Λονδίνο: ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΥΝ εκτάκτως ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΠΑΙΔΙΑ επειδή βρέθηκε «πολιομυελίτιδα στα λύματα»

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία ξεκινά εκστρατεία ενισχυτικού εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας για παιδιά στο Λονδίνο κάτω των 10 ετών, αφού επιβεβαίωσε ότι ο ιός εξαπλώνεται στην πρωτεύουσα για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1980.

Η βρετανική υπηρεσία για την ασφάλεια της υγείας έχει ταυτοποιήσει 116 ιούς πολιομυελίτιδας από 19 δείγματα λυμάτων φέτος στο Λονδίνο, αφού πρώτα εξέδωσε προειδοποίηση για τον εντοπισμό του ιού τον Ιούνιο.

Ενώ τα περισσότερα από τα δείγματα περιείχαν ιό παρόμοιο με το εμβόλιο, ορισμένα έδειξαν «επαρκείς μεταλλάξεις για να ταξινομηθούν ως ιός πολιομυελίτιδας που προέρχεται από ταεμβόλια». Η UKHSA είπε ότι αυτό είναι πολύ  ανησυχητικό, καθώς αυτός ο ιός συμπεριφέρεται παρόμοια με την «άγρια ​​πολιομυελίτιδα και μπορεί, σε σπάνιες περιπτώσεις, να οδηγήσει σε περιπτώσεις παράλυσης σε μη εμβολιασμένα άτομα».

«Δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις πολιομυελίτιδας και για την πλειονότητα του πληθυσμού, που είναι πλήρως εμβολιασμένος, ο κίνδυνος είναι χαμηλός. Όμως γνωρίζουμε ότι οι περιοχές στο Λονδίνο όπου μεταδίδεται ο ιός της πολιομυελίτιδας έχουν μερικά από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού», δήλωσε η Δρ. Βανέσα Σάλιμπα, σύμβουλος επιδημιολόγος στην UKHSA.

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η Μικτή Επιτροπή Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι μια στοχευμένη αναμνηστική δόση εμβολίου αδρανοποιημένης πολιομυελίτιδας θα πρέπει να προσφερθεί σε όλα τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 1 και 9 ετών σε όλους τους δήμους του Λονδίνου.

«Αυτό θα διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας από την παράλυση και θα βοηθήσει στη μείωση της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού», ανέφερε η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) σε δήλωση που εξέδωσε.

Τα ποσοστά ανοσοποίησης στην ευρύτερη περιοχή του Λονδίνου είναι ποικίλα, αλλά είναι κατά μέσο κάτω από το ποσοστό κάλυψης 95% που συστήνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός προκειμένου να παραμένει υπό έλεγχο η πολιομυελίτιδα.

Η πολιομυελίτιδα προκαλείται από έναν εντεροϊό που ονομάζεται ιός πολιομυελίτιδας. Ήταν μια από τις πιο τρομακτικές ασθένειες στον κόσμο μέχρι που ο Δρ Τζόνας Σαλκ εφηύρε το εμβόλιο της πολιομυελίτιδας και δοκίμασε την ασφάλειά του το 1954.

Μέχρι το 1988, τα αναφερόμενα κρούσματα πολιομυελίτιδας παγκοσμίως έφτασαν στο ανώτατο όριο των 350.000, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Περίπου 1 στους 4 μολυσμένους ανθρώπους έχει συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, όπως πονόλαιμο, πυρετό, κόπωση, ναυτία, πονοκέφαλο και πόνο στο στομάχι. Έως και 1 στους 200 θα αναπτύξει πιο σοβαρά συμπτώματα που περιλαμβάνουν μυρμήγκιασμα και μούδιασμα στα πόδια, μόλυνση του εγκεφάλου ή του νωτιαίου μυελού και παράλυση, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πολιομυελίτιδα. Η θεραπεία για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για χαλάρωση των μυών και θερμότητα και φυσικοθεραπεία για την τόνωση των μυών. Ωστόσο, οποιαδήποτε παράλυση που προκαλείται από πολιομυελίτιδα είναι μόνιμη.

Το τελευταίο κρούσμα πολιομυελίτιδας στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 1984, σύμφωνα με τη δήλωση του UKHSA.

«Πριν από δεκαετίες, πριν εισαγάγουμε το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της πολιομυελίτιδας, περίπου 8.000 άνθρωποι θα ανέπτυσσαν παράλυση κάθε χρόνο», πρόσθεσε η Σαλίμπα.

PrimeNews.Press

Ετικέτα: