Θεοδώρα Τζάκρη: «Εικόνες διάλυσης στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών»

Πολιτική

Ατέλειωτες ουρές και απίστευτη ταλαιπωρία για το πολυπόθητο «χαρτάκι προτεραιότητας»…

Το τελευταίο διάστημα είναι απίστευτες οι εικόνες διάλυσης που παρουσιάζει το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών με τις ατέλειωτες ουρές και την αδιανόητη ταλαιπωρία που υφίστανται πολίτες και επαγγελματίες έξω από τα γραφεία του, όπου απεγνωσμένα προσπαθούν να πάρουν το πολυπόθητο «χαρτάκι προτεραιότητας», προκειμένου να προσεγγίσουν έναν υπάλληλο για να διεκπεραιώσουν υποθέσεις τους που αφορούν σε ακίνητα.

Προς τούτο, η Βουλευτής Πέλλας κ. Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 17 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατέθεσαν Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με την οποία ζητούν απαντήσεις στα ερωτήματα:

(1) σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να ξεπεραστούν οι «δυσλειτουργίες» στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ώστε να δοθεί τέλος στις απίστευτες ουρές και την ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών για πράξεις και πιστοποιητικά που αφορούν σε ακίνητα τους καθώς και της «παραοικονομίας» που αναπτύχθηκε εξαιτίας αυτής της κατάστασης,

(2) με δεδομένο ότι στο Κτηματολόγιο Αθηνών καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας, σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου η εν λόγω υπηρεσία να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό,

(3) με ποια κριτήρια επιτράπηκε ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών να μετακινηθεί προς άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφού η εν λόγω υπηρεσία ήταν και είναι επιφορτισμένη με τη διεκπεραίωση ενός τόσο μεγάλου όγκου εγγράφων και

(4) γιατί σε μια τόσο κομβική υπηρεσία όπως το Κτηματολόγιο Αθηνών στο οποίο καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

«ΕΡΩΤΗΣΗ

Αθήνα, 8 Αυγούστου 2023

Προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Θέμα: «Χιλιάδες συμπολίτες μας ταλαιπωρούνται έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών»

Οι εικόνες των τελευταίων ημερών στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών, είναι απογοητευτικές. Ατελείωτες ουρές, αναμονή που αγγίζει και τις 12 ώρες, πολίτες με καρέκλες «υπό μάλης» να προσπαθούν να πιάσουν σειρά προτεραιότητας πηγαίνοντας έξω από το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ακόμη και από τα μεσάνυχτα. Στην προσπάθεια τους να πάρουν σειρά προτεραιότητας γράφουν τα ονόματά τους σε μια κόλλα χαρτί που βρίσκεται κολλημένη έξω από το κτίριο και το πρωί υπάλληλος του Κτηματολογικού Γραφείου παίρνει το χαρτί και μοιράζει ανάλογα τα χαρτάκια προτεραιότητας. 

Σύμφωνα δε, με καταγγελία της ΠΟΜΙΔΑ, «κάποιοι άλλοι συμπολίτες μας» εκμεταλλευόμενοι τις μεγάλες ουρές που σχηματίζονται – πολλές φορές αποβραδίς πηγαίνουν και παίρνουν νούμερα (τα οποία δεν χρειάζονται) και στη συνέχεια πουλάνε τα νούμερα ακόμα σε αυτούς οι οποίοι έρχονται αργότερα. Επίσης, άλλοι διάφοροι διεκπεραιωτές αναλαμβάνουν έναντι αμοιβής, να περιμένουν στην ουρά για τους άμεσα ενδιαφερόμενους. 

Έτσι, στην πολυδιαφημιζόμενη «ψηφιακή εποχή» της Ελλάδας 2.0», το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών παρουσιάζει εικόνα διάλυσης με τις ατελείωτες ουρές των πολιτών να παλεύουν να πάρουν το πολυπόθητο «χαρτάκι» προτεραιότητας ενώ παράλληλα μια σειρά από υπηρεσίες του δεν παρέχονται ακόμα ηλεκτρονικά. Οι δυσλειτουργίες αυτές του Κτηματολογίου Αθηνών έχουν οδηγήσει στον αέρα χιλιάδες συναλλαγές προκαλώντας εμπλοκή ακόμα και στο πολυδιαφημιζόμενο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για τους νέους αφού το εν λόγω πρόγραμμα απαιτεί να γίνει εκταμίευση εντός 3 μηνών, γεγονός που είναι πρακτικά αδύνατο καθώς πρέπει να εκδοθεί Πιστοποιητικό Μεταγραφής Ακινήτου για το οποίο απαιτούνται τουλάχιστον 6-9 μήνες.

Άλλωστε για το θέμα αυτό, τον τελευταίο χρόνο, έντονες και ηχηρές υπήρξαν οι αντιδράσεις, κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, χωρίς ωστόσο κάποιο αποτέλεσμα  ή προσπάθεια αντιμετώπισης εκ μέρους της κυβέρνησης της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 28-12-2022, με επιστολή του προς τον τότε υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θ. Λιβάνιο και τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, επεσήμανε την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει η δραματική υποστελέχωση όλων των κτηματολογικών γραφείων της Αττικής και στηλίτευε τις τριτοκοσμικές εικόνες που εκθέτουν τη χώρα και την συντεταγμένη πολιτεία, να εμφανίζονται(σ.σ από τότε),  κυρίως δικηγόροι αλλά και πολίτες έξω από τα κλειστά καταστήματα για να σχηματίσουν μια άτυπη λίστα «ουράς», ενόψει της αρχής της χρονικής προτεραιότητας που ισχύει κατά νόμο, στην προκειμένη περίπτωση στο εμπράγματο δίκαιο. 

Στο κενό έπεσαν και οι αναλυτικές προτάσεις που έκαναν οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, κατά την επίσκεψή τους στον Πρόεδρο του Κτηματολογίου στις 18-1-2023,όπου μεταξύ άλλων ζήτησαν να προστεθούν υπάλληλοι στα ταμεία των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων, ιδίως στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, προκειμένου να περιοριστούν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των συναλλασσόμενων.

Αλλά και πρόσφατα, στις 20-7-2023, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος που συνεδρίαζε στην Κατερίνη παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γ. Φλωρίδη, τόνιζε στην ανακοίνωσή της ότι  «η κατάσταση στα Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματολογικά γραφεία παραπέμπει σε συνθήκες τριτοκοσμικών χωρών και δεν περιποιεί τιμή σε κανέναν. Πέραν της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίστανται οι εμπλεκόμενοι δικηγόροι και πολίτες, δημιουργούνται και σοβαροί κίνδυνοι απώλειας δικαιωμάτων, που δεν μπορούν να γίνονται ανεκτοί στο σύγχρονο κράτος δικαίου».

Επειδή, στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας.

Επειδή, η κατάσταση αυτή στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών φαίνεται να μην ξεπερνιέται άμεσα καθώς σύμφωνα με τον Υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυρανάκη η «ψηφιακή εφαρμογή αριθμού προτεραιότητας» θα ισχύσει από τις 28 Αυγούστου, καλώντας μάλιστα τους πολίτες κάνουν υπομονή εάν δεν πρόκειται για κάτι επείγον.

Επειδή, το Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών λειτουργεί με εργολαβικό προσωπικό αφού ένα μεγάλο μέρος των υπαλλήλων επέλεξαν να συνεχίσουν να εργάζονται σε άλλους τομείς του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να ξεπεραστούν οι «δυσλειτουργίες» στο Κτηματολογικό Γραφείο Αθηνών ώστε να δοθεί τέλος στις απίστευτες ουρές και την ταλαιπωρία πολιτών και επαγγελματιών για πράξεις και πιστοποιητικά που αφορούν σε ακίνητα τους καθώς και της «παραοικονομίας» που αναπτύχθηκε εξαιτίας αυτής της κατάστασης; 
2. Με δεδομένο ότι στο Κτηματολόγιο Αθηνών καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας, σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου η εν λόγω υπηρεσία να στελεχωθεί άμεσα με το απαραίτητο προσωπικό;  
3. Με ποια κριτήρια επιτράπηκε ένας μεγάλος αριθμός υπαλλήλων του Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών να μετακινηθεί προς άλλες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης αφού η εν λόγω υπηρεσία ήταν και είναι επιφορτισμένη με τη διεκπεραίωση ενός τόσο μεγάλου όγκου εγγράφων;  
4. Γιατί σε μια τόσο κομβική υπηρεσία όπως το Κτηματολόγιο Αθηνών στο οποίο καταχωρείται το 1/3 του συνόλου των πράξεων της χώρας, έχει καθυστερήσει τόσο πολύ η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 
Τζάκρη Θεοδώρα 
Αναγνωστοπούλου Σία 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος 
Γιαννούλης Χρήστος 
Ζαμπάρας Μίλτος 
Καλαματιανός Διονύσης 
Καραμέρος Γεώργιος 
Κασιμάτη Νίνα 
Κοντοτόλη Μαρίνα 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Ξανθόπουλος Θεόφιλος 
Παναγιωτόπουλος Ανδρέας 
Παπαηλιού Γιώργος 
Πολάκης Παύλος 
Πούλου Γιώτα 
Σαρακιώτης Γιάννης 
Τζούφη Μερόπη 
Χρηστίδου Ραλλία»