7ο ΕΔΕΣΣΑΪΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΑΙΝΙΩΝ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΝΕΥΣΤΩΝ ΤΟΥ

Συνεντέυξεις

“Το όνειρό μας είναι να καταφερουμε να προβάλλουμε ταινίες μικρού μήκους, ταυτόχρονα, σε πολλά μέρη της πόλης και όλη τη διάρκεια της ημέρας!”

Ξεκινά, σήμερα (Σάββατο 2 Ιουλίου) το 7ο Εδεσσαϊκό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, έναν αγαπημένο θεσμό της πόλης, που, για ένα διήμερο, οι λάτρεις της μεγάλης οθόνης θα έχουν την ευκαιρία να δουν ταινίες, ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Το 7ο Εδεσσαϊκό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους πραγματοποιείται, αυτό το Σαββατοκύριακο 2-3 Ιουλίου, στον πανέμορφο χώρο του θερινού σινεμά, δίπλα στο πάρκο των καταρρακτών, με τους εμπνευστές του, Αλέξανδρο Στουγιαννίδη και Μαρία Σαμσάκη, να εκφράζουν, σήμερα, μέσω της “εδεσσαϊκής”, την ευγνωμοσύνη τους, γιατί έχουν κοντά τους όλο τον κόσμο “και, έχοντας εξαπλωθεί ο θεσμός, νιώθουμε μια βαθιά συγκίνηση!!!!”.
Δύο μαγευτικές βραδιές γεμάτες τέχνη θα βιώσουν, λοιπόν, όλοι οι σινεφίλ, δύο όμορφες βραδιές γεμάτες εμπειρίες κινηματογράφου και ταξίδια στην “7η τέχνη”, που, τα δύο χρόνια του κορωνοϊού και του εγκλεισμού, η απουσία της είχε γίνει αισθητή.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησαν οι δύο δημιουργοί του 7ου Εδεσσαϊκού φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους, έχει ως εξής:
“Ε”: Εφτά χρόνια ιστορίας για το Εδεσσαϊκό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους!!!! Τι συναισθήματα σας δημιουργεί το γεγονός ότι αυτός ο θεσμός έχει αγαπηθεί, όχι μόνο απ’ την τοπική κοινωνία, αλλά η φήμη του έχει επεκταθεί και εκτός συνόρων του Νομού, αλλά και της Ελλάδας;
Μαρία Σαμσάκη: Φτάσαμε αισίως στην 7η διεξαγωγή του φεστιβάλ μας και μόνο σαν όνειρο μπορούμε να περιγράψουμε το συναίσθημα! 
Στην αρχή φάνταζε σαν κάτι απραγματοποίητο, που θα έμενε “παρεΐστικο”… 
Σήμερα, έχοντας κοντά μας όλο αυτό τον κόσμο και έχοντας εξαπλωθεί ο θεσμός, νιώθουμε μια βαθιά συγκίνηση!!!!
Πάνω απ’ όλα για τον κόσμο της πόλης που, φέτος, έμπρακτα έδειξε κιόλας την αγάπη και τη στήριξή του!!!! Τους δημιουργούς που μας εμπιστεύτηκαν ξανά τις ταινίες τους!!! Και όλο τον κόσμο, φυσικά, που, κάθε χρόνο, δίνει το παρόν και περνάει μαζί μας δύο μαγευτικές βραδιές γεμάτες ταινίες!

“Ε”: Φέτος, παρατηρούμε πως οι ταινίες είναι περισσότερες, από κάθε άλλη χρονιά. 
Αυτό το γεγονός δε σας προβληματίζει … θετικά, με την έννοια ότι το Φεστιβάλ θα έπρεπε να γίνει τριήμερο ή τετραήμερο;
Μαρία Σαμσάκη: Θεωρούμε πως ακόμα το φεστιβάλ μπορεί να στηριχθεί σαν ένα 2ήμερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης! Αλλωστε καταφτάνουν σε μας κάθε χρονιά πολύ περισσότερες ταινίες, απ’ αυτές που επιλέγονται να μπούνε στο πρόγραμμα!!! 
Το όνειρο είναι να καταφερουμε να προβάλλουμε ταινίες μικρού μήκους, ταυτόχρονα, σε πολλά μέρη της πόλης και όλη τη διάρκεια της ημέρας!
Προς το παρόν, η σωστή και οργανωμένη προετοιμασία μας έχει βγει μόνο σε καλό! Οπότε ελπίζουμε να το “φτάσουμε” στο σημείο που πάντα προσδοκούσαμε! Πάντα με τη στήριξη του κόσμου μπροστά και πίσω από το θεσμό!

“Ε”: Θα θέλατε το Εδεσσαϊκό Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους να ταξιδέψει και σε άλλες περιοχές της χώρας ή και στο εξωτερικό;
Αλέξανδρος Στουγιαννίδης: Το Εδεσσαϊκό φεστιβάλ δημιουργήθηκε για να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα και γιατί όχι και εκτός συνόρων. Στην Ελλάδα, αυτή την στιγμή, έχει διαδοθεί από την Χαλκίδα μέχρι την Κρήτη! Διότι έτυχε να παρευρεθώ σε 2 φεστιβάλ που γίνονται στις πόλεις αυτές. Ο κόσμος εκεί, διοργανωτές και δημιουργοί, είχαν τις καλύτερες εντυπώσεις για το Φεστιβάλ της Έδεσσας, χωρίς να γνωρίζουν ότι διοργανώνεται από εμάς. 
Όσον αφορά στο εξωτερικό, θα γίνει μία προσπάθεια να ενσωματωθεί σε μία πλατφόρμα που υπάρχουν διοργανώσεις Μικρού μήκους και όσοι δημιουργοί είναι μέλη αυτής θα μαθαίνουν για όλα τα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε όλο τον κόσμου. Μέσα σε αυτά κι εμείς!
Ωστόσο, στο δικό μας Φεστιβάλ, ήδη, δεχόμαστε ταινίες από εξωτερικό!

“Ε”: Μιλήστε μας, λίγο, και για τις ταινίες σας, “Αλκοόλ” και “Βαλεριάνα η Αμαζόνα”.
Αλέξανδρος Στουγιαννίδης: Οι ταινίες μου, που θα προβληθούν στο 7ο Φεστιβάλ είναι το “Αλκοόλ”, μια ταινία docuFiction (ντοκιμαντέρ-μυθοπλασία) στο οποίο ένας γνωστός σεναριογράφος “πίνει” τα δικαιώματα των ταινιών του και παράλληλα φιλοσοφεί την ζωή, το σεξ, τις ανθρώπινες σχέσεις.
Η “Βαλεριάνα η αμαζόνα” είναι μία fantasy epic ταινία, με τις οποίες αρέσκομαι και έχω ασχοληθεί αρκετά, τα τελευταία χρόνια. Μια ταινία γεμάτη μάχες, μάγους, τέρατα, σε έναν φανταστικό κόσμο. Η ταινία εξιστορεί τα κατορθώματα μιας γυναίκας που απελευθερώνεται από έναν έμπορο σκλάβων. Μία κατακραυγή στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των γυναικών και στην κακοποίησή τους. Με μήνυμα πιο ηχηρό και επίκαιρο, δυστυχώς, από ποτέ!

“Ε”: Ολοκληρώνοντας την όμορφη συζήτησή μας πιστεύετε ότι με τη διοργάνωση του Εδεσσαϊκού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους καταφέρνετε, όχι μόνο να φέρετε τη νεολαία πιο κοντά στο σινεμά, αλλά και να καταλάβει και την αξία του καλού κινηματογράφου;
Αλέξανδρος Στουγιαννίδης-Μαρία Σαμσάκη: Το Εδεσσαϊκό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κάθε χρόνο έχει ταινίες από όλες τις κατηγορίες των ταινιών. Θέλουμε να φέρουμε κοντά τον κόσμο στα τόσα διαφορετικά είδη των ταινιών μικρού μήκους! 
Είναι ένας νέος κόσμος που θεωρούμε πως έχει πολλά να δώσει στην πολιτιστική κουλτούρα των νέων της πόλης και όχι μόνο!
Εμείς θέλουμε να περασει ο κόσμος δύο (2) όμορφες βραδιές και φεύγοντας να έχει αποκομίσει όμορφες εμπειρίες, που αφορούν τον κινηματογράφο και τα μηνύματα που θέλησαν οι δημιουργοί να μας περάσουν με τις ταινίες τους!
Είθε να συνεχίζουμε να επηρεάζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολιτιστικό παλμό της αγαπημένης μας πόλης!
Γιατί ο κινηματογράφος από μόνος του είναι ένα κίνημα ολόκληρο… Ειδικά στις ταινίες μικρού μήκους αυτό είναι πιο εμφανές. 
Σε λίγο χρόνο ο δημιουργός προσπαθεί να πει πολλά. Κάτι που το αντιλαμβάνεται η νεολαία και το δείχνει με την παρουσία της.

‼️ Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στην έντυπη εφημερίδα Ν. Πέλλας “εδεσσαϊκή”