργάνωσε το Γενικό Λύκειο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας εκφράζοντας τη συμπαράσταση τους σε αυτό το τόσο σημαντικό για τη χώρα μας ζήτημα.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Κρύας Βρύσης που ταυτόχρονα με την εκπαίδευση του μυαλού τους εκπαιδεύουν την καρδιά τους και ενισχύουν και προωθούν τις έννοιες της Προσφοράς, της Αλληλεγγύης, της Ενσυναίσθησης και της Στήριξης.

https://www.facebook.com/epalkryavrysi 
http://epal-kr-vrysis.pel.sch.gr/autosch/joomla15/ 
https://blogs.sch.gr/epal-kr-vrysis/

Η Διευθύντρια 
Παπαδοπούλου Λεμονιά