Η αξιοποίηση του Τατοΐου αναμένεται να είναι το κεντρικό θέμα συζήτησης στην αυριανή (28/11) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον βασιλιά Κάρολο.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη εκτελούνται ή έχουν δρομολογηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 75 εκατ. ευρώ σε πρώτη φάση, για τα οποία θα αξιοποιηθούν πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης, του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και ιδιωτικές δωρεές.
Υπενθυμίζεται ότι, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί την έπαυλη Dumfries House στη Σκωτία και είχε ξεναγηθεί στο ιστορικό κτίριο και το κτήμα. Στο επίκεντρο της τότε συνάντησης είχε βρεθεί η ολιστική στρατηγική που είχε εφαρμόσει το Ίδρυμα του Καρόλου για την αποκατάσταση της έπαυλης και του κτήματος που το περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και άλλων δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε χώρου πρασίνου, ανοιχτού για όλους τους πολίτες, όλο τον χρόνο, ενώ την ίδια ώρα προσφέρει θέσεις εργασίας.
Αυτό θα είναι και το αντικείμενο της συζήτησης των δύο ανδρών, αφού η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την αξιοποίηση του Τατοΐου, για την οποία ο Κάρολος έχει εκδηλώσει προσωπικό ενδιαφέρον.
Οι επαφές με επενδυτές
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο βασικός oμιλητής στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο, που διοργανώνουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και η Morgan Stanley και το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 28-29 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο της Morgan Stanley στο Λονδίνο. Το συνέδριο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Alpha Bank, την Eurobank, την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την Τράπεζα Πειραιώς.
Όπως είχε ήδη προαναγγείλει την περασμένη εβδομάδα, μέσα από τα δικά του social media, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει, κατά την παραμονή του στη βρετανική πρωτεύουσα, να προσελκύσει ακόμα περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας. Για το λόγο αυτό, πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να σχεδιάζει και ένα αντίστοιχο «σαφάρι» επενδυτών στο Παρίσι, το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί «φυγή προς τα μπρος», με την οικονομία στο επίκεντρο.
Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί και με τον βασιλιά Κάρολο, το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ στην ομιλία του ενώπιον 240 επενδυτών, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις θετικές πτυχές του οικονομικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα, μετά και το τέλος της δημοσιονομικής εποπτείας αλλά και των προσπαθειών που κάνει η χώρα για δημοσιονομική ισορροπία. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να τους πείσει για τις προοπτικές που ανοίγονται στη χώρα μας, η οποία, παρά τις αλλεπάλληλες κρίσεις, έχει επιτύχει την αποπληρωμή των μνημονιακών υποχρεώσεών της και βρίσκεται σε ρυθμούς ανάπτυξης.
Ακόμη, αναμένεται να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τις ενέργειες που κάνει, για να καταστεί ενεργειακός κόμβος μέσω της Αλεξανδρούπολης, αλλά και της Ρεβυθούσας.
