Συνάντηση ΑΓΡΟΤΩΝ και ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ του ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ, με ΥΠΑΑΤ, Γ. Γεωργαντά

Αγροτικά

Δελτίο τύπου του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Πέλλας “Ενότητα” (μπλόκο κόμβου Γυψοχωρίου) αναφέρει: 

Προχθές (5/2/2023), αντιπροσωπεία του ΑΣ “ΕΝΟΤΗΤΑ” (μπλόκο κόμβου Γυψοχωρίου), μαζί με συναδέλφους από τον ΑΣ Μεσημερίου-Έδεσσας (μπλόκο κόμβου Μεσημερίου) συμμετείχε  στη συνάντηση εκπροσώπων των μπλόκων, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά στον Τύρναβο, όπου βρισκόταν για κοπή πίτας σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ.

Η συνάντηση έγινε κάτω από την ισχυρή πίεση των δεκάδων αγωνιστικών μπλόκων στην επικράτεια, και με πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων (ΠΕΜ). 

Μαζί με τους υπόλοιπους εκπροσώπους των αγροτών θέσαμε στον υπουργό τα βασικά αιτήματά μας για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους, μείωση του κόστους παραγωγής και κατώτατες εγγυημένες τιμές, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Επισημάναμε  ακόμα την ανάγκη για προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, για να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Θέσαμε ακόμα και ειδικά αιτήματα ανά κατηγορία προϊόντων, όπως για παράδειγμα αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους βαμβακοπαραγωγούς, ή αναπλήρωση εισοδήματος με χρήματα που θα δοθούν κάθετα σε όλες τις ποικιλίες σε ροδάκινα, νεκταρίνια, κεράσια, μήλα, αχλάδια, βερίκοκα, σταφύλια, δαμάσκηνα, ακτινίδια και αμύγδαλα. Από την πλευρά του ο υπουργός, δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις, ενώ σημείωσε πως θα παρθούν κάποια μέτρα στήριξης για ορισμένα προϊοντα και για επιστροφή φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, πάντα στο πλαίσιο «δημοσιονομικών δεδομένων της χώρας». 

Με βάση αυτές τις απαντήσεις, η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων ζήτησε από την κυβέρνηση συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενο από τους υπουργούς ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ-ΤΡΟΦΙΜΩΝ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ για την εβδομάδα που διανύουμε για να συζητήσουμε και να πάρουμε συγκεκριμένες απαντήσεις επί των αιτημάτων μας.  

Υπάρχει δημοσιονομικός χώρος από την πλευρά της κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα άμεσα αιτήματά μας, αλλά και να πάρει μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Αυτά τα χρήματα θα τα πάρουμε μόνο εφόσον τα διεκδικήσουμε με μαζική συμμετοχή στα μπλόκα του αγώνα!  

Τέρμα πια στην κοροϊδία των βουλευτών του Νομού, καμία ανοχή στα ψέματά τους!

Παίρνουμε τις τύχες της ζωής μας στα χέρια μας! 

Η Διοίκηση