Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων (11/1)

Παιδεία

Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου, σε όλη τη χώρα.

Με ανακοινώσεις τους οι ενώσεις των εκπαιδευτικών εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο προωθούμενο νομοσχέδιο, καταγγέλλοντας «συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης» και καλούν τα μέλη τους να δώσουν το «παρών» στις κινητοποιήσεις.

Τη στήριξή της στις κινητοποιήσεις έχει εκφράσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να δώσουν «αγωνιστικό παρών» στα συλλαλητήρια της Πέμπτης:

⚫️  Στη Θεσσαλονίκη, 12:00 (Καμάρα)
⚫️  Στην Αθήνα, στις 12:00 (Προπύλαια)
⚫️  Στην Πάτρα, στις 10:30 πμ (πλ. Γεωργίου)
⚫️  Στο Ηράκλειο, στις 12:00 (πλ. Ελευθερίας)

Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει στάση εργασίας την Πέμπτη, από τις 11:00 έως τις 14:00 ώστε να συμμετέχουν μαζικά οι εκπαιδευτικοί στις κινητοποιήσεις.

«Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταδικάζει την προσπάθεια ίδρυσης ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ. που ιδιωτικοποιεί ακόμα περισσότερο τη δημόσια Παιδεία. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να ολοκληρώσει τις αντιδραστικές αλλαγές που εδώ και χρόνια είναι σε εξέλιξη στην ανώτατη εκπαίδευση επιχειρεί να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος που απαγορεύει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ μέσω του άρθρου 28 που προβλέπει ότι οι διακρατικές συμφωνίες και το ευρωπαϊκό δίκαιο υπερτερούν του ελληνικού συντάγματος. Η εξέλιξη αυτή μετατρέπει την Παιδεία όλο και περισσότερο σε εμπόρευμα, θα οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση των πτυχίων αλλά και των συνθηκών σπουδών» σημειώνει η Ομοσπονδία.

Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ, «η ίδρυση ιδιωτικών – μη κρατικών πανεπιστημίων θα επιφέρει άμεσο και συντριπτικό χτύπημα στα πτυχία μας, στα επαγγελματικά δικαιώματα χιλιάδων αποφοίτων μεταξύ των οποίων και των χιλιάδων μόνιμων και αναπληρωτών/τριών εκπαιδευτικών. Διευρύνεται έτσι η εμπορευματοποίηση των προσόντων και πιστοποιήσεων και στο βασικό πτυχίο».

Τη στήριξή της στον δημόσιο χαρακτήρα των Πανεπιστημίων εκφράζει και η ΔΟΕ και καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν μαζικά στην φοιτητική/πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Πέμπτη στα Προπύλαια. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στην κινητοποίηση η ΔΟΕ έχει προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας από τις 11.00 έως τις 14.00.

ΠΗΓΗ