Πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα

Οικονομία

Μια… ζωή θα πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αποκτήσει το δικό του…κεραμίδι. Περισσότερο από κάθε άλλο λαό, οι Έλληνες αγαπούν την ιδιοκτησία και επτά στους 10, ζουν σε ιδιόκτητο ακίνητο. Ωστόσο η επιθυμία να αποκτήσει το δικό του σπίτι, είναι «τσουχτερή», καθώς οι τιμές ειδικά στην Αττική είναι αρκετές υψηλές και συναγωνίζονται αυτές του εξωτερικού. Άρα θα χρειαστεί 30 με 40 χρόνια εργασίας για την αποπληρωμή του.

Αναλυτικά παραδείγματα για το πόσα χρόνια πρέπει να δουλέψει ο Έλληνας για να αγοράσει ένα διαμέρισμα, έδωσε ο Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, στην ΕΡΤ.

Ενδεικτικά, για ένα δυάρι στους Αμπελόκηπους της Αθήνας η ζητούμενη τιμή πώλησης είναι 201.000 ευρώ, με την ιδία συμμετοχή του αγοραστή να είναι 106.000 ευρώ και την μηνιαία δόση του στεγαστικού δανείου σε αυτή την περίπτωση να φτάνει τα 357 ευρώ. Η αποπληρωμή του διαμερίσματος θα πραγματοποιηθεί σε 40 έτη.

Πόσο ανέβηκαν τα ενοίκια σε σχέση με πέρυσι

Φωτιά… έχουν πάρει και τα ενοίκια την τελευταία διετία. Το τελευταίο διάστημα έχουν δημοσιευτεί έρευνες τόσο στον εγχώριο όσο και στον διεθνή Τύπο που αναφέρονται στη νέα «μάστιγα» της εποχής, τη ραγδαία αύξηση των ζητούμενων τιμών μίσθωσης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο των χωρών της ΕΕ. Σε νέα έρευνα της Eurostat για το 2019, η Ελλάδα κατατάσσεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 27 χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για στέγη. Συγκεκριμένα, το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας το 2019, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα, δαπάνησαν άνω του 50% του διαθέσιμου εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης, όταν δεύτερη στον πίνακα είναι η Ρουμανία, με το αντίστοιχο ποσοστό να είναι στο 29,4% και η Ισπανία στο 26,2%, δηλαδή, στο σχεδόν ήμισυ απ’ ό,τι η Ελλάδα.

Σε ότι αφορά τις διακυμάνσεις στα ζητούμενα ενοίκια το 2019 συγκριτικά με το 2021, στην Άνω Τούμπα της Θεσσαλονίκης για ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων, από 480 ευρώ η τιμή πλέον φτάνει στα 550 ευρώ σημειώνοντας αύξηση 14,58%. Όπως προκύπτει από τα δεδομένα, το 50% των χρημάτων τους για το νοίκι τους ξοδεύουν οι Έλληνες.

Πηγή: imerisia.gr

Ετικέτα: