ΣΟΦΙΑ ΖΑΧΑΡΑΚΗ: ΣΤΟΥΣ 30.000 ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ

Διαγωνισμοί - Προσλήψεις Ελλάδα Νέα Παιδεία Στήλες

Επιπλέον, το υπουργικό πλάνο προβλέπει τη πρόσληψη επιπλέον 6.000 αναπληρωτών στη δεύτερη φάση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την εκτίμηση ότι συνολικά οι αναπληρωτές θα αγγίξουν τους 45.000 έως την ολοκλήρωση του σχολικού έτους

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς, με την υπουργό Σοφία Ζαχαράκη να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον προγραμματισμό και την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Αναφερόμενη στους μόνιμους διορισμούς, υπογράμμισε ότι από το 2019 έως το 2026 έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 53.000 μόνιμοι διορισμοί, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αναγκών παρά τις πολυάριθμες συνταξιοδοτήσεις, ενώ σημείωσε πως 5.300 νέοι εκπαιδευτικοί εντάχθηκαν τελικά στους πίνακες έναντι των 5.500 που ήταν αρχικά προγραμματισμένοι.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο ζήτημα των αναπληρωτών, ο αριθμός των οποίων θα φτάσει τις 30.000 στην πρώτη φάση, με την υπουργό να επισημαίνει ότι οι τοποθετήσεις ανακοινώνονται νωρίτερα φέτος προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή έναρξη των μαθημάτων. Επιπλέον, το υπουργικό πλάνο προβλέπει τη πρόσληψη επιπλέον 6.000 αναπληρωτών στη δεύτερη φάση έως το τέλος Σεπτεμβρίου, με την εκτίμηση ότι συνολικά οι αναπληρωτές θα αγγίξουν τους 45.000 έως την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.

Για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της εύρεσης κατοικίας από τους εκπαιδευτικούς σε περιοχές με υψηλά ενοίκια, η υπουργός υπενθύμισε την καταβολή διπλού ενοικίου ως στήριξη από την Πολιτεία, με την πρώτη δόση να δίνεται τον Σεπτέμβριο για το 2024 και τη δεύτερη τον Νοέμβριο για το 2025. Παράλληλα, τρέχει το πρόγραμμα ανακαίνισης δημοτικών κατοικιών και παλιών μαθητικών εστιών σε συνεργασία με 12 δήμους, ώστε να διατεθούν χαμηλότιμα σπίτια σε εκπαιδευτικούς και γιατρούς, ενώ αναφέρθηκε και στις σχολικές συγχωνεύσεις, τονίζοντας ότι αποτελούν το έσχατο μέτρο και εφαρμόζονται αποκλειστικά λόγω της μείωσης 30.000 μαθητών στην Α’ Δημοτικού τη τελευταία δεκαετία.

Στον τομέα των υποδομών και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η κ. Ζαχαράκη στάθηκε στα 2.000 σχολεία που ανακαινίζονται μέσω του προγράμματος Μαριέττα Γιαννάκου και στα νέα κτίρια που κατασκευάζονται με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Αναφορικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την εμπλοκή με το ΣτΕ, διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μην χαθεί η χρονιά για τους φοιτητές μετά την επαναπιστοποίηση των προγραμμάτων από την ΕΘΑΑΕ, ενώ για τα δημόσια ιδρύματα προανήγγειλε αυξημένη τακτική χρηματοδότηση και νέες φοιτητικές εστίες, κλείνοντας με αναφορά στις πολιτικές εξελίξεις και τις αποστάσεις του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή

Αφήστε μια απάντηση