Είναι μόλις 19 ετών και έκανε μόνη το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο

Διεθνή

Μια 19χρονη γυναίκα βρετανικής και βελγικής υπηκοότητας, η Zara Rutherford, έγινε η νεότερη στον κόσμο που έκανε μόνη το γύρο του κόσμου με αεροπλάνο. Με την επιτυχή προσγείωσή της σε αεροδρόμιο του δυτικού Βελγίου πριν από λίγες μέρες, ολοκλήρωσε ένα ταξίδι 52.000 χιλιομέτρων, που διέσχιζε 41 διαφορετικές χώρες. Έτσι, κατέρριψε το ρεκόρ που κρατούσε από το 2017 η Αμερικανίδα Shaesta Waiz, η οποία είχε κάνει τον εναέριο γύρο του πλανήτη στα 30 χρόνια της.

Ωστόσο, η περιπέτειά της είχε και απρόοπτα. Όταν ξεκίνησε το ταξίδι της, στις 18 Αυγούστου του 2021, υπολόγιζε ότι θα το έχει ολοκληρώσει σε τρεις μήνες. Αλλά η αποστολή της κράτησε οκτώ εβδομάδες επιπλέον, λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στην Αλάσκα και τη Ρωσία, οι οποίες οφείλονταν «σε προβλήματα με τη βίζα και τον καιρό».

«Θα έλεγα ότι το δυσκολότερο μέρος ήταν η πτήση πάνω από τη Σιβηρία – έκανε υπερβολικό κρύο. Στο έδαφος η θερμοκρασία ήταν -35 βαθμοί Κελσίου» είπε στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού. Μια ακόμα μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισε στην Καλιφόρνια, όπου αναγκάστηκε σε μη προγραμματισμένη προσγείωση, λόγω κακής ορατότητας από τις φωτιές που μαίνονταν στην περιοχή του Σιάτλ.

«Θα έλεγα ότι το δυσκολότερο μέρος ήταν η πτήση πάνω από τη Σιβηρία – έκανε υπερβολικό κρύο. Στο έδαφος η θερμοκρασία ήταν -35 βαθμοί Κελσίου»
Η Rutherford έμαθε να πιλοτάρει σε ηλικία μόλις 14 ετών -και οι δύο γονείς της είναι πιλότοι- αλλά δεν μπορούσε να πάρει δίπλωμα πριν από το 2020. Αποφάσισε να κάνει αυτή την αποστολή όχι μόνο ως ένα προσωπικό στοίχημα αλλά και για αποδείξει ότι οι γυναίκες είναι εξίσου καλοί πιλότοι. Παρόλο που το ποσοστό τους παγκοσμίως ανέρχεται μόλις στο 5,1%.

Όμως η ζωή της δεν περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από το αεροπλάνο. Αφού ολοκλήρωσε το ταξίδι της, σκοπεύει τον Σεπτέμβριο να πάει στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει Πληροφορική.

Δείτε περισσότερα στο προφίλ της στο instagram

marieclaire.gr

Ετικέτα: