Ηλιακός Θερμοσίφωνας: Ποιοι θα πάρουν έως και 60% επιδότηση

Οικονομία

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο οδηγός του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις για τα voucher να ανοίγουν – σύμφωνα με εκτιμήσεις – μεταξύ 13 και 17 Μαρτίου.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το πρόγραμμα επιδότησης αντικατάστασης ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα .

Η δράση υπολογίζεται να αγγίξει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους από το ΕΣΠΑ 2014 – 2021, ενώ θα επιδοτεί μέχρι και 60% το κόστος απόκτησης ηλιακού θερμοσίφωνα.

Μέχρι πρότινος, μοναδική προϋπόθεση για την χρηματική αποζημίωση ήταν η ύπαρξη ηλεκτρικού θερμοσίφωνα για να γίνει αντικατάσταση. Δεν δικαιούται, δηλαδή, κάποιος επιδότηση για να τοποθετήσει πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Πλέον ωστόσο, προστίθεται και ακόμη μία προϋπόθεση:

H επιλογή ηλιακού θερμοσίφωνα θα γίνεται από «επιλεκτικούς τύπους» που έχουν το πρότυπο πιστοποίησης στο σύστημα τους «Solar Keymark». Πρόκειται για πιστοποιητικό που παρέχεται στους κατασκευαστές από επίσημο και αναγνωρισμένο φορέα. Μάλιστα την πιστοποίηση αυτή στηρίζει η ομοσπονδία των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κατασκευής ηλιακών θερμοσιφώνων.

Τα κριτήρια για την επιλογή δικαιούχων

Όπως υπογραμμίζει το dikaiologitika.gr οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων θα αξιολογούνται με οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

Προτεραιότητα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί σε χαμηλόμισθους, σε άτομα με Ειδικές Ανάγκες, μονογονεϊκές οικογένειες και πολύτεκνους.

Στις καινοτομίες του προγράμματος, μάλιστα, ξεχωρίζει και το γεγονός πως για τα ευάλωτα νοικοκυριά θα υπάρχει ξεχωριστός προϋπολογισμός.

Άρα την επιδότηση του 60% θα μπορούν να διεκδικήσουν και άλλης εισοδηματικής κατηγορίας οικιακοί καταναλωτές.

Σημειώνεται πως πρόκειται για τον 1ο Κύκλο του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα» και εκτιμάται ότι θα επιδοτηθούν περί τα 150.000 νοικοκυριά.

Οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα από την πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr»

Ετικέτα: