Α. Τζιτζικώστας: “Να εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη…”

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

Ομιλητής στις εκδηλώσεις του Διεθνούς Βραβείου Καρλομάγνου, που είναι από τα σημαντικότερα παγκοσμίως, και πραγματοποιήθηκαν στο Aachen της Γερμανίας, ήταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου απονέμεται κάθε χρόνο από την πόλη Aachen της Γερμανίας σε άτομα για τη συνεισφορά τους στην ιδέα της Ευρώπης και στην ειρήνη στην περιοχή. Φέτος βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis.

Ο κ. Τζιτζικώστας ήταν ομιλητής στην καθιερωμένη εκδήλωση που προηγείται της τελετής απονομής του βραβείου, το Charlemagne Prize Forum on Europe. Στο πάνελ με θέμα «Από την Κρίση στη Νέα Ανάπτυξη» (From the Crisis to New Growth), ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών επισήμανε:

«Το Διεθνές Βραβείο Καρλομάγνου αντιπροσωπεύει όλα όσα μας ενώνουν ως Ευρωπαίους πολίτες. Στη σημερινή συγκυρία το βραβείο αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σπουδαιότητα, διότι όλοι ήρθαμε αντιμέτωποι, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, με περιορισμούς στην ελευθερία των κινήσεων και με αναγκαστικό κλείσιμο των συνόρων, που δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί επιλογή των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Σήμερα ανατρέχουμε στις δυσκολίες που ξεπεράσαμε και ταυτόχρονα συζητάμε για τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και μοιραζόμαστε τις ελπίδες μας για το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον μας.

Ως Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, μιας περιοχής 2 εκατομμυρίων κατοίκων, έζησα από πρώτο χέρι το απίστευτο έργο των υγειονομικών μας, των συνανθρώπων μας που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, των εργαζόμενων στις κοινωνικές υπηρεσίες. Η υπευθυνότητα και η αυταπάρνηση αυτών των ανθρώπων, σε συνδυασμό με τις στοχευμένες παρεμβάσεις μας μέσα στην πανδημία, είχαν ως αποτέλεσμα να διατηρήσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και της περιφερειακής μας οικονομίας.

Σήμερα πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να επανεκκινήσουμε την οικονομία, να ξεπεράσουμε τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης και να ενισχύσουμε την ανάπτυξη, με τη στήριξη των επιχειρήσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Οι επενδύσεις σε μια πιο ‘πράσινη’ και καινοτόμο οικονομία θα τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό επίπεδο, που με τη σειρά της θα οδηγήσει στην ανάκαμψη κάθε χώρας και στο τέλος όλης της Ευρώπης».

Ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε την ανάγκη η ανάκαμψη της Ευρώπης από την κρίση να έχει πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να διατηρηθεί η συνοχή και για να αφορά σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη: «Για να επιτευχθεί η ανάκαμψη η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε ένα πρωτόγνωρο Σχέδιο, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στην Ελλάδα υιοθετήθηκε το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ύψους 30,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το τιμώμενο πρόσωπο, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Klaus Iohannis, έδειξε αφοσίωση στην ευρωπαϊκή ιδέα και απέδειξε ότι συμμερίζεται τις βασικές αρχές της κοινής προσπάθειάς μας για ανάκαμψη από την κρίση. Το Σχέδιο Ανάκαμψης για τη Ρουμανία είναι ύψους 29,2 δισεκατομμυρίων ευρώ και ενθαρρύνουμε τον Πρόεδρο να το αξιοποιήσει πλήρως, συνεργαζόμενος στενά με τις Περιφέρειες και τους Δήμους στην εφαρμογή του. Διότι εάν θέλουμε η Ευρώπη να ανακάμψει γρήγορα και να ξεπεράσει οριστικά αυτή την κρίση, πρέπει κάθε Περιφέρεια και κάθε Δήμος να είναι πραγματικός και ισότιμος εταίρος στο σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτής της πρωτοφανούς επένδυσης στο κοινό μας μέλλον.

Μόνο έτσι θα ανταποκριθούμε στις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και των συμπολιτών μας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις για το κλίμα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, τις ανισότητες, την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα. Σε άλλη περίπτωση η απειλή η ΕΕ να χάσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να αποτύχουμε όλοι μας είναι ορατή. Στη διαδικασία της ανάκαμψης είναι αναγκαία η ενεργός συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών.

Οι αποφάσεις πρέπει να σταματήσουν να λαμβάνονται από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις, χωρίς τη συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών. Η ανάκαμψη μπορεί να προέλθει με πολιτικές από τα κάτω προς τα πάνω. Οποιαδήποτε μορφή συγκεντρωτισμού στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δημοσίων επενδύσεων αποτελεί τροχοπέδη στην ίδια την ανάκαμψη. Για να προχωρήσει η ΕΕ πρέπει να ενισχυθεί η συνοχή.

Η συνοχή δεν αφορά στους οικονομικούς πόρους, αλλά αποτελεί θεμελιώδη στόχο και αξία της Ευρώπης. Η ανάπτυξη πρέπει να γίνει σε όλα τα επίπεδα, σε όλες τις τοπικές κοινωνίες ταυτόχρονα. Επενδύοντας σε τοπικό επίπεδο στην οικονομία και το ανθρώπινο δυναμικό, η Ευρώπη θα γίνει πιο ισχυρή, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη και την αφοσίωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών».

Στην τελετή απονομής του βραβείου, ο κ. Τζιτζικώστας είχε ιδιαίτερη συνομιλία με τον κ. Iohannis, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων τις κοινές προκλήσεις ανάκαμψης και ενίσχυσης της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής σε Ελλάδα και Ρουμανία, αλλά και την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, που μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά, σε ό,τι αφορά στο περιβάλλον, τις απειλές της κλιματικής κρίσης, τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας, παραγωγικότητας και εμπορικών σχέσεων. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχάρη τον Πρόεδρο της Ρουμανίας και τόνισε ότι με τη δίκαιη βράβευσή του αναγνωρίζεται η σταθερή και συνεπής στάση του υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ρουμανίας.

Στο περιθώριο της τελετής βράβευσης ο κ. Τζιτζικώστας είχε επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Σλοβακίας Zuzana Čaputová, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, τον πρώην Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, επικεφαλής και στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, αλλά και αξιωματούχους της Γερμανίας και της ΕΕ.