Με ένα μοσχομυριστό μείγμα από μπαχαρικά, το κλασικό και αγαπημένο κέικ σοκολάτας γίνεται χριστουγεννιάτικο.
Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και όταν μπω στο «πνεύμα» θέλω τα πάντα γύρω μου να είναι στολισμένα. Αλλά κυρίως θέλω το σπίτι μου να μυρίζει «Χριστούγεννα»! Υπάρχει καλύτερος τρόπος να το αρωματίσουμε και να του δώσουμε το αίσθημα θαλπωρής που όλοι αναζητούν στις γιορτές, από το να ψήσουμε γλυκά; Όπως μπισκότα σε διάφορα γιορτινά σχήματα ή αυτό το λαχταριστό κέικ σοκολάτας.
Σίγουρα επηρεασμένη από το χαρακτηριστικό άρωμα του ζεστού χριστουγεννιάτικου κρασιού, έχω συνδυάσει την περίοδο αυτή με ένα μοσχομυριστό blend από εσπεριδοειδή, κυρίως πορτοκάλι και μανταρίνι, με «ζεστά» μπαχαρικά όπως γαρίφαλο και τζίντζερ, ευωδιαστή και ευεργετική κανέλα και κάρδαμο, αστεροειδή γλυκάνισο, βανίλια, μοσχοκάρυδο, και κάποιο αλκοολούχο στοιχείο όπως κονιάκ, κόκκινο κρασί ή ρούμι.
Τη σοκολάτα και τα σοκολατένια γλυκά συχνά δεν τα συνδυάζουμε με πολλά μπαχαρικά, πλην της κλασικής βανίλιας. Η αλήθεια είναι όμως ότι ταιριάζει πολύ και με διάφορα άλλα υλικά, αρκεί να υπάρχει η σωστή ισορροπία ανάμεσα στις γεύσεις. Σημαντικός παράγοντας η ποιότητα του κακάο και της σοκολάτας που χρησιμοποιούμε. Πάντα με υψηλή περιεκτικότητα κακάο, χωρίς ζάχαρη και άλλα πρόσθετα.
Αυτό το κέικ σοκολάτας το αρωματίζω με διάφορα μπαχαρικά. Βάζω γαρίφαλο, κάρδαμο, τζίντζερ (αγαπημένο υλικό σε πολλές συνταγές) και βανίλια. Για έξτρα άρωμα προσθέτω και στο κέικ αλλά και στο γλάσο λίγο λικέρ πορτοκαλιού. «Δένει» τέλεια τη σοκολάτα με τα αρώματα των μπαχαρικών.
Το κέικ αυτό είναι γρήγορο και εύκολο στην παρασκευή του, ενώ ψήνεται σε μόλις 35 λεπτά.
Για να διακοσμήσω το γλυκό και να του δώσω έξτρα σοκολατένια γεύση, ετοιμάζω ένα απλό γλάσο σοκολάτας, το οποίο αλείφω σε λεπτή στρώση (για πιο ελαφρύ αποτέλεσμα).
Επειδή είναι Χριστούγεννα, κάνουμε και το κάτι παραπάνω για να το διακοσμήσουμε ανάλογα! Χρησιμοποιώ χρωματιστές ζάχαρες που βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη ζαχαροπλαστικής και κάποιο χριστουγεννιάτικο cookie cutter (όποιο σχέδιο μας αρέσει) ή άλλα γιορτινά sprinkles που μπορεί να έχουμε στο σπίτι. Αν δεν θέλουμε να μπούμε σε όλη αυτή τη διαδικασία ή δεν έχουμε χρωματιστές ζάχαρες, μπορούμε απλά να χρησιμοποιήσουμε cookie cutters και άχνη ζάχαρη για να σχηματίσουμε κάποιο σχέδιο πάνω στο κέικ σοκολάτας.
Όσον αφορά το γλάσο, είναι εύκολο και γρήγορο να γίνει. Μπορούμε επίσης να το χρησιμοποιήσουμε και σε διάφορες άλλες συνταγές γλυκών. Προσοχή θέλει μόνο το λιώσιμο της σοκολάτας. Όταν λιώνουμε σοκολάτα, της συμπεριφερόμαστε τρυφερά! Δεν θέλουμε να μας αρπάξει, γιατί χάνει τη μεταξένια υφή της και χαλάει η γεύση της.
Για ευκολία, πολλοί προτιμούν τον φούρνο μικροκυμάτων για να τη λιώσουν. Είναι ένας γρήγορος και ασφαλής τρόπος. Ειδικά, όμως, σε αυτήν τη συνταγή, που η σοκολάτα λιώνεται με βούτυρο, εγώ προτιμώ τον κλασικό παραδοσιακό τρόπο του μπεν μαρί.
Συνταγή για χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας
Χρόνος προετοιμασίας: 60 λεπτά
Vegetarian
Υλικά
300 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
200 γρ. ζάχαρη
2 αβγά, σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
70 γρ. κακάο σκόνη, χωρίς ζάχαρη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
1 κ.γ. βανίλια
1 κ.γ. τζίντζερ σκόνη
¼ κ.γ. γαρίφαλο σκόνη
½ κ.γ. κάρδαμο σκόνη
1 κ.σ. triple sec (λικέρ πορτοκάλι)
¼ κ.γ. αλάτι
250 ml γάλα αμυγδάλου
Για το γλάσο
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
50 γρ. βούτυρο
½ κ.γ. βανίλια
40-50 γρ. ζάχαρη άχνη
2 κ.γ. triple sec (λικέρ πορτοκάλι)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, τα μπαχαρικά, τη βανίλια, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Το αφήνουμε στην άκρη.
Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα ή ταψί διαμέτρου περίπου 26 εκ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180◦C.
Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και το βάζουμε στον κάδο του μίξερ. Το χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα να γίνει κρεμώδες.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα να ομογενοποιηθούν και να αφρατέψει το μείγμα.
Ρίχνουμε τα αβγά ένα-ένα ενώ χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα. Προσθέτουμε το λικέρ και το γάλα αμυγδάλου και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν στο μείγμα.
Σταδιακά και ενώ χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, προσθέτουμε σιγά-σιγά το μείγμα με το αλεύρι, μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
Αδειάζουμε το μείγμα μέσα στην έτοιμη φόρμα, το απλώνουμε ομοιόμορφα και τοποθετούμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά. Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν βγάλουμε το κέικ σοκολάτας από τη φόρμα.
Τοποθετούμε το κέικ σε πιάτο και ετοιμάζουμε το γλάσο.
Ετοιμάζουμε μπεν μαρι για να λιώσουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα (εναλλακτικά σε φούρνο μικροκυμάτων).
Όταν λιώσουν, μακριά πλέον από τη φωτιά (αν το κάναμε σε μπεν μαρί) τα ανακατεύουμε με σύρμα. Η υφή πρέπει να είναι λεία και μεταξένια.
Προσθέτουμε μέσα τη βανίλια και το λικέρ. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη. Παράλληλα, ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να δέσει.
Ίσως να μη χρειαστεί να πάρει όλη την ποσότητα της ζάχαρης για να δέσει. Προσοχή, όσο κρυώνει θα πήζει, οπότε πρέπει να είμαστε αρκετά γρήγοροι σε ό,τι κάνουμε.
Απλώνουμε το γλάσο όσο είναι ακόμα ζεστό και απλώνεται όμορφα.
Τοποθετούμε στο κέντρο του κέικ ένα cookie cutter που μας αρέσει και διακοσμούμε με χρωματιστή ζάχαρη.
Για να πασπαλίσουμε με ζάχαρη ή άλλα sprinkles το υπόλοιπο κέικ, καλύπτουμε το σημείο με το cookie cutter με ένα χαρτάκι ή αλουμινόχαρτο, όπως στη φωτό.
Το χριστουγεννιάτικο κέικ σοκολάτας είναι έτοιμο και πολύ νόστιμο.
ow.gr