Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ: κ. Τζιτζικώστα σεβαστείτε την απόφαση του ΣτΕ για τις Οικονομικές Επιτροπές & Επιτροπές Ποιότητας Ζωής

Καταγγελίες

Ανοικτή Επιστολή της Δέσποινας Χαραλαμπίδου (Ανυπότακτη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, Περιφερειακή παράταξη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας) προς τον Περιφερειάρχη και Πρόεδρο της ΕΝΠΕ, Απόστολο Τζιτζικώστα, σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ, που έκρινε αντισυνταγματικές τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης της ΝΔ σχετικά με τη σύνθεση των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής, καθώς και την εκχώρηση αρμοδιοτήτων του Π.Σ. προς αυτές, αναφέρει τα εξής:

Θεσσαλονίκη 5/1/2023 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ 

▪️ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ 2377/2022 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣτΕ. 

▪️ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Π.Σ., ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΔΥΟ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ 
 
Κύριε Τζιτζικώστα, 
Στην τελευταία συνεδρίαση του 2022 του Περιφερειακού Συμβουλίου, που για πολλοστή φορά έγινε με τηλεδιάσκεψη, ενημέρωσα στη παρέμβασή μου τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου για την με αριθμό 2377/2022 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, που δημοσιεύτηκε στις 2/12/2022, με την οποία κρίθηκαν, οριστικά και αμετάκλητα, αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές οι κυβερνητικές ρυθμίσεις που αφορούν:  

α) στον τρόπο συγκρότησης των Οικονομικών Επιτροπών και των Επιτροπών Ποιότητας Ζωής των ΟΤΑ,  

β) στη μεταβίβαση σημαντικών αρμοδιοτήτων από τα Συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής. 

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας αποφάνθηκε ότι συντελέστηκε νόθευση της λαϊκής ετυμηγορίας στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, αλλά και της ίδιας της λειτουργίας του θεσμού των Συμβουλίων, με το νόμο που κατέθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος το καλοκαίρι του 2019 και ψηφίστηκε μόλις ένα μήνα μετά τις βουλευτικές εκλογές. 
Να υπενθυμίσω στο σημείο αυτό, ότι για το νόμο αυτό κατ΄ επανάληψη καταθέσαμε δημόσια τη διαφωνία μας, ως ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, γιατί είναι αντιδημοκρατικός και νοθεύει τη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράζεται στις εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων της Τ.Α., συρρικνώνοντας ταυτόχρονα τις αρμοδιότητές τους.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος αυτός, όπως συμπληρώθηκε και με τις διατάξεις του νόμου Βορίδη:

• Ακύρωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 26ης Μαίου 2019 και με αντισυνταγματικό τρόπο, έδωσε απόλυτη πλειοψηφία στις παρατάξεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων για τη συγκρότηση των παρακάτω επιτροπών: Οικονομικής Επιτροπής, Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και στα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που υπάγονται στις Περιφέρειες και τους Δήμους

• Κατήργησε στην ουσία τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, τα οποία είναι οι φορείς της άμεσης δημοκρατικής νομιμοποίησης, μεταφέροντας όλες σχεδόν τις αρμοδιότητές τους στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής (στις οποίες έχει δώσει απόλυτη πλειοψηφία στις παρατάξεις των Περιφερειαρχών και των Δημάρχων).

Μάλιστα, στο διατακτικό της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας ορίζει ότι από την 1η Δεκεμβρίου 2022 ακυρώνονται ΟΛΕΣ οι αποφάσεις που έχουν πάρει οι Οικονομικές Επιτροπές και οι Επιτροπές Ποιότητας Ζωής στους 332 Δήμους και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες καλούνται, υπό τη νέα τους σύνθεση να συνεδριάσουν εκ νέου.

Και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι διατάξεις των νόμων 4623/2019 και 4625/2019:

• Μετέβαλαν εκ των υστέρων, το πλαίσιο άσκησης του προβλεπόμενου από το Σύνταγμα της χώρας μας δικαιώματος εκλογής των αρχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού

• Κατά το χρόνο ψήφισης των σχετικών διατάξεων δεν είχε δοκιμαστεί στην πράξη η εφαρμογή του εκλογικού συστήματος που εισήχθη με τον νόμο 4555/2018, προκειμένου να δικαιολογείται η παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ, από επιτακτικούς λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Στην παρέμβασή μου τόνισα, ότι μετά την απόφαση αυτή της Ολομέλειας του ΣτΕ, από την οποία πέρασε ήδη ένας μήνας, η Περιφερειακή Αρχή της Π.Κ.Μ. όφειλε να αποκαταστήσει τη θεσμική νομιμότητα της λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής με αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης, σεβόμενη την ιστορική αυτή απόφαση. Δηλαδή:

1. Να σταματήσει με απόφασή της, να ασκεί μέσω της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής τις αρμοδιότητες που ανήκουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν μεταβιβαστεί σε αυτήν με τους αντισυνταγματικούς – πραξικοπηματικούς νόμους Θεοδωρικάκου και Βορίδη. 

2. Να ακυρώσει τις αποφάσεις που πήραν η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στις συνεδριάσεις τους που έγιναν μετά την 1η Δεκεμβρίου 2022.

3. Να έχει ήδη προσδιορίσει Ειδική Συνεδρίαση για την εκλογή νέας Οικονομικής Επιτροπής και Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

4. Να αποφασίσει το Περιφερειακό Συμβούλιο, σε ειδική συνεδρίασή του, ποιες σημαντικές αποφάσεις, που πήραν η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής κατά τη διάρκεια της θητείας τους, πρέπει να έρθουν εκ νέου προς συζήτηση στην ολομέλεια του Π.Σ. για επανεξέταση και λήψη νέας απόφασης.

Επειδή διαπιστώνουμε ότι η Περιφερειακή Αρχή, για άλλη μια φορά, συνεχίζει να λειτουργεί αγνοώντας προκλητικά τις νόμιμες θεσμικές διαδικασίες, δηλώνουμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλο τη συνέχιση των θεσμικών παρανομιών και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ.

Καλούμε τον κ. Τζιτζικώστα να σεβαστεί την απόφαση του ΣτΕ και, εκτός των παραπάνω ενεργειών που πρέπει να κάνει ΑΜΕΣΑ σε σχέση με το Π.Σ. Κεντρικής Μακεδονίας, επιπλέον, με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, να προχωρήσει άμεσα σε σύγκληση Γενικής Συνέλευσης της ΕΝΠΕ, στην οποία μοναδικό θέμα να είναι η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ σε όλες τις Περιφέρειες και η αντιμετώπιση της υποβάθμισης και επί της ουσίας της κατάργησης των Περιφερειακών Συμβουλίων.

Καλούμε την κυβέρνηση να επαναφέρει άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση στα Περιφερειακά και στα Δημοτικά Συμβούλια όλες τις αρμοδιότητες που είχαν μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Υ.Γ. Για πολλοστή φορά καταγγέλλουμε τη σκανδαλώδη συνέχιση των “αποστειρωμένων” συνεδριάσεων του Π.Σ. (με ευθύνη του κ. Τζιτζικώστα) διαδικτυακά και όχι δια ζώσης, όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα, τόσους μήνες μετά από την κατάργηση ακόμη και της χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. Και όταν μάλιστα, σε λίγες ημέρες, ο κ. Τζιτζικώστας παραθέτει ημερίδα, σε κλειστό χώρο, για την έκθεση του ΟΟΣΑ!

Το Γραφείο Τύπου