«Κλικ με σκέψη»: Εσπερίδα αφιερωμένη στην ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο

Με μεγάλη προσέλευση παιδιών και γονέων και σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου η εσπερίδα με τίτλο «Κλικ με σκέψη», η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, αφήνοντας πίσω της προβληματισμό, γνώση αλλά και ελπίδα για μια πιο ασφαλή ψηφιακή καθημερινότητα. Την εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν πέντε σχολεία των Γιαννιτσών (1ο, 4ο, 5ο, 11ο και Πενταπλατάνου), τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πέλλας Σάββας Ταϊλαχίδης, η Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μαρία Ρέλλου, οι Αντιδήμαρχοι Αθανάσιος Αδαμάκης και Ιωάννης Κουτούδης, η Χριστίνα Βυρσωκινου, Προϊσταμένη ΚΕΔΑΣΥ, εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και της εκπαίδευσης, καθώς και πλήθος γονέων.
Οι μαθητές είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εκδήλωση, παρουσιάζοντας δημιουργικές δράσεις. Τραγούδησαν τραγούδια για την ασφαλή πλοήγηση, παρουσίασαν αφίσες με μηνύματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, έπαιξαν μικρά θεατρικά δρώμενα δημιούργησαν και διάβασαν παραμύθια αναδεικνύοντας τις συνέπειες της αρνητικής χρήσης της τεχνολογίας, χόρεψαν σε μουσική και στίχους δικούς τους, αφιερωμένους στους διαδικτυακούς κινδύνους, διάβασαν συνθήματα με «κλικ και σκέψη», εικονογράφησαν ιστορίες παρουσιάζοντας τα θετικά και τα αρνητικά του διαδικτύου, έγραψαν ένα μικρό βιβλιαράκι με χρήσιμες συμβουλές για παιδιά και γονείς, ώστε να πλοηγούνται με ασφάλεια.
Τις μαθητικές δράσεις συμπλήρωσαν οι εισηγήσεις των ομιλητών, οι οποίες παρουσίασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ο Γιώργος Παπαπροδρόμου, Αντιστράτηγος ε.α., πρώην Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρθηκε στα «Προσωπικά Δεδομένα στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης». Ο Παρασκευάς Αποστόλος, ΠΕ70, Σύμβουλος Εκπαίδευσης, παρουσίασε το θέμα «Τεχνολογία και Προστασία» στο πλαίσιο του Διαπεριφερειακού Θεματικού Δικτύου «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο». Η Τόττη Καλυψώ, Σχολική Ψυχολόγος, ανέπτυξε τα «Ψυχολογικά κίνητρα της χρήσης των social media – Ψηφιακό άγχος και εξάρτηση από το διαδίκτυο», αναδεικνύοντας παράλληλα τον καθοριστικό ρόλο του γονέα. Η Ολγα Καραφυλλιά, Υπαστυνόμος Β, παρουσίασε τις συχνότερες μορφές διαδικτυακής απειλής και τον ρόλο της αστυνομίας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των διαδικτυακών κινδύνων, ενώ ο Θανάσης Κοσμόπουλος, Υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συνέβαλε με σημαντικές επισημάνσεις γύρω από την ασφάλεια των προσωπικών πληροφοριών. Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση των γονέων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη σχέση των παιδιών τους με το διαδίκτυο και τον προβληματισμό τους σχετικά με το πώς μπορούν να τα προστατεύσουν. Μετά από επιθυμία των παρευρισκόμενων, τα μέτρα προστασίας που αναδείχθηκαν από τις εισηγήσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στις ιστοσελίδες των σχολείων, ώστε να είναι προσβάσιμα σε όλους.

Ήταν μια ξεχωριστή βραδιά «με κλικ και σκέψη», όπου οι μαθητές δεν υπήρξαν απλοί θεατές, αλλά πρωταγωνιστές των όσων επιθυμούμε να γνωρίζουν. Μια βραδιά που ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα όπως η ασφαλής πλοήγηση των παιδιών μας στο διαδίκτυο.
