Πυρομαχικά και 70 πυροβόλα στέλνει η Ελλάδα στην Ουκρανία

Πολιτική

 ⭕️Για τα πιο σημαντικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως περί ανάγκης αντικατάστασης με νέα, δυτικής προέλευσης.

Συνεχίζεται η παροχή, όπλων, πυρομαχικών και οπλικών συστημάτων προς την Ουκρανία από την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή» η Αθήνα έχει ήδη παραχωρήσει στο Κίεβο:

⚫️ 1.000 αντιαρματικά RPG-18 των 64 χιλιοστών

⚫️ Περίπου 6 εκατομμύρια σφαίρες των 7,62 χιλιοστών (για διαφόρων τύπων τυφέκια ή πολυβόλα)

⚫️ 400 τυφέκια μάχης τύπου Καλάσνικοφ (ΑΚ-47)

⚫️ 50 αντιαεροπορικούς πυραύλους τύπου «Stinger» και 20 σκανδάλες για το συγκεκριμένο σύστημα.

⚫️ 1.000 πυραύλους για μηχανοκίνητους εκτοξευτές τύπου RM-70

⚫️ 200 αυτόματα τυφέκια τύπου FN

Επίσης, έχουν σταλεί στην Ουκρανία 40 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP, ενώ έχουν πωληθεί συνολικά 50.000 βλήματα διαμετρήματος 105 χιλιοστών, 20.000 διαμετρήματος 155 χιλιοστών και 5.000 διαμετρήματος 203 χιλιοστών, όλα προς τις ΗΠΑ, οι οποίες ανέλαβαν να προωθήσουν τα πυρομαχικά στην Ουκρανία.

Ακόμα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η κυβέρνηση, πούλησε 30.000 βλήματα και 32 ρυμουλκούμενα οβιδοβόλα διαμετρήματος 105 χιλιοστών τύπου Μ101Α1 προς την Τσεχία, η οποία τα προωθεί στη συνέχεια στην Ουκρανία. Σύμφωνα δε με την «Καθημερινή», η κυβέρνηση ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ ότι το 2024 μπορεί να πουλήσει με διακρατικές συμφωνίες στην Τσεχία (που με τη σειρά της τα προωθεί στην Ουκρανία):

⚫️ 2.000 ρουκέτες αέρος – εδάφους των 5 ιντσών.

⚫️ 180 ρουκέτες αέρος – εδάφους 2,75 ιντσών,

⚫️ 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών (για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα),

⚫️ 4 εκατ. σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62×54 χιλιοστών και

⚫️ 70 πυροβόλα Μ-114Α1 που βάλλουν με βλήματα των 155 χιλιοστών.

Οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές που θα πωληθούν τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία όπου θα επαναληφθεί η συνάντηση των κρατών του ΝΑΤΟ και τρίτων που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου και αναμένεται, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί η καθαρή στάση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης της ροής των όπλων και πυρομαχικών που θα κρατήσουν την Ουκρανία όρθια και την άνοιξη.

Για τα πιο σημαντικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως περί ανάγκης αντικατάστασης με νέα, δυτικής προέλευσης, ενώ, ούτως ή άλλως, και ανεξαρτήτως από την τρέχουσα συγκυρία, προετοιμάζεται για τη σταδιακή απόσυρση των παλιών και παρωχημένων ρωσικών αντιαεροπορικών.

Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τα OSA-AK που βρίσκονται στα νησιά με ισραηλινής κατασκευής συστήματα, όπως και τους TOR-M1 οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων για αντικατάσταση και αποστολή τους στην Ουκρανία, εάν, βεβαίως, υπάρξει τέτοια συμφωνία.

Πηγή

Ετικέτα: