Εκτός συνόρων η Γιαννιτσιώτισσα – Διεθνούς Φήμης Κεραμίστρια, Αγγελική Παπαδοπούλου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Η Κεραμίστρια Αγγελική Παπαδοπούλου συμμετείχε στο Matres Festival di Ceramica Feminile στην πόλη Cava di Tirreni της Ιταλίας.

Προσκεκλημένη του Φεστιβάλ παρουσίασε την διαδραστική κοινωνικής ευαισθητοποίησης δράση του Εργαστηρίου Κεραμικής του ΚΔΑΠ ΜΕΑ της Δ.Η.Κ.Ε.Π.Α Πέλλας, με τίτλο ΚΟΙΤΑ ΜΕ ΑΚΟΥΜΕ ΑΓΓΙΞΕ ΜΕ, της οποίας είναι η εμπνεύστρια και την οποία επιμελείται. 

Στα τοπικά Ανοιχτά Εργαστήρια έδειξε τεχνικές κατασκευής έργων που αφορούν την παραπάνω δράση, στα οποία συμμετείχαν άτομα από την ομάδα Pandora Ability. Mε Κεραμιστές από όλο τον κόσμο κατασκεύασαν κεραμικές καμπάνες οι οποίες θα συμμετέχουν στην Έκθεση που θα γίνει εδώ, με τίτλο ΑΚΟΥ ΜΕ.

Επίσης, στο συνέδριο του Φεστιβάλ παρουσίασε το προσωπικό της έργο και συμμετείχε στην Ομαδική Έκθεση με έργο της που απέσπασε θετικές κριτικές. 

Από τις 25 έως τις 28 Αυγούστου οι πόλεις Cava de ’Tirreni και Vietri sul Mare με αφορμή την κεραμική Τέχνη, έζησαν και μοιράστηκαν μια μοναδική εμπειρία που συνδύαζε τον πολιτισμό και την τέχνη 170 καλλιτεχνών από όλες τις γωνιές της γης. 
Το Διεθνές Φεστιβάλ Matres, που βρίσκεται τώρα στην τρίτη του έκδοση, διοργανώθηκε από την Associazione Pandora Artiste Ceramiste με την αιγίδα της Περιφέρειας της Καμπανίας, σε συνεργασία με τους δήμους του Cava de ‘Tirreni και το Vietri sul Mare.

Στόχος ήταν να εμπλακούν όλοι οι τομείς των δύο συμμετεχόντων δήμων σε μια πραγματική συνέργεια μεταξύ της Καλλιτεχνικής και Βοϊοτεχνικής Κεραμικής του τουρισμού, της Εκπαίδευσης και του εμπορικού τομέα, ενεργοποιώντας έναν μηχανισμό συμμετοχικής οικονομίας.

Η πρόεδρος της Associazione Pandora, Anna Rita Fassano δήλωσε σχετικά:

“Η δραστηριότητά μας επικεντρώνεται στην κεραμική ως δημιουργικό και εκπαιδευτικό μέσο και εργαλείο, που στοχεύει στον σεβασμό του εαυτού και του άλλου. Τα έργα μας απευθύνονται σε όλους και ξεκινούν από τη συνειδητή χρήση των κεραμικών ως μέσο για τη διάδοση μιας πολιτιστικής διαδικασίας αλλαγής.”

Από καλλιτεχνική άποψη, το διεθνές φεστιβάλ κεραμικής Matres ήταν η αφορμή κατά την οποία η ιστορία κάθε καλλιτέχνη και η ανθρώπινη και επαγγελματική εμπειρία συγχωνεύτηκαν σε ένα κοινό μονοπάτι και συγκρίθηκαν με αυτές των άλλων, εμπλουτίζοντας και εκφράζοντας εποικοδομητικά αξίες και έργα που συνδέονται με τη συγχρονικότητα και την έκφραση νέων «οραμάτων».

Το θέμα της έκδοσης του 2022 ήταν “Naturantis”τα έργα που εκτέθηκαν και ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ επικεντρώθηκαν στα θέματα της πράσινης εξέλιξης, του περιβάλλοντος και της βιώσιμης οικονομίας. Ένα παγκόσμιο ερέθισμα για μεγαλύτερη προσοχή και σεβασμό στην ανθρώπινη συνείδηση και τον πλανήτη. 

Να σημειωθεί τέλος ότι το Φεστιβάλ πλαισίωσαν παράλληλες εκδηλώσεις: Ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, εικαστικές δράσεις, συνέδρια, παρουσιάσεις καλλιτεχνών και βιβλίων, εργαστήρια για τις τεχνικές, εργαστήρια για παιδιά, ενήλικες και άτομα με αναπηρίες, βιβλίων, μουσική, δείπνα και εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Από το Γραφείο Τύπου