Από την Εδεσσα … στη Χιροσίμα με το τραγούδι της Δέσποινας Τσολάκη (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνεντέυξεις

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΕΔΩ
https://www.youtube.com/watch?v=XJ3jzdzkeQs

Πόσα χιλιόμετρα άραγε απέχει η Εδεσσα από τη Χιροσίμα της Ιαπωνίας; Πόσες ώρες ταξίδι; Πόσο εύκολο ή δύσκολο να βρεθείς σ’ αυτόν τον τόπο, να γνωρίσεις άλλους ανθρώπους, να συλλυπηθείς για τα χιλιάδες θύματα του βομβαρδισμού, λίγο πριν από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου;

Μήπως, όμως, με τη μουσική μπορείς να εκμηδενίσεις τα χιλιόμετρα και να “εξαφανίσεις” την απόσταση που σε χωρίζει;

Αυτό κατάφερε η συντοπίτισσά μας, καλλιτέχνιδα (σοπράνο – ηθοποιός), Δέσποινα Τσολάκη, με το τραγούδι “Χιροσίμα, ένα παιδί είμαι κι εγώ”, που κυκλοφόρησε, πρόσφατα.

Ενα τραγούδι – φόρος τιμής -77 χρόνια μετά τη ρίψη της πρώτης πυρηνικής βόμβας από τις ΗΠΑ- για τις ανθρώπινες ψυχές που χάθηκαν!!!!
Ενα τραγούδι που “αγγίζει” τις καρδιές και δημιουργεί ρίγη συγκίνησης.

Ενα υπέροχο, πραγματικά, τραγούδι, που φέρνει κοντά την Εδεσσα και τη Χιροσίμα, με το βίντεο κλιπ να γυρίζεται στην πόλη μας, σε ελληνικά και αγγλικά, και, προσεχώς, και σε άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, αλλά και στα γιαπωνέζικα.

Η “ε” συνάντησε την ερμηνεύτρια, Δέσποινα Τσολάκη, και μιλήσαμε για το τραγούδι της, στέλνοντας μηνύματα Ειρήνης σε όλο τον κόσμο!

“Ε”: Σε ακούσαμε και σε είδαμε (στο βίντεο κλιπ) να ερμηνεύεις το εξαιρετικό τραγούδι (σε ελληνικά και αγγλικά) “Χιροσίμα, ένα παιδί είμαι κι εγώ”. Μίλησέ μας για τη συμμετοχή σου και τα συναισθήματα που σου “γεννήθηκαν”;
– Ολα ξεκίνησαν, όταν με κάλεσε ο συνθέτης και στιχουργός, Γιάννης Κίκος, χωρίς να τον γνωρίζω, αλλά με είχε παρακολουθήσει σε συναυλίες μου και είχε πιστέψει σε μένα. Και τον ευχαριστώ πάρα πολύ, για την εμπιστοσύνη του. 
Ήρθα, λοιπόν, στην Έδεσσα, αποφασισμένη, να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδίου, γιατί, όπως μου είχε πει ο συνθέτης, “ήταν όνειρο ζωής να ειπωθεί αυτό το τραγούδι και να πετάξει με τα δικά μου φτερά”.
Δε μετανιώνω, λοιπόν, για την απόφασή μου, γιατί στην πορεία είδα πως το συγκεκριμένο τραγούδι το αγάπησα πολύ, ένιωσα κάτι ιδιαίτερο, κάτι βαθύτερο, συγκίνηση μεγάλη, κάτι σα να αγκάλιαζα όλο τον κόσμο, όλοι οι άνθρωποι να ζουν μαζί, κανείς να μην τρομάζει, όπως λένε οι υπέροχοι στίχοι του Γιάννη Κίκου, με την καταπληκτική μουσική του, που με ταξίδεψε σε πολύ βαθειά συναισθήματα με την ενορχήστρωση του Risto Krstevski. 
Είναι κάτι που πραγματικά δεν το περίμενα. Ακόμα και εγώ όταν άκουσα το τραγούδι συγκινήθηκα πολύ. Αλλά και ο συνθέτης και στιχουργός του, όταν το άκουσε μετά την εγγραφή στο στούντιο έκλαιγε. Και διαπιστώνω πως όλοι όσοι το ακούν, δακρύζουν. Αυτό σημαίνει ότι πραγματικά αγγίζει την ψυχή μας και ότι όλοι οι άνθρωποι θέλουμε Ειρήνη και όχι Πόλεμο!

“Ε”: Το τραγούδι έχει, πλέον, ξεκινήσει το “ταξίδι” του σε όλο τον κόσμο. Είναι, παράλληλα, και μια καλή διαφήμιση για τη γενέτειρά σου, την Εδεσσα, αφού το βίντεο κλιπ γυρίστηκε εδώ.
– Χαίρομαι πολύ που το βίντεο κλιπ γυρίστηκε στην Έδεσσα από τους αδελφούς Νίκο και Παναγιώτη Τοπαλίδη, την πόλη που γεννήθηκα και αγαπώ πολύ. Έτσι η ομορφιά της Έδεσσας θα ταξιδέψει παντού. Σίγουρα είναι μεγάλο όφελος για την πόλη μας. Και είμαι πολύ περήφανη και χαρούμενη που είμαι και εγώ αιτία με όλους τους υπόλοιπους συντελεστές.

“Ε”: Σε ποιές άλλες γλώσσες θα το ερμηνεύσεις;
– Ηδη ειπώθηκε στα Αγγλικά και θα ετοιμάσουμε το δεύτερο βίντεο κλιπ, πάλι στην Έδεσσα. Το ετοιμάζουμε και σε άλλες Ευρωπαϊκές γλώσσες και όχι μόνο, αλλά θά εστιάσουμε περισσότερο στα Γιαπωνέζικα, διότι μιλάει για την ΧΙΡΟΣΙΜΑ. Ήδη έχουν δείξει ενδιαφέρον!

“Ε”: Το δικό σου μήνυμα ενάντια στους πολέμους ποιό είναι, Δέσποινα;
– Το μήνυμά μου είναι οι στίχοι του τραγουδιού. Οι βόμβες να εξαφανιστούν, οι μάνες να χαμογελούν. Ειρήνη, Αγάπη, Ομόνοια, σε όλο τον κόσμο και όχι Πόλεμος.
Και με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου: το Δήμαρχο Εδεσσας για την στήριξη του τραγουδιού, την ΔΗΚΕΔΕ, την Πρόεδρό της Νατάσα Ιατρίδου και τον Ηρακλή Συμεωνίδη, διότι έγινε η παραγωγή με την δική τους βοήθεια. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνθέτη και στιχουργό Γιάννη Κίκο, που με επέλεξε και πίστεψε σε εμένα, τον ενορχηστρωτή Risto Krstevski, τα υπέροχα ταλαντούχα παιδιά Παναγιώτη και Νίκο Τοπαλίδη. 
Φυσικά την “εδεσσαϊκή” εφημερίδα που πάντα στηρίζει κάθε τι που προβάλει τον τόπο μσς και βοηθάει στην προβολή του.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω εσένα, Μαρία μου, αγαπημένη μου φίλη – δημοσιογράφο, για την όμορφη συνέντευξη.

Μαρία Στεφ. Βαγουρδή (mariavagourdi@yahoo.gr)