(ΒΙΝΤΕΟ): Ο Σουηδός Svante Paabo κέρδισε το Νόμπελ Ιατρικής

ΕΥΡΩΠΗ-ΔΙΕΘΝΗ

◾️ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Ο Σουηδός παλαιογενετιστής Svante Paabo τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής για το έτος 2022. Ο Paabo τιμήθηκε για την αλληλουχία του γονιδιώματος του Νεάντερταλ και την ανακάλυψη του μέχρι τότε άγνωστου ανθρωπίνου Denisova.

«Αποκαλύπτοντας γενετικές διαφορές που διακρίνουν όλους τους ζωντανούς ανθρώπους από τους εξαφανισμένους ανθρωπίνους, οι ανακαλύψεις του παρέχουν τη βάση για να εξερευνήσουμε τι μας κάνει μοναδικά ανθρώπους», είπε η επιτροπή Νόμπελ.

Ο Paabo είναι διευθυντής του τμήματος γενετικής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Εξελικτική Ανθρωπολογία. Ανακάλυψε ότι η μεταφορά γονιδίων είχε συμβεί από αυτούς τους πλέον εξαφανισμένους ανθρωποειδείς στον Homo sapiens μετά τη μετανάστευση έξω από την Αφρική πριν από περίπου 70.000 χρόνια.

«Αυτή η αρχαία ροή γονιδίων στους σημερινούς ανθρώπους έχει φυσιολογική σημασία σήμερα, για παράδειγμα επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το ανοσοποιητικό μας σύστημα αντιδρά στις λοιμώξεις», είπε η κριτική επιτροπή.

Σε μια μελέτη του 2020, ο Paabo είχε αναφέρει ότι οι ασθενείς με COVID-19 με ένα απόσπασμα DNA του Νεάντερταλ διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών από τη νόσο.

Η διάκριση φέρει χρηματική ανταμοιβή 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (901.500 $). Ο Paabo, 67 ετών, θα λάβει το βραβείο από τον βασιλιά Carl XVI Gustaf σε επίσημη τελετή στη Στοκχόλμη στις 10 Δεκεμβρίου, την επέτειο του θανάτου του 1896 του επιστήμονα Alfred Nobel που δημιούργησε τα βραβεία στην τελευταία του διαθήκη.

Το αμερικάνικο ζευγάρι David Julius και Ardem Patapoutian κέρδισε το βραβείο πέρυσι για ανακαλύψεις σε υποδοχείς θερμοκρασίας και αφής, οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη θεραπειών για ένα ευρύ φάσμα ασθενειών και καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του χρόνιου πόνου.

 Το Νόμπελ Φυσικής θα ανακοινωθεί την Τρίτη (4/10) και το Βραβείο Χημείας την Τετάρτη (5/10).

 Θα ακολουθήσουν τα πολυαναμενόμενα βραβεία Λογοτεχνίας την Πέμπτη και Ειρήνης την Παρασκευή, ενώ το Βραβείο Οικονομικών ολοκληρώνει τα πράγματα τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου.

(Πληροφορίες από φορείς)