ΥΜΑΘ, ΣΤ. ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ: “Η Ελλάδα είναι εδώ. Ισότιμος εταίρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας” (ΦΩΤΟ)

Πολιτική

«Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται φέρνουν σε άμεση προτεραιότητα την επιλογή της Ελλάδας- επιλογή στην οποία επενδύει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η ελληνική Κυβέρνηση- αφενός να αξιοποιήσει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφετέρου να συμβάλει στην ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τα ρωσικά καύσιμα.

Να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας, να επιταχύνει τις διαδικασίες και τα έργα που καθιστούν -με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη-, την περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης, κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην υλοποίηση του στόχου αυτού συμβάλλουν σειρά διακρατικών έργων και υποδομών εθνικής σημασίας», τόνισε ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας και Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης στο δείπνο προς τιμήν του πρώην Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ (ΦΩΤΟ), με το οποίο ξεκίνησαν οι εργασίες του 2ου Thessaloniki Metropolitan Summit με θέμα: “Europe in times of unrest: Taking the vision of unity and solidarity to the next level”, που διοργανώνουν ο Economist και το PowerGame.gr στη Θεσσαλονίκη.

Όπως επισήμανε ακόμη στο χαιρετισμό του ο κ. Καλαφάτης:

«Το συνέδριο έρχεται σε μια περίοδο γιορτής για τη Θεσσαλονίκη, με την έναρξη της 86ης Διεθνούς Έκθεσης, που αποτελεί εδώ και χρόνια βαρόμετρο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Έρχεται μετά την άρση της 12ετούς Εποπτείας της Χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σ’ ένα κλίμα αισιοδοξίας για τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας. Έρχεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για ολόκληρη την Ευρώπη και ως βήμα διαλόγου, θέτει στο επίκεντρο την επόμενη μέρα στην οικονομία, στην ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. 

Η Ελλάδα επιταχύνει το βηματισμό της στο δρόμο για  την ψηφιακή και την «πράσινη» μετάβαση. Η Κυβέρνηση απέδειξε ότι ξέρει και μπορεί να διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις με σύνεση, τόλμη και κοινωνική ευαισθησία. 
 
Το αποδείξαμε στην πανδημία διαθέτοντας περισσότερα από 43 δις ευρώ, για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων. 
Το αποδεικνύουμε τώρα, διαθέτοντας 8,5 δις, για την απορρόφηση του μεγαλύτερου μέρους των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Το αποδείξαμε με τη διασφάλιση κοινοτικών πόρων που ξεπερνούν τα 70 δις ευρώ για τα επόμενα 7 χρόνια.  
Το αποδείξαμε με το ισχυρό μήνυμα που στέλνουν η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα τις οποίες επιλέγουν, ήδη, εταιρείες κολοσσοί της τεχνολογίας και της καινοτομίας για να επενδύσουν.

Το αποδεικνύουμε με τη νέα προοπτική της Θεσσαλονίκης του 2030, με 30 και πλέον έργα πνοής και παρεμβάσεις που υλοποιούμε. Έργα που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, προσδίδοντάς της τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αξίζει και δικαιούται στα Βαλκάνια και στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. 
Η Ελλάδα είναι εδώ. Ισότιμος εταίρος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Δύναμη ασφάλειας, σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή. Σε μια Ευρώπη παγκόσμια δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και συνεργασίας».