ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΥΔΡΑΣ: Μήνυμα για την 49η επέτειο του Πολυτεχνείου

Απόψεις

«Εδώ Πολυτεχνείο». Μια φράση με δύο λέξεις, απλή και σύντομη που το άκουσμά της προκαλεί έντονα συναισθήματα. Μια φράση που έμελλε να γίνει διαχρονική για να μας θυμίζει τα συγκλονιστικά γεγονότα του Νοέμβρη του 1973. 

Κάθε χρόνο, τέτοια μέρα, 17 του Νοέμβρη μνημονεύουμε και τιμάμε ως έθνος την ηρωική εξέγερση των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Από το Νοέμβρη του 1973 πέρασαν 49 χρόνια κι ο αγώνας  των φοιτητών μας καταγράφηκε  ανεξίτηλα ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ιστορίας μας.

Ένα γεγονός που έχοντας την υποστήριξη του λαού μας επηρέασε καθοριστικά κι επιτάχυνε τις εξελίξεις για την ενίσχυση της αντιδικτατορικής πάλης και την πτώση του χουντικού καθεστώτος.  
Η εξέγερση και η αντίσταση της γενιάς του Πολυτεχνείου – όπως ονομάστηκε χαρακτηριστικά – έδωσε νέα ώθηση και δύναμη στον αντιφασιστικό αγώνα του λαού μας, συνέβαλε στην αποδυνάμωση, στην πτώση του απολυταρχικού καθεστώτος και συνεπώς στην επάνοδο του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα μας. 

Σήμερα, μνημονεύουμε και τιμάμε τον αιματοβαμμένο αγώνα της γενιάς Πολυτεχνείου. Ωστόσο δεν αρκούμαστε και δεν περιοριζόμαστε μόνο σ’ αυτά. Αλλά ως κληρονόμοι και συνεχιστές των διαχρονικών αγώνων του έθνους μας επιβεβαιώνουμε και διατρανώνουμε απέναντι σε κάθε εξωτερική ή εσωτερική επιβουλή κι απειλή τη σταθερότητα και την καθαρότητα της σκέψης και της συμπεριφοράς μας για τη διαφύλαξη, την υπεράσπιση  και την προαγωγή των πανανθρώπινων οικουμενικών αξιών της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ειρήνης, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης.
 
Η αντίσταση του Πολυτεχνείου μας διδάσκει ότι η Δημοκρατία δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη και διασφαλισμένη. Όπως έγιναν αγώνες για την επάνοδό της, έτσι λοιπόν απαιτούνται κι αγώνες για τη διαφύλαξη και την εμβάθυνσή  της. Διότι εξωτερικοί κι εσωτερικοί εχθροί ελλοχεύουν κάθε στιγμή για να την υποβαθμίσουν και να τη συκοφαντήσουν, για να εκμεταλλευτούν τη χαλάρωση και τη νόθευση των δημοκρατικών θεσμών που κάποιοι επιδιώκουν για ν’ αποκομίσουν οφέλη και να ικανοποιήσουν προσωπικές φιλοδοξίες σε βάρος του συνόλου. Μάλιστα σε περιόδους κρίσης επιστρατεύουν το λαϊκισμό, το φόβο και τη δημαγωγία για να καταλύσουν κάθε δημοκρατικό δικαίωμα και να εκφυλίσουν κάθε δημοκρατική συνείδηση.

Όταν όμως η Δημοκρατία επαγρυπνά, όταν το κράτος λειτουργεί με βάση το Σύνταγμα και τους Νόμους, όταν τηρούνται οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας τότε η κοινωνία και οι πολίτες δεν έχουν να φοβηθούν κανέναν και τίποτε. 
Τιμάμε λοιπόν σήμερα τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου, τιμάμε την πρωτοπόρα κι ελπιδοφόρα νεολαία μας. 
«Το Πολυτεχνείο ζει, μας εμπνέει και μας καθοδηγεί».

Η Δήμαρχος Σκύδρας                        
Κατερίνα Ιγνατιάδου