Σε διεθνείς εκθέσεις μόδας συμμετείχαν 25 επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας

Κεντρική Μακεδονία

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζουν να στηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες εξωστρέφειας των επιχειρήσεων ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας της περιοχής.

Σε συνεργασία με τον μεγαλύτερο Σύνδεσμο ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα, τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πλεκτικής και Ετοίμου Ενδύματος Ελλάδος (ΣΕΠΕΕ), διοργανώθηκε η συμμετοχή 25 επιχειρήσεων σε δύο από τις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις μόδας, την MUNICH FABRIC START, που έγινε από τις 31 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου στο Μόναχο και την MOMAD METROPOLIS που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη από τις 17 έως τις 19 Σεπτεμβρίου, καθώς επίσης και στη μεγαλύτερη έκθεση μόδας στην Ελλάδα, την ATHENS FASHION TRADE SHOW που πραγματοποιήθηκε από τις 23 έως τις 26 Σεπτεμβρίου. Ήταν η τρίτη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στις δύο εκθέσεις του εξωτερικού και η πρώτη στην έκθεση της Αθήνας που αφορά κυρίως στην εγχώρια αγορά.

Συνολικά στις τρεις εκθέσεις συμμετείχαν 25 επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι οποίες πραγματοποίησαν εκατοντάδες B2B συναντήσεις, με ξένους και εγχώριους αγοραστές, και οι οποίες είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα τη σύναψη σημαντικών παραγγελιών.

Την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε στην έκθεση της Μαδρίτης ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, ο οποίος συνομίλησε με όλους τους εκθέτες και άκουσε τις εντυπώσεις τους.

«Οι επιχειρηματίες στον τομέα της ένδυσης και της κλωστοϋφαντουργίας από την Κεντρική Μακεδονία κερδίζουν συνεχώς τις εντυπώσεις στις κλαδικές εκθέσεις του εξωτερικού με την υψηλή ποιότητα και την υψηλή αισθητική των προϊόντων τους. Παρά τα πλήγματα που έχει δεχτεί η οικονομία μας για περισσότερο από μια δεκαετία, ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας και του έτοιμου ενδύματος με σημείο αναφοράς την Κεντρική Μακεδονία, αποδεικνύεται ένας ισχυρός οικονομικός πυλώνας, που διατηρεί υψηλό αριθμό θέσεων εργασίας και δημιουργεί νέες, με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό και αξιοσημείωτο κύκλο εργασιών. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζει ενεργά με δράσεις και έργα που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις και ταυτόχρονα ανοίγει νέους δρόμους για τη μετάβαση σε μια οικονομία με αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και εξωστρέφεια», επισημαίνει ο κ. Γιουτίκας.

Παράλληλα, στελέχη του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχαν σε όλες τις εκθέσεις και συνομίλησαν με τους εκθέτες. Σύμφωνα με τις απόψεις των συμμετεχουσών επιχειρήσεων, η πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να χρηματοδοτήσει για τρίτη φορά μέσω του ΣΕΠΕΕ τις εκθέσεις κρίνεται πολύ θετική και εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη στις προσπάθειές τους για αύξηση των εξαγωγών τους.

Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται περίπου 1.000 επιχειρήσεις ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας (το 44% της χώρας), οι οποίες απασχολούν 12.000 εργαζόμενους (48% της χώρας) και πραγματοποιούν εξαγωγές 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ (το 70% της χώρας). Επίσης η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προγραμματίζει τη συνέχιση της συμμετοχής της στις επόμενες διοργανώσεις των εκθέσεων MUNICH FABRIC START, MOMAD και ATHENS FASHION TRADE SHOW και το 2022.

Στη MUNICH FABRIC START συμμετείχαν περίπου 800 εκθέτες από 30 χώρες, σε οχτώ χολ και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ένδεκα επιχειρήσεις. Στην έκθεση MOMAD συμμετείχαν ως εκθέτες 300 brands από 26 χώρες και από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας πέντε επιχειρήσεις. Τέλος, στην έκθεση ATHENS FASHION TRADE SHOW συμμετείχαν από την Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας εννέα εταιρείες.