«Συγχαρητήρια» Ευ. Βενιζέλου στην κυβέρνηση για τη συμφωνία με Γαλλία

Πολιτική

Ο  πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, με ανάρτησή του στο Facebook, σχολιάζει την συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και συγχαίρει την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επισημαίνει, όμως, τι πρέπει να μην διαφεύγει της προσοχής μας, μέσα στον «δίκαιο», όπως τονίζει, ενθουσιασμό.

«Θερμά συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό για τη συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας και ιδίως για το κρίσιμο άρθρο 2», αναφέρει στην ανάρτησή του ο κ. Βενιζέλος.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως «μέσα στον δίκαιο ενθουσιασμό, ας μη μας διαφύγει ότι η ρήτρα αμοιβαίας στρατιωτικής συνδρομής του άρθρου 2 της συμφωνίας προβλέπει την ενεργοποίησή της, εάν τα μέρη ‘διαπιστώσουν από κοινού ότι μία ένοπλη επίθεση λαμβάνει χώρα εναντίον της επικράτειας ενός από τα δύο, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών’».

«Όμως, η υφαλοκρηπίδα», επισημαίνει, «ακόμη και μετά την οριοθέτησή της και η ΑΟΖ ακόμη και μετά την ανακήρυξη και οριοθέτησή της, δεν συνιστούν «επικράτεια» στην οποία ασκείται εθνική κυριαρχία, αλλά ζώνες στις οποίες ασκούνται ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα. Δεν είμαι οπαδός του μαξιμαλισμού, αλλά ίσως υπάρχει περιθώριο για διευκρίνιση, έστω με τη μορφή δήλωσης ή επιστολής», καταλήγει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.