Το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Γιαννιτσών, κατά την τακτική συνεδρίασή του (υπ’ αρ. 25/05-11-2026 πρακτικό), αποφάσισε, ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. ενάντια στα σχέδια της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για την επέκταση της κεντρικοποίησης των φορολογικών υπηρεσιών.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία του για τον σχεδιασμό της Διοίκησης της ΑΑΔΕ για την επέκταση της κεντρικοποίησης των φορολογικών υπηρεσιών, ο οποίος οδηγεί στη σταδιακή συρρίκνωση και κατάργηση των τοπικών Δ.Ο.Υ.
Η δρομολογημένη κεντρικοποίηση των ελεγκτικών τμημάτων από τον Ιανουάριο του 2027 και η σχεδιαζόμενη επέκτασή της στα υπόλοιπα αντικείμενα των Δ.Ο.Υ. μέσα στα έτη 2027 και 2028 προκαλούν σοβαρή ανησυχία για το μέλλον των δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή μας. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η προβλεπόμενη υποβάθμιση της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών σε Γραφείο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ), με κατάργηση όλων των τμημάτων της και δραστική μείωση του προσωπικού, εξέλιξη που ουσιαστικά οδηγεί στην κατάργηση της υπηρεσίας όπως λειτουργεί σήμερα.
Η απομάκρυνση των υπηρεσιών από την περιφέρεια δυσχεραίνει την ισότιμη και άμεση εξυπηρέτηση των πολιτών και των επαγγελματιών, αποδυναμώνει την τοπική οικονομία και πλήττει την κοινωνική συνοχή, εντείνοντας το αίσθημα εγκατάλειψης της περιφέρειας. Η συγκέντρωση των φορολογικών υπηρεσιών σε λίγα κεντρικά σημεία υπονομεύει την αρχή της εγγύτητας της δημόσιας διοίκησης προς τον πολίτη και επιφέρει πρόσθετες μετακινήσεις, ταλαιπωρία και κόστος. Η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί πρόσχημα για την αποδυνάμωση των περιφερειακών υπηρεσιών και την απομάκρυνση δημόσιων λειτουργιών από τις τοπικές κοινωνίες.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών τάσσεται υπέρ της διατήρησης των υφιστάμενων δομών και της περαιτέρω ενίσχυσης της λειτουργίας των τοπικών υπηρεσιών, προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότιμη και απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των πολιτών στις φορολογικές υπηρεσίες.
Συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στις Δ.Ο.Υ. για τη διατήρηση και την αναβάθμιση των δημόσιων φορολογικών υπηρεσιών στην περιοχή μας και για την προστασία των δικαιωμάτων τόσο των πολιτών όσο και των εργαζομένων.
ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση και τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ να μην προχωρήσουν στην υλοποίηση των σχεδίων κεντρικοποίησης, να διασφαλίσουν τη διατήρηση και την ουσιαστική λειτουργία των περιφερειακών Δ.Ο.Υ. και, ειδικότερα, τη διατήρηση της Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών με όλα τα τμήματα και τις αρμοδιότητές της, λαμβάνοντας υπόψη τις δυσμενείς κοινωνικές, οικονομικές και διοικητικές συνέπειες της σχεδιαζόμενης κεντρικοποίησης.
Παράλληλα, καλούμε όλους τους συναδέλφους, τους τοπικούς φορείς, τους επιστημονικούς, επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς συλλόγους, καθώς και κάθε πολίτη, να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα για τη διατήρηση και την ενίσχυση των δημόσιων υπηρεσιών στην περιοχή μας και να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση έξω από τη Δ.Ο.Υ. Γιαννιτσών, την Τρίτη 10-11-2026 και ώρα 12:30, στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχει προκηρυχθεί από τις 12:30 έως τη λήξη του ωραρίου.
Η περιφέρεια έχει ανάγκη από δημόσιες υπηρεσίες, θέσεις εργασίας και αναπτυξιακές προοπτικές. Δεν μπορεί να ζητείται από τους πολίτες να παραμείνουν στον τόπο τους, όταν το ίδιο το κράτος απομακρύνεται από αυτούς.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών δηλώνει με απόλυτη σαφήνεια, ότι, όπως έχει πράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των συμπολιτών μας και την πρόοδο της τοπικής κοινωνίας, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες ενάντια στην υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού της φορολογικής διοίκησης.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΑΝΑΣΚΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡ. ΤΣΩΝΗ
➡️ Δικηγορικός Σύλλογος Γιαννιτσών
Εθνικής Αντιστάσεως 5
Γιαννιτσά, 58 100
τηλ: 23820 22556
φαξ: 23820 84060
web: www.dsgian.gr
email: info@dsgian.gr
