20ος ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ “ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ” ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΜΕ 16.500 ΔΡΟΜΕΙΣ

Αθλητικά Γιαννιτσά Ελλάδα Κεντρική Μακεδονία Μακεδονία Νέα

🏃 Αρτιότερος από ποτέ ο Επετειακός 20ος Μαραθώνιος της Ιστορίας. Εικόνες αθλητισμού και πολιτισμού σε όλο τον πλανήτη!


Η μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση της Βόρειας Ελλάδας, η διοργάνωση που από το 2006 μέχρι σήμερα έχει στρέψει χιλιάδες κόσμου στον αθλητισμό υγείας και σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής, γιόρτασε τα 20 χρόνια της με κάθε λαμπρότητα! Ο επετειακός 20ός Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin της Κυριακής 26 Απριλίου άφησε τις ομορφότερες εντυπώσεις στους πρωταθλητές που πέτυχαν σπουδαίες επιδόσεις και στους συνολικά 16.500 δρομείς που δημιούργησαν νέα ρεκόρ εγγραφών στον Μαραθώνιο Δρόμο και στον Δρόμο Υγείας 10.000μ., με εντυπωσιακή αύξηση άνω του 40% σε σχέση με πέρσι!
Με ιδανικές καιρικές συνθήκες, υποδειγματική οργάνωση, κορυφαίου επιπέδου αγωνιστική υποστήριξη και εξαιρετικά σχεδιασμένες διαδρομές, ο «Μαραθώνιος της Ιστορίας» πρόσφερε τις καλύτερες προϋποθέσεις για σπουδαίες επιδόσεις. Οι πρωταθλητές των δρόμων αντοχής ξεχώρισαν με τις εμφανίσεις τους, ενώ όλοι οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν  και να βελτιώσουν τα προσωπικά τους ρεκόρ. Την ξεχωριστή αυτή γιορτή ολοκλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο η παρουσία ανθρώπων από κάθε κοινωνική ομάδα και οι παράλληλες εκδηλώσεις, που ενθουσίασαν παιδιά και ενήλικες.

Δρομείς κάθε ηλικίας και επιπέδου, από 9χρονους μαθητές δημοτικών σχολείων μέχρι τους 84χρονους Δημήτρη Αγγελιδάκη και Νεραντζούλα Πετράκη που τερμάτισαν στον Δρόμο 5.000μ., αλλά και τον 79χρονο Παύλο Μπασδέκη και την 71χρονη Σταυρούλα Παπαβασιλείου που κάλυψαν με αξιοζήλευτη αντοχή τα 42,195 χλμ. της Μαραθώνιας διαδρομής, καθώς και δρομείς με αναπηρίες, έζησαν τη χαρά της συμμετοχής και της προσωπικής νίκης στην καρδιά της Θεσσαλονίκης!
Η παγκόσμια διάσταση της διοργάνωσης αποτυπώθηκε φέτος με τρόπο εντυπωσιακότερο από κάθε άλλη φορά, μέσα από την παρουσία δρομέων από 72 χώρες και πέντε ηπείρους, ακόμα και από μακρινά μέρη όπως το Χονγκ Κονγκ, οι Κομόρες, η Κόστα Ρίκα και η Λιβερία, δημιουργώντας νέο ρεκόρ ξένων συμμετοχών και καταρρίπτοντας την αντίστοιχη προπέρσινη επίδοση των συμμετοχών από 71 χώρες! 
Στον Μαραθώνιο δρόμο, που συνοδεύτηκε από νέο ρεκόρ εγγραφών, οι νικητές στις κατηγορίες Ανδρών και Γυναικών είχαν την ιδιαίτερη τιμή να κόψουν την ίδια κορδέλα που είχε χρησιμοποιηθεί από τους διοργανωτές και στον πρώτο Διεθνή Μαραθώνιο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, πριν από ακριβώς 20 χρόνια. Στον τερματισμό τους υποδέχθηκε, μάλιστα, η εμβληματική Μαρία Πολύζου, Διευθύντρια Ανάπτυξης της διοργάνωσης και κάτοχος του Πανελληνίου ρεκόρ Γυναικών στον Μαραθώνιο από το 1998, κάνοντας ακόμα πιο ξεχωριστή την στιγμή! 
Στην κατηγορία Ανδρών επικράτησε ο Δημήτρης Λινάρδος, ο οποίος πέρασε την αψίδα του τερματισμού στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ύψος του Αγάλματος του Μακεδόνα στρατηλάτη, με τον εξαιρετικό χρόνο 2 ώρες 26:14. Δεύτερος τερμάτισε ο περσινός νικητής Γιώργος Μενής με χρόνο 2 ώρες 27:27, ενώ την τριάδα συμπλήρωσε ο Νίκος Κακούρης με 2 ώρες 31:46.

«Ήταν μια πάρα πολύ ωραία εμπειρία, όλα ήταν τέλεια! Ο κόσμος μας βοήθησε πάρα πολύ, όπως και οι εθελοντές. Η Οργανωτική Επιτροπή τα έχει φτιάξει όλα άψογα και την ευχαριστούμε που μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε αυτό που αγαπάμε. Μέσα στον αγώνα όλα πήγαν καλά, περίμενα πότε θα έρθει η στιγμή να κάνω την αλλαγή, να βγω μπροστά και να κερδίσω», δήλωσε μετά την επικράτησή του ο Δημήτρης Λινάρδος.ον Μαραθώνιο των γυναικών, η Γεωργία Κανούτα ήταν η θριαμβεύτρια με χρόνο 2 ώρες 48:18, μπροστά από την Ντενίζ Δημάκη (2 ώρες 53:51), η οποία ανέβηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο βάθρο των νικητριών (ήταν 1η το 2025 και 2η το 2024), ενώ την τριάδα συμπλήρωσε η Τριανταφυλλιά Καπέτη (3 ώρες 07:15).
«Η διαδρομή ήταν πάρα πολύ ωραία, ήταν ιδανική για ρεκόρ! Είχε λίγη ζέστη, αλλά όση έπρεπε. Όλα ήταν υπέροχα και πάντα τρέχω με χαρά εδώ», τόνισε η νικήτρια της κατηγορίας γυναικών, Γεωργία Κανούτα.
Τις εκκινήσεις του αγώνα, στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην κεντρική πλατεία Πέλλας, έδωσαν ο Δήμαρχος Πέλλας, Ευστάθιος Φουντουκίδης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πέλλας Δημήτρης Μαρκόπουλος. 
Για την υποστήριξη των Μαραθωνοδρόμων υπήρχαν έξι επίσημοι δρομείς καθοδήγησης (Pacers) με σημαντική προσφορά στο δρομικό κίνημα και σημαντικές κατά καιρούς διακρίσεις, οι Γιάννης Κρέκας, Αγαμέμνων Κοτσυφάκης, Τιγκράν Σαγκατελιάν, Βασιλική Καραγεωργάκη, Γιώργος Σαββίδης και Ηλίας Τσαπαρέλης, οι οποίοι ευγενώς προσφέρθηκαν να στηρίξουν την προσπάθεια των συμμετεχόντων δρομέων του Μαραθωνίου στοχεύοντας σε χρόνους 3:00, 3:15, 3:30, 3:45, 4:00 και 4:15 ωρών, βοηθώντας τους στην επίτευξη των προσωπικών στόχων τους. 
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 10.000μ., που επίσης χαρακτηρίστηκε από περισσότερες συμμετοχές δρομέων από κάθε άλλη φορά, νικητής αναδείχθηκε o Παναγιώτης Πολύζος με χρόνο 32:10, μπροστά από τον Γιώργο Μανουσίδη (32:31) και τον Γιάννη Καλογερόπουλο (33:30).
Στην κατηγορία των γυναικών επικράτησε η Μαργαρίτα Ντίνα (38:35), με δεύτερη τη Δέσποινα Φλώκα (40:00) και τρίτη την Αντωνία Στελίκου (40:52).
Τις εκκινήσεις του αγώνα, στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων, έδωσαν ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Στράτος Σιμόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού & Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Χρήστος Μήττας. 
Στον Δρόμο Υγείας & Δυναμικού Βαδίσματος 5.000μ. επικράτησε ο Φίλιππος Σιώμος (14:57), ο οποίος με την επίδοσή του ισοφάρισε το ρεκόρ της διαδρομής, ενώ τη 2η θέση κατέλαβε ο Αλέξανδρος Παπαγιάννης (15:24) και την τριάδα έκλεισε ο Νικήτας Καλλίτσης (16:22).
Στις γυναίκες τη νίκη κατέκτησε η Βασιλική Καλλιμογιάννη (18:51), η οποία έγινε πλέον η απόλυτη κυρίαρχος στα 5.000μ. με τέσσερα χρυσά μετάλλια στην συλλογή της (2022, 2023, 2024 και 2026). Τη 2η θέση πήρε η Ελένη Οικονομίδου (19:15) και την 3η η Αμαλία Θεοδωριάδου (19:52).
Οι εκκινήσεις του δρόμου των 5.000μ. δόθηκαν μπροστά από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, ανά γκρουπ δρομέων, από την Αντιδήμαρχο Αθλητισμού, Νεολαίας και Εθελοντισμού Δήμου Θεσσαλονίκης Κούλα Γιαννακίδου, η οποία εκπροσώπησε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη, τη Βουλευτή Επικρατείας και μέλος του Δ.Σ. του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Μαρία-Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, τον Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Νίκο Κωνσταντινίδη, την Επίτιμη Πρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Χριστίνα Καραμίχου, τον Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Στράτο Σιμόπουλο, τον Συντονιστή του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη Γιάννη Παπαγεωργίου, τον Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Κώστα Γιουτίκα, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης αρμόδιο για την Ερεύνα και την Καινοτομία, Σταύρο Καλαφάτη, την περιφερειακή σύμβουλο ΠΚΜ Όλια Βασιλάκη-Καρόζη, τον Γενικό Γραμματέα του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Βασίλη Μπλέσιο, τον Β’ Αντιπρόεδρο του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ Κλεόβουλο Θεοτόκη και την Πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας Θράκης Πόπη Ξινοπούλου, ενώ όλοι μαζί έδωσαν την τελευταία εκκίνηση για τα μέλη του ΠΑΣΠΑ που κάλυψαν τη διαδρομή με αναπηρικά αμαξίδια. 
Παράλληλα με το επίσημο αγωνιστικό πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη συμμετοχή παιδιών, ο Δρόμος 1.000μ. Μαθητών Δημοτικών Σχολείων. Στην αφετηρία, στην Πλατεία Αριστοτέλους, βρέθηκαν παιδιά ηλικίας 9-12 ετών, που αμέσως μετά τον τερματισμό τους είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης και παιδαγωγικών παιχνιδιών Kids’ Athletics με τη μέριμνα του ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ. 
Επιπρόσθετα, διεξήχθη για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου Δρόμου ΑμεΑ από την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑμεΑ) με την υποστήριξη της Ο.Ε. της διοργάνωσης.
Το πιο δυνατό μήνυμα ζωής έστειλαν μέσα από την προσπάθειά τους οι δρομείς που αγωνίστηκαν συνοδεύοντας συρόμενο αμαξίδιο με ΑμεΑ και προσφέροντας σε αυτούς τους ανθρώπους τη χαρά της συμμετοχής. Η ομάδα «Τρέξε Μαζί Μου» με επικεφαλής τον Αχιλλέα Τσακιλτσίδη συμμετείχε με τρία αμαξίδια αρχικά στα 10.000μ. και κατόπιν στα 5.000μ., με τους Γιάννη, Αγγελική και Λευτέρη να έχουν ρόλο πιλότου για τους δρομείς, ενώ η “Never Give Up” με τον Θωμά Τάτσιο ήταν επίσης παρούσα όπως κάθε φορά από το 2015, έχοντας φέτος δύο αμαξίδια στα 5.000μ., με πιλότους τον Ηλία και τον Νικόλα και με τη συνοδεία δεκατριών δρομέων. 
Με τα δικά τους running teams έτρεξαν αρκετοί από τους συνολικά 87 υποστηριζόμενους φορείς κοινωνικής προσφοράς, οι οποίοι υποστηρίζουν αλλά και υποστηρίζονται από το Πρόγραμμα Κοινωνικής Ευθύνης των δύο διοργανώσεων. Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος περιβαλλοντικής ευθύνης θα διεξαχθεί ανακύκλωση όλων των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν από τη διοργάνωση καθώς έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, παρεμβαίνοντας σε ένδεκα τομείς περιβαλλοντικής διαχείρισης, με στόχο ο Μαραθώνιος να αποτελέσει σταδιακά μία αμιγώς «πράσινη» διοργάνωση. 
Επιπλέον, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών “HELLAS” θα υποστηριχθεί και φέτος το πρόγραμμα υποτροφιών οι οποίες θα δοθούν σε Έλληνες αριστούχους φοιτητές της χώρας μας αποκλειστικά για την έρευνα της πρόληψης της άνοιας. 
Ο Γενικός Διευθυντής της διοργάνωσης Δρόσος Χριστόπουλος δήλωσε. «Μαγικές εικόνες, πολύ καλά ρεκόρ για τους πρωταθλητές/τριες και για τους δρομείς κάθε ηλικίας, συμπερίληψη και ρεκόρ συμμετοχών στον Μαραθώνιο και τα 10 χλμ. προσέφερε ο επετειακός 20ος Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ – bwin. Οι χιλιάδες δρομείς, οι δέκα χιλιάδες περίπου επισκέπτες στην πόλη μας και όλος ο πλανήτης απόλαυσε τα μηνύματα αθλητισμού και πολιτισμού που έστειλε ο Μαραθώνιος της Ιστορίας, προϊόν της τέλειας συνεργασίας όλων των Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης καθώς και της εξαιρετικής Οργανωτικής και Τεχνικής Επιτροπής και φυσικά των εκατοντάδων ακούραστων μεμονωμένων εθελοντών μας. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους». 
Η Μαρία Πολύζου, event developer manager της διοργάνωσης δήλωσε: «Άψογη διοργάνωση υψηλού επιπέδου. Από την εμπειρία μου όλα αυτά τα χρόνια, είναι πραγματικά εντυπωσιακό πώς ένας τόσο μεγάλος Μαραθώνιος, με χιλιάδες δρομείς, λειτουργεί με τέτοια ακρίβεια και όλα κυλούν άψογα. Ο Μαραθώνιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου μπορεί να σηκώσει όχι μόνο τη Βόρεια Ελλάδα ψηλά, αλλά ολόκληρη τη χώρα μας. Είναι ένα αθλητικό, τουριστικό και πολιτιστικό γεγονός με μεγάλη αναπτυξιακή δυναμική, που χρόνο με τον χρόνο γιγαντώνεται. Η φετινή διοργάνωση πέρασε στην ιστορία, καθώς την ίδια ημέρα σημειώθηκε παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο του Λονδίνου με σπάσιμο του φράγματος των δύο ωρών στους άνδρες, ενώ καταγράφηκε και παγκόσμιο ρεκόρ στις γυναίκες. Μια ημέρα που θα μείνει αξέχαστη για τον παγκόσμιο μαραθώνιο. Ο Μαραθώνιος του Μεγάλου Αλεξάνδρου είναι ένα τεράστιο brand name, δεμένο με την ιστορία και την κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η συγκίνηση των δρομέων στην εκκίνηση στην Πέλλα και στον τερματισμό στη Θεσσαλονίκη δείχνει πόσα πολλά μπορούμε ακόμη να πετύχουμε για τη Βόρεια Ελλάδα και για όλη τη χώρα. Ραντεβού στον 21ο Μαραθώνιο του Μεγάλου Αλεξάνδρου το 2027!»
 Ξεχωριστή αξία είχε και η εντυπωσιακή παρουσία των 1.250 εθελοντών και των εθελοντικών φορέων, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων δεν θα ήταν εφικτή η επιτυχημένη τέλεση της διοργάνωσης. 
Η αντίστροφη μέτρηση για τη διοργάνωση είχε κορυφωθεί το Σάββατο (25/04) με την Αλεξάνδρειο Ειρηνοδρομία, που κάλυψε την απόσταση από την Αρχαία Πέλλα μέχρι την παραλία της Θεσσαλονίκης διερχόμενη από 14 σταθμούς, καθώς και με την Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε στο Makedonia Palace με θέμα «20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Δρόμοι Υγείας, Ποιότητα Ζωής, Αθλητικός Τουρισμός, Προβολή & Οικονομία», με αφορμή την συμπλήρωση 20 χρόνων από τη γέννηση του θεσμού και σε συνεργασία με το ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το ραντεβού ανανεώνεται πλέον για το Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2026 και τον 14ο Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο Θεσσαλονίκης – ZeniΘ, που αναμένεται να χαρίσει ακόμα εντονότερες συγκινήσεις! 
Ο Διεθνής Μαραθώνιος ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ αποτελεί τακτικό μέλος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μαραθωνίων AIMS. Ακολουθεί τους όρους του Γενικού Κανονισμού Οργάνωσης και Διεξαγωγής Πρωταθλημάτων και Αγώνων του ΣΕΓΑΣ, την έγκριση του οποίου έχει και διεξάγεται σύμφωνα με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου World Athletics σε αγωνιστικές διαδρομές που φέρουν την επίσημη πιστοποίησή της. Διοργανώνεται από τον ΜΕΑΣ ΤΡΙΤΩΝ με τη θεσμική συνεργασία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, την αιγίδα της οποίας φέρει. Τελεί επίσης υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού – Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, του Υπουργείου Τουρισμού – Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Παράλληλα τελείται με την ευγενική υποστήριξη των ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας, υποστηρίζεται θεσμικά από τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Χαλκηδόνος, Δέλτα, Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς επίσης από πλήθος Θεσμικών και Εθελοντικών Φορέων Υποστήριξης, όπως αυτοί φαίνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του www.atgm.gr, www.alexanderthegreatmarathon.org

Αφήστε μια απάντηση