Κοινό Μέτωπο Πολιτών: Αίτημα για Προαστιακό Θεσσαλονίκης–Αλεξάνδρειας–Βέροιας–Νάουσας–Σκύδρας–Εδεσσας

Ελλάδα Επιστολές Κεντρική Μακεδονία Μακεδονία Νέα Στήλες

Η “Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας” τρέχει το θέμα του προαστιακού σιδηρόδρομου: Θεσσαλονίκη – Αλεξάνδρεια – Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα – Έδεσσα.
Στην προσπάθειά της για την επίτευξη του στόχου της έχει έρθει σε επικοινωνία με πολίτες άλλων Νομών προτάσσοντας να τεθεί το αίτημα στα αντίστοιχα Δημοτικά Συμβούλια. 
Συγχρόνως έχει προτείνει στους πολίτες των Δήμων να υπογράψουν κοινό διαδικτυακό ψήφισμα.

ΨΗΦΙΣΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ο Σιδηρόδρομος Υπάρχει – Απαιτούμε Προαστιακό
Οι πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Σκύδρας και Έδεσσας ζητούμε την άμεση προώθηση της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης των περιοχών μας με τη Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας την ήδη υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή.
Η δημιουργία ενός σύγχρονου και τακτικού προαστιακού σιδηρόδρομου είναι απαραίτητη για:
• την ασφαλή και γρήγορη καθημερινή μετακίνηση των κατοίκων,
• την εξυπηρέτηση φοιτητών και εργαζομένων,
• τη στήριξη της τοπικής οικονομίας,
• την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών,
• τη μείωση της απομόνωσης και της δημογραφικής συρρίκνωσης της ενδοχώρας,
• τη διασύνδεση των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας με ένα ενιαίο, βιώσιμο σύστημα μεταφορών.
Με την έναρξη λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ανάγκη για έναν αξιόπιστο προαστιακό άξονα προς Αλεξάνδρεια – Βέροια – Νάουσα – Σκύδρα – Έδεσσα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών:
• να προχωρήσει άμεσα στη μελέτη και την υλοποίηση της προαστιακής σύνδεσης,
• να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί απέναντι στους πολίτες,
• να μετατρέψει την υπάρχουσα γραμμή σε τακτικό και λειτουργικό προαστιακό σιδηρόδρομο.
Υπογράφουμε το ψήφισμα και καλούμε όλους τους φορείς, τα Δημοτικά Συμβούλια, την Περιφέρεια, τις Αντιπεριφέρειες, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τους βουλευτές, τα Επιμελητήρια και τους Συλλόγους να στηρίξουν δημόσια και επίσημα αυτή την απαίτηση.
Ο Σιδηρόδρομος Υπάρχει – Ο Προαστιακός Είναι Δικαίωμά Μας.

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Δήμων: Αλεξάνδρειας – Βέροιας – Νάουσας – Σκύδρας – Εδεσσας

Θέμα: Αίτημα προώθησης της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη
Αξιότιμοι κύριοι/κυρίες,
Οι πολίτες των Δήμων Αλεξάνδρειας, Βέροιας, Νάουσας, Σκύδρας και Έδεσσας υποβάλλουμε το παρόν αίτημα με στόχο την από κοινού υποστήριξη και προώθηση της προαστιακής σιδηροδρομικής σύνδεσης των περιοχών μας με τη Θεσσαλονίκη.
Η συγκεκριμένη σύνδεση αποτελεί κρίσιμη ανάγκη για:
• την αναβάθμιση της καθημερινής μετακίνησης των κατοίκων,
• την εξυπηρέτηση φοιτητών και εργαζομένων,
• την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας,
• την προσέλκυση επισκεπτών και τουριστών,
• τη μείωση της απομόνωσης και της δημογραφικής συρρίκνωσης της ενδοχώρας,
• τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου μετακινήσεων που θα ενώνει τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.
Με την ολοκλήρωση του Μετρό Θεσσαλονίκης, η ανάγκη για αξιόπιστη και τακτική προαστιακή σύνδεση γίνεται ακόμη πιο επιτακτική, καθώς δημιουργεί έναν ενιαίο και λειτουργικό άξονα μεταφορών που θα αναβαθμίσει συνολικά τη ζωή των πολιτών. Η επέκταση προτείνεται ως διακλάδωση της υπάρχουσας γραμμής Θεσσαλονίκης, Αλεξάνδρειας – Βέροιας- Νάουσας – Σκύδρας – Έδεσσας.
Ζητούμε από τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων μας, τους βουλευτές των Νομών, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τις Αντιπεριφέρειες Ημαθίας και Πέλλας, τους Περιφερειακούς Συμβούλους, τα Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια Θεσσαλονίκης, Βέροιας και Πέλλας, καθώς και τους Συλλόγους, να στηρίξουν επίσημα την πρωτοβουλία αυτή και να απευθυνθούν από κοινού στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, ώστε να προχωρήσει άμεσα η μελέτη και η υλοποίηση του έργου.
Ζητούμε να αναλάβει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών την πλήρη ευθύνη για την άμεση υλοποίηση της απαίτησης των πολιτών, παρέχοντας τον προαστιακό σιδηρόδρομο που θα διασφαλίζει ασφαλείς, τακτικές και αξιόπιστες συνδέσεις με τη Θεσσαλονίκη, όπως επιβάλλει η κοινωνική και αναπτυξιακή αναγκαιότητα των περιοχών μας.

Με εκτίμηση,
Η “Ομάδα Δράσεων Ενεργών Πολιτών Δήμου Αλεξάνδρειας”

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ