30 Ιανουαρίου – Γιορτάζουν οι Τρεις Ιεράρχες

Διάφορα

 Σήμερα 30 Ιανουαρίου τιμώνται οι Τρεις Ιεράρχες.

Επίσης, γιορτάζουν οι: Αρχοντής, Αρχοντία, Μαύρος, Μαύρα, Μαυρουδής, Μαυρέτα, Χρυσή, Χρύσα, Χρυσαλία, Χρυσαυγή, Χρυσταλλία, που γιορτάζουν τα Χριστούγεννα και στις 13 Οκτωβρίου (Νεομάρτυρος Χρυσής), Αύρα.

Ορθόδοξος Συναξαριστής

Αγιοι Τρεις Ιεράρχες, Αγία Χρυσή, Άγιος Ιππολύτος Πάπας Ρώμης, Άγιος Κενσουρίνος, Άγιος Σαβαΐνος, Άγιος Θεόφιλος ο Νέος, Άγιος Θεόδωρος ο Χατζής ο Μυτιληναίος, Ανάμνησις ευρέσεως εν Τήνω της ιεράς εικόνος της Ευαγγελιστρίας, Ανάμνηση θαύματος Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου στη Ζάκυνθο, Οσία Πελαγία του Ντιβέεβο, Όσιος Ζήνων ο Νηστευτής εκ Κιέβου, Άγιος Πέτρος Βασιλέας των Βουλγάρων, Σύναξη της Παναγίας Θεοτόκου πέραν της Γωργίας.

 Η εορτή των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στα μέσα του 11ο αιώνα από τον λόγιο και μητροπολίτη Ευχαΐτων Ιωάννη Μαυρόποδα επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Θ’ του Μονομάχου. Η εορτή των Τριών Ιεραρχών, εκτός από τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα, έχει και εκπαιδευτικό. Σύμφωνα με τον Σαν Σήμερα, θεωρείται ως η εορτή των ελληνικών γραμμάτων, καθώς οι Τρεις Ιεράρχες συνετέλεσαν στην ανάπτυξη της χριστιανικής διδασκαλίας, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη των αρχαίων ελληνικών γραμμάτων. Ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας της εορτής των Τριών Ιεραρχών καθιερώθηκε στις 9 Αυγούστου του 1841 από το ακαδημαϊκό συμβούλιο του Οθωνείου Πανεπιστημίου (νυν Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πρωτογιορτάστηκε στις 30 Ιανουαρίου του 1842. Τα επόμενα χρόνια, ο εορτασμός επεκτάθηκε σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.