Βουλευτές του Νομού μιλούν στην “ε” για τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του

Συνεντέυξεις

Διονύσης Σταμενίτης: “Δε χωρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στο θύτη και το θύμα”

Λάκης Βασιλειάδης: “Η Πέλλα θα δεχθεί πίεση στους κλάδους των εξαγωγών και του τουρισμού”

Θεοδώρα Τζάκρη: “Η χώρα μας πρέπει να είναι μέρος της ειρήνης και όχι του πολέμου”

Ο Ρωσοουκρανικός πόλεμος μαίνεται πλέον εδώ και αρκετές ημέρες, μετά την απόφαση Πούτιν για βίαιη εισβολή στην πρώην Σοβιετική Δημοκρατία και ο αντίκτυπός του στην Ελλάδα είναι ήδη έντονος για πολλούς και διάφορους λόγους.

Πρωτίστως για το γεγονός ότι χιλιάδες Έλληνες και ελληνόφωνοι της Ουκρανίας βρίσκονται μεταξύ διασταυρούμενων πυρών και πληρώνουν ακριβό τίμημα, με δεκάδες νεκρούς και μαζικές προσφυγικές ροές προς κάθε κατεύθυνση και με προορισμό για χιλιάδες ήδη και την χώρα μας. 
Αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αφενός, για τη στάση που τηρεί η Αθήνα, τασσόμενη ανοιχτά και έμπρακτα στο πλευρό Δυτικών και εναντίον της Μόσχας και αφετέρου για τις συνέπειες που θα έχουν για την εθνική μας οικονομία οι κυρώσεις εναντίον των Ρώσων, αλλά και τα αντίμετρα των τελευταίων προς τη Δύση.

Η “Ε” παρακολουθώντας από κοντά, εδώ και δεκαετίες, όλα τα μεγάλα διεθνή και εγχώρια γεγονότα και τις παρενέργειες που μπορεί να έχουν σε τοπικό επίπεδο, φιλοξενεί σήμερα τις απόψεις τριών βουλευτών του Νομού για τα δραματικά γεγονότα του τελευταίου δεκαημέρου και το κόστος που θα έχουν για την χώρα μας, αλλά και την Πέλλα ειδικότερα.

Αναλυτικά τα όσα μας είπαν απαντώντας σε τρία σχετικά ερωτήματα που τους τέθηκαν:
1. Καταρχήν, συμφωνείτε με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει αμυντικό στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία ή θα έπρεπε να μείνουμε εκτός της μάχης και να στηρίξουμε, μόνο, τον ουκρανικό λαό με ανθρωπιστική βοήθεια;
2. Θεωρείτε ότι θα φουντώσει και άλλο η κατάσταση, είμαστε, δηλαδή, στην αρχή του δρόμου ή βλέπουμε το τέλος του;
3. Πόσο τραγικές θα είναι οι οικονομικές συνέπειες για το Νομό μας, στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της ενέργειας;

Οι απαντήσεις τους
ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Ν.Δ.)
1 “Αρχικά να πω ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία προκαλούν σε όλους μας μεγάλη θλίψη. Θλίψη για τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται, θλίψη για τους ανθρώπους που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους και αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους για να σωθούν.
Όσον αφορά στο ερώτημα σας, θέλω να πω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε εξελίξεις που σηματοδοτούν, όπως όλοι παραδέχονται, την αρχή μιας νέας εποχής. Και μπροστά σε τέτοιας έντασης και σημασίας γεγονότα η Ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνουν τις μεγάλες αποφάσεις που απαιτούν οι περιστάσεις. Η χώρα μας στέκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας και αυτό κάνουμε και τώρα. Είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα δεν χωρούν και πρέπει να είμαστε καθαροί σε αυτό. Να σημειώσουμε ακόμη ότι η χώρα μας έχει παραπάνω λόγους από άλλα Ευρωπαϊκά Κράτη να προχωρήσει στη στήριξη της Ουκρανίας. Πρώτον, για την παρουσία των Ελλήνων ομογενών στην περιοχή και δεύτερον, για το γεγονός ότι η επιλογή που κάνουμε μας επιτρέπει, σε περίπτωση, ό μη γένοιτο, που βρεθούμε εμείς απέναντι σε αναθεωρητικές δυνάμεις, να διεκδικήσουμε την ανάλογη στήριξη.
Με το λαό της Ρωσίας έχουμε στενούς ιστορικούς, κοινωνικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με μια εισβολή που αμφισβητεί την κυριαρχία ενός ανεξάρτητου Κράτους και στοχεύει στη λήξη μιας μακράς περιόδου ειρήνης και ευημερίας στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο και σε αυτό πρέπει να πάρουμε θέση.”

2 “Δε χωρά αμφιβολία ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ξυπνάει και πάλι στην Ευρώπη τους παλιούς εφιάλτες των πολέμων. Όλοι οι αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτή η ενέργεια στοχεύει να αλλάξει με τη βία την αρχιτεκτονική ασφάλεια στην Ευρώπη και φέρνει την Ήπειρο μας μπροστά σε κινδύνους και φόβους που όλοι πιστεύαμε πως είχαμε αφήσει οριστικά πίσω.
Άποψη μου είναι ότι τη δεδομένη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την εξέλιξη των γεγονότων. Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι τα ίδια τα γεγονότα είναι αυτά που μας οδηγούν να εμβαθύνουμε τις συνεργασίες και να ισχυροποιήσουμε τις συμμαχίες ώστε να προασπίσουμε τα ευρωπαϊκά κεκτημένα, τον τρόπο ζωής μας και τις αξίες μας. Από την πλευρά μας ως χώρα φροντίζουμε, οργανωμένα και μεθοδικά για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας αλλά και την οικοδόμηση ισχυρών συμμαχιών. Αυτό που μπορούμε επίσης να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι ο Δυτικός κόσμος εργάζεται για την αποκλιμάκωση της κατάστασης σε όλα τα επίπεδα.”

3. “Ένας πόλεμος στη γειτονιά μας δεν μπορεί παρά να φέρνει δυσκολίες, να αλλάζει τις ισορροπίες και να δημιουργεί νέα δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό ήδη έχουμε την πρώτη εικόνα των συνεπειών της απόφασης της Ρωσίας να εισβάλει σε ένα ανεξάρτητο Κράτος. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση στη Βουλή τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να κρύψουμε το πρόβλημα. Ομοίως και εγώ δεν θα υποστηρίξω ότι ο Νομός μας θα μείνει ανεπηρέαστος.

Πρέπει να τονιστεί όμως ότι τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο υπάρχει η δυνατότητα, και ήδη γίνεται σε μεγάλο βαθμό, διαχείρισης του προβλήματος. Όσον αφορά το κόστος της ενέργειας που τη δεδομένη στιγμή είναι αυτό που επηρεάζει άμεσα, η Ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί ένα οργανωμένο σχέδιο στήριξης των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των αγροτών που ξεπερνάει τα 2 δις ευρώ. Είναι μια προσπάθεια συγκράτησης των ανατιμήσεων και περιορισμού της επιβάρυνσης, η οποία ναι, υφίσταται. Και να τονίσουμε ότι η στήριξη αυτή θα συνεχιστεί με μέριμνα απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Τώρα όσον αφορά τον τουρισμό και το εμπόριο, ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ζήτημα, όμως μια μακρά περίοδος έντασης ενδεχόμενα θα δημιουργήσει προβλήματα, τα οποία είμαι βέβαιος ότι θα αντιμετωπιστούν με την αποφασιστικότητα που διακρίνει αυτήν την κυβέρνηση.”

ΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ (Ν.Δ.)
1. “Διαχρονικά η Ελλάδα τιμά και σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και προκρίνει την ειρηνική επίλυση των όποιων διαφορών. Η κατάσταση που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι απολύτως ξεκάθαρη: ένας αυταρχικός ηγέτης επιλέγει να αλλάξει με τη βία τα επί χρόνια παγιωμένα ευρωπαϊκά σύνορα, σε μια κίνηση που παραπέμπει σε αναθεωρητισμούς άλλων εποχών. Έτσι και τώρα, η χώρα μας επιλέγει να βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας, στηρίζοντας τον γενναίο Ουκρανικό λαό απέναντι σε μια απρόκλητη και κατάφορα παράνομη εισβολή, από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Πέρα από την ανθρωπιστική βοήθεια, η Ελλάδα ανταποκρίθηκε στο αίτημα των Ουκρανών για αμυντικό εξοπλισμό, αποστέλλοντας και στρατιωτικό υλικό, για δύο λόγους: πρώτον διότι υπάρχει σχετική ευρωπαϊκή απόφαση και δεύτερον επειδή οφείλουμε τώρα που μας ζητείται να δείξουμε έμπρακτη στήριξη σε μια δοκιμαζόμενη φίλια χώρα, για να μπορούμε και εμείς στο μέλλον -εάν ποτέ χρειαστεί- να διεκδικήσουμε αντίστοιχη βοήθεια. Όταν η πρόκληση είναι τόσο ξεκάθαρη, η απάντηση πρέπει να είναι το ίδιο σαφής.”

2. “Αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να έχουμε μια σαφή εικόνα, καθώς δεν μας το επιτρέπει η «ομίχλη του πολέμου», σε μια διαρκώς μεταβαλλόμενη δυναμική κατάσταση. Ωστόσο είναι σαφές ότι οι σχεδιασμοί του Ρώσου Προέδρου δεν απέδωσαν. Η πραγματικότητα βρίσκει τις δυνάμεις εισβολής απέναντι στη σθεναρή αντίσταση των ουκρανών στρατιωτών αλλά και πολιτών. Εύχομαι και ελπίζω πως η αδυναμία «γρήγορης και εύκολης νίκης» θα οδηγήσει σύντομα σε κατάπαυση του πυρός και προσπάθεια επίλυσης διά της διπλωματικής οδού.
Παρόλα αυτά, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως η Ευρώπη και συνεπώς ο κόσμος μπαίνει σε μια νέα εποχή. Ήδη, μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, υπήρξε ραγδαία πρόοδος προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής αμυντικής ολοκλήρωσης, ενώ χώρες με παράδοση στην ουδετερότητα μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνουν σαφή θέση απέναντι στις επεκτατικές τάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας και κάθε επίδοξου επιτιθέμενου. Δικαιώνονται επίσης και οι εκείνοι οι ευρωπαίοι ηγέτες -ανάμεσά τους και ο Κυριάκος Μητσοτάκης- που τόνιζαν επιτακτικά την ανάγκη για ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία. Ενώ Ενώ λοιπόν άλλες χώρες αντιδρούν -σωστά, αλλά εσπευσμένα- στις νέες απειλές, η χώρα μας έχει ξεκινήσει προ πολλού την ενίσχυση της εθνικής άμυνας με μια σειρά νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως τα νέα μαχητικά αεροσκάφη και οι νέες φρεγάτες.”

3. “Το ισχυρότερο όπλο που διαθέτουμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα είναι οι οικονομικές κυρώσεις -και είναι ένα αποτελεσματικό όπλο. Όμως, όπως είναι φυσικό, θα χρειαστεί όλα τα κράτη-μέλη να επωμισθούμε το βάρος της προάσπισης της ειρήνης, της νομιμότητας και της δημοκρατίας.
Οι οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη και τη χώρα μας τόσο από τη ρωσική εισβολή καθαυτή, όσο και από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, θα είναι σημαντικές. Ο κλάδος που αναμένεται να πληγεί περισσότερο είναι η ενέργεια, λόγω των αναγκών των ευρωπαϊκών κρατών αλλά και της χώρας μας σε εισαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή/και διαμέσου της Ουκρανίας. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, το υψηλό κόστος της ενέργειας αναμένεται να επηρεάσει τον πληθωρισμό, τις μεταφορές, το κόστος δανεισμού, τις χρηματοπιστωτικές αγορές κ.ο.κ. Ήδη σχεδιάζονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο -κάποια από τα οποία και με ελληνική πρωτοβουλία- ώστε να περιοριστεί η αύξηση του κόστους της ενέργειας.
Πέρα από τις επιπτώσεις στην ενέργεια που επηρεάζουν τη χώρα συνολικά, η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας αναμένεται να δεχθεί πίεση και στον κλάδο των εξαγωγών, αν και αυτός έχει περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια λόγω του ρωσικού εμπάργκο. Επιπλέον, αναμένεται να επηρεαστεί και ο τουρισμός, αν και οι τουριστικές εισπράξεις σε εθνικό επίπεδο από Ρώσους πολίτες δεν ξεπέρασαν το 1% του συνόλου για το 2021. Σε κάθε περίπτωση, σχεδιάζονται ήδη, σε ευρωπαϊκό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε η ζημιά να περιοριστεί.”

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (ΣΥΡΙΖΑ)
1. “Ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει το ζήτημα αυτό με επικοινωνισμούς σαν να πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα. Ή φαντασιώνεται έναν διεθνή ρόλο που δεν υπάρχει γιατί κανείς δεν τον «αγοράζει».
Δεν είναι πρώτη φορά που ο κ. Μητσοτάκης εμπλέκεται σε θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής, υποτάσσοντάς τα σε επικοινωνιακές ανάγκες. Να σας θυμίσω τη συζήτηση για το Σαχέλ, τους Patriot στην Σαουδική Αραβία, τη δήλωση για τον Σουλεϊμανί στο Ιράν κ.λπ. Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτή η υπερπροθυμία, όπως φαίνεται και από την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, όχι στο πλαίσιο κάποιου οργανισμού, όχι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, αλλά μονομερώς, χωρίς μάλιστα προηγούμενη απόφαση του ΚΥΣΕΑ και χωρίς να έχει ενημερώσει προηγουμένως τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι υποταγή σε ευτελείς επικοινωνιακές ανάγκες και όχι μια συνεπής και μελετημένη πολιτική, σύμφωνη με τα συμφέροντα της χώρας μας. Υπάρχουν άλλοι τρόποι, αν θέλεις να βοηθήσεις, χωρίς να εμπλέκεσαι άμεσα στην ένοπλη σύγκρουση δύο χωρών. Η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, υγειονομικού υλικού, τροφίμων κλπ. Η χώρα μας πρέπει να είναι μέρος της λύσης του προβλήματος, μέρος της ειρήνης και όχι μέρος του πολέμου. Από την στιγμή που μιλάμε για ειρήνη και ξορκίζουμε τον πόλεμο είναι λάθος να δίνουμε σε μια χώρα πυρομαχικά για να συνεχίσει να πολεμάει.
Το ίδιο έκαναν και οι περισσότερες χώρες: Το Ισραήλ έστειλε 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Νορβηγία, η Πολωνία ανθρωπιστική βοήθεια επίσης, η Πορτογαλία έστειλε κιάλια και κράνη, η Ρουμανία ανέλαβε την περίθαλψη των τραυματιών σε 11 νοσοκομεία και έστειλε αλεξίσφαιρα γιλέκα και κράνη, η Σλοβενία έστειλε μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, η Ιταλία έστειλε 110 εκ. ευρώ. Μπροστάρηδες εμείς με την Ολλανδία και την Σλοβακία στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού. Εμείς όμως δεν είμαστε ούτε οι ΗΠΑ, ούτε ο Καναδάς, ούτε η Μεγάλη Βρετανία, ούτε η Γερμανία, ούτε η Γαλλία.
Αυτό δεν το λέω στη λογική των ίσων αποστάσεων όπως θέλουν κάποιοι να μας καταλογίσουν. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι απολύτως καταδικαστέα και πρέπει να αναστραφεί άμεσα. Ούτε η Ρωσία ούτε καμία άλλη χώρα έχει το πολιτικό ή νομικό δικαίωμα που εκπηγάζει δηλαδή από το διεθνές δίκαιο να εισβάλει σε άλλη χώρα, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και να παραβιάζει την εθνική της ανεξαρτησία και τα σύνορά της. Ούτε πρέπει να κοιτάμε μόνο την πάρτη μας. Η συμμετοχή μας όμως θα πρέπει να είναι αναλογική του βαθμού εμπλοκής μας, των συμφερόντων της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και του μεγέθους της χώρας μας. Δεν είμαστε εμείς οι ΗΠΑ.
Αυτές οι ενέργειες έχουν σαν αποτέλεσμα την επικίνδυνη έκθεσή μας και την απώλεια του σταθεροποιητικού ρόλου που πάντα επιζητούμε ως χώρα στην ευρύτερη περιοχή.
Αυτό αυτόματα μας προσδίδει μία εχθρική υπόσταση σε σχέση με τη Ρωσία χωρίς στην ουσία κάποιο σοβαρό ανταποδοτικό όφελος.”

2. “Όσο διαρκεί αυτή η κρίση και δεν εννοώ μόνο οι εχθροπραξίες, ο πόλεμος δηλαδή, αλλά η κρίση στις σχέσεις με τη Ρωσία συνολικά, οι αποκλεισμοί, να μην λειτουργεί ο North Stream, ο οποίος θα έδινε τη δυνατότητα να διοχετεύονται πολύ μεγάλες ποσότητες αερίου στην Ευρώπη, είναι προφανές ότι, και όσο ανεβαίνει και η ζήτηση, η τιμή του φυσικού αερίου θα ανεβαίνει.
Εμείς όμως και πριν από την Ουκρανική κρίση είχαμε τεράστιο πρόβλημα ακριβής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Γιατί; Γιατί η ΝΔ εξήγγειλε την βίαιη απολιγνιτοποίηση. Θα θυμάστε ότι τον Σεπτέμβρη του 2019 ο κ. Μητσοτάκης μέσα στον ΟΗΕ εξήγγειλε ότι σταματά ο λιγνίτης το 2028 και μετά από κοινού η ΔΕΗ και το Υπουργείο Ενέργειας είπαν ότι σταματούν το 2023. Υποκατέστησε λοιπόν τον λιγνίτη όχι από ΑΠΕ, αλλά από φυσικό αέριο, οδηγώντας τη χώρα σε μεγαλύτερη εξάρτηση από το φυσικό αέριο και αφήνοντάς την εκτεθειμένη στις ανατιμήσεις των διεθνών τιμών φυσικού αερίου, όπου οι τιμές διαμορφώνονται ανεξέλεγκτα και σε περιόδους κρίσης μάλιστα διαμορφώνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Είμαστε η μόνη χώρα που έχει αυξήσει την συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα της ενέργειας όταν όλες οι άλλες χώρες την έχουν μειώσει.
Γι’ αυτό είχαν φτάσει οι τιμές ενέργειας να έχουμε 270 ευρώ την μεγαβατώρα μέση χοντρική τιμή, ενώ το κόστος παραγωγής ήταν 170 ευρώ η μεγαβατώρα. Και αυτό λόγω και της έλλειψης πολιτικής εποπτείας της αγοράς (μέσω της ΡΑΕ και της Επιτροπής ανταγωνισμού). Και όπως καταλαβαίνετε το όποιο κόστος, μετακυλύεται στην αγορά, προκαλώντας αυτό «το ντόμινο» των αυξήσεων παντού.
Και θα κάνουν και διμερείς συμφωνίες, εάν υπάρξει έλλειψη επάρκειας σε φυσικό αέριο, με LNG παρακαλώντας τις αμερικανικές εταιρείες και τις εταιρείες από το Κατάρ και την Αλγερία με διμερείς συμβάσεις να μας πωλούν πανάκριβο βέβαια υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).
Και η χώρα στενάζει. Και εδώ η κυβέρνηση δεν έχει εξαγγείλει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την ακρίβεια. Δεν θα έπρεπε να έχει ήδη μειώσει τον Ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως προτείνει και η κ. Λαγκάρντ, όπως έχουν κάνει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες; Δεν θα έπρεπε να μειώσει τον ΦΠΑ, αν όχι σε όλα, σε κάποια προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, όπως έχει προταθεί και από την Κομισιόν; Δεν θα έπρεπε να γίνει ρύθμιση και διαγραφή του ιδιωτικού χρέους της πανδημίας; Δεν θα έπρεπε να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός στα 800 ευρώ; (οι Ισπανοί τον αύξησαν στα 1.167 ευρώ) Δεν θα έπρεπε να υπάρξει ένα νέο πακέτο της ΕΕ, στην λογική του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα στηρίξει επιχειρήσεις και πολίτες να τα βγάλουν σε πέρας σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, γιατί θα αντιμετωπίσουν θέμα επιβίωσης; Δεν θα έπρεπε να πάρει μέτρα όταν το κόστος ενέργειας στο αγροτικό π.χ. έχει διπλασιαστεί, όταν οι αγρότες μας σε λίγο δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν; Μας δείχνει ότι αντιμετωπίζει το ουκρανικό και δεν κάνει τίποτα για το «ελληνικό».

3. “Ο Αλέξης Τσίπρας μιλά εδώ και μέρες για εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου από την ΕΕ, άρα και για κυρώσεις.
Η ΕΕ πρέπει να ζυγίζει τι είναι πιο αποτελεσματικό για να καμφθεί η ρωσική ηγεσία και συγχρόνως να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία.
Προφανώς θα έχει επιπτώσεις ένας τέτοιος πόλεμος και στην οικονομία και στην ενέργεια. Θα υπάρξουν κυρώσεις και αντίμετρα που θα πλήξουν όλες τις οικονομίες και όχι μόνο την ρωσική.
Ένα παράδειγμα να σας πω μόνο, ο νομός μας η Πέλλα έχει πληγεί ιδιαιτέρως από τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στη Ρωσία και τα αντίμετρα της τελευταίας με την απαγόρευση των εισαγωγών σε πολλά αγροτικά προϊόντα (επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια κ.λπ.) από την περίοδο της κρίσης στην Κριμαία που ισχύουν ακόμη μέχρι και σήμερα. Και εξαιτίας αυτών των αντίμετρων της Ρωσίας στις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχασε μια τεράστια αγορά για τα αγροτικά μας προϊόντα που δεν την αντικατέστησε ποτέ με κάποια άλλη. Και δεν έχει ακόμη καταφέρει να σηκώσει κεφάλι.
Φανταστείτε έναν νέο γύρο ρωσικού εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτικών μας προϊόντων. Και ασφαλώς θα υπάρξουν επιπτώσεις και στον τουρισμό, πάνω που λέγαμε ότι φέτος θα είναι χρονιά ρεκόρ στις αφίξεις, λόγω της αναμενόμενης κάμψης της πανδημίας το καλοκαίρι. Και καταλαβαίνω ότι στο πλαίσιο της συμμετοχής μας στην ΕΕ θα μετέχουμε στις κυρώσεις στο βαθμό που μας αναλογεί. Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί θα έπρεπε να είμαστε εμείς «βασιλικότεροι του Βασιλέως».
Επίσης κάποια μέτρα είναι στα όρια του ζόφου και της γραφικότητας, όπως αυτό του εμπάργκο σε πολιτιστικές παραστάσεις π.χ. στα μπαλέτα Μπολσόι ή των απαγορεύσεων σε Ρώσους καλλιτέχνες εν γένει. Η Ελλάδα, η χώρα του πολιτισμού, κάνει εμπάργκο στον πολιτισμό! Δεν ξέρω τι άλλο μπορούμε να περιμένουμε από την κ. Μενδώνη; Μήπως να μας καλέσει στο Σύνταγμα σε καύση βιβλίων του Ντοστογιέφσκι και του Τολστόι για να αποδείξουμε πόσο δυτικοί είμαστε;”.