Δ. ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ: “Το 2022 για το Ν. Πέλλας σημαδεύτηκε με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων”

Πέλλα

Πρωτοχρονιάτικες ευχές του Βουλευτή Νέας Δημοκρατίας Ν. Πέλλας, Διονύση Σταμενίτη, με απολογισμό του κυβερνητικού έργου σε επίπεδο Νομού.

Αναφέρει συγκεκριμένα ο κ. Σταμενίτης:

  Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Η χρονιά που φεύγει επιφύλαξε πολλές δυσκολίες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία –  μια ανείπωτη τραγωδία – τα απόνερα της πανδημίας και η ενεργειακή κρίση δημιούργησαν ένα πλέγμα δυσκολιών σε πολλαπλά επίπεδα. Αφήνοντας όμως πίσω το 2022 και υποδεχόμενοι το νέο έτος είναι σημαντικό να σκεφτούμε τα θετικά. Αυτά που πετύχαμε και για όσα βάλαμε τις βάσεις ώστε να τα κατακτήσουμε τις χρονιές που έρχονται.

Για τον Νομό Πέλλας ήταν μια χρονιά ορόσημο, καθώς σημαδεύτηκε με τη δρομολόγηση σημαντικών έργων. Ποτέ άλλοτε δεν έχουν γίνει για την Πέλλα όσα τα τελευταία 3,5 χρόνια με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας και Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Και επειδή πρέπει να μιλάμε με γεγονότα, επιτρέψτε μου μια αναδρομή σε όσα πετύχαμε.

Θα ξεκινήσω με τον τομέα των υποδομών, ένα πεδίο όπου η περιοχή μας είχε αδικηθεί πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Εδώ ξεχωρίζουν δύο σημαντικά έργα. Πρώτον η δρομολόγηση της αναβάθμισης και κατασκευής του οδικού άξονα Θεσσαλονίκη – Γιαννιτσά – Έδεσσα. Το έργο δημοπρατήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ήδη έχουν κατατεθεί οι προσφορές και αναμένεται η επιλογή του αναδόχου έως το τρίτο τρίμηνο του 2023.

Και δεύτερον, το έργο κατασκευής του Φράγματος του Αλμωπαίου, που προβλέπει τη δημιουργία ταμιευτήρα με συνοδά αρδευτικά δίκτυα. Η δημοπράτηση του κυρίως έργου του ταμιευτήρα, που θα κατασκευαστεί με πόρους του ΠΑΑ, αναμένεται να γίνει τους επόμενους μήνες. Τα αρδευτικά δίκτυα θα κατασκευαστούν με ΣΔΙΤ ύψους 118 εκατομμυρίων ευρώ και το επόμενο διάστημα αναμένεται η έγκριση από τη διυπουργική ΣΔΙΤ. Επιπρόσθετα, υπάρχει δέσμευση για την ένταξη του Μουσικού Σχολείου Γιαννιτσών. Ενώ τέλος, προχωράει το έργο κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Έδεσσας που βρίσκεται στη φάση Β1 ΣΔΙΤ.

Στον τομέα του Πολιτισμού είχαμε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη του βυζαντινού κάστρου των Μογλενών (Χρυσής)» προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, στην Αλμωπία Πέλλας. Και επίσης την ολοκλήρωση του έργου «Αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη του κτιρίου Ι και της μνημειακής εισόδου του ανακτόρου της Αρχαίας Πέλλας – Εργασίες διαμόρφωσης νέας εισόδου στην ανατολική πλευρά του λόφου του ανακτόρου και πορείας επισκεπτών», προϋπολογισμού 2.000.000 εκ. ευρώ που χρηματοδοτείται από πόρους του ΕΣΠΑ 2014 -2020 της Κεντρικής Μακεδονίας.

Τέλος, θέλω να σταθώ στον πρωτογενή τομέα και στις αποφάσεις που έχουμε λάβει για τη στήριξη των παραγωγών σε χρονιές ιδιαίτερα δύσκολες, με προβλήματα από πολλαπλά αίτια, όπως οι περιορισμοί της πανδημίας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση αλλά και η εκδήλωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Μέτρα όπως η καταβολή προκαταβολών και η αποζημίωση στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας για την αντιμετώπιση του Ανοιξιάτικού Παγετού 2021 αλλά και η αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, με την αποκατάσταση του καθεστώτος των αποζημιώσεων σε μια εφάπαξ πληρωμή εντός του έτους ζημιάς, και όχι τμηματικά και μετά από 1,5 χρόνο όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καθιερώσει, κράτησαν όρθιο τον αγροτικό κόσμο. Και είναι δέσμευση μας ότι η στήριξη θα συνεχισθεί ώστε να καλυφθούν οι απώλειες εισοδήματος από τις έντονες και παρατεταμένες βροχοπτώσεις (επιτραπέζια ροδάκινα, συμπυρηνα, νεκταρίνια), την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία στις παραγωγές.

Με βάση λοιπόν τις σημαντικές κατακτήσεις των τελευταίων 3,5 χρόνων για την Πέλλα και τους ανθρώπους της, αποτέλεσμα των επιλογών της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, προχωράμε με βασικό μέλημα την ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου μας.

Προσωπικά πιστεύω ότι οι στόχοι της επόμενης περιόδου πρέπει να επικεντρωθούν στη διεκδίκηση για την κατασκευή νέου Δικαστικού Μεγάρου στα Γιαννιτσά, τη δεύτερη σύνδεση του Νομού Πέλλας με την Εγνατία Οδό (Οδικός Άξονας: Α/Κ Γιαννιτσών – Αλεξάνδρεια – Α/Κ Νησελίου επί της Εγνατίας οδού), και τέλος την ένταξη στο ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας ενός ακόμη υποέργου, του δευτέρου από τα τρία του δρόμου Σκύδρα – Νάουσα – Βέροια (κάθετος Εγνατίας).

Ταυτόχρονα, οι πολιτικές παρεμβάσεις για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και την αναθεώρηση του κανονισμού του, είναι κρίσιμα σημεία, των οποίων η υλοποίηση θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη των παραγωγών μας.
Μεγάλο μέρος των προσπαθειών μου, ως εκπροσώπου του τόπου μας, εστιάζουν ήδη σε αυτούς τους στόχους, τους οποίους αισιοδοξώ ότι με δουλειά και σωστή διεκδίκηση θα τους πετύχουμε.

Θέλω να ευχηθώ σε όλες και σε όλους να έχετε μια καλή και δημιουργική χρονιά, γεμάτη υγεία για εσάς και τις οικογένειες σας!

Το 2023 συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την πρόοδο και την ανάπτυξη του τόπου μας! 

Μαζί πάμε τον Νομό Πέλλας μπροστά!