Θ. Τζάκρη για γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές

Αγροτικά

➡️  Θεοδώρα Τζάκρη μαζί με 14 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «43,1 εκ. ευρώ ενωσιακής στήριξης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμεση στήριξη των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές λιμνάζουν στο ΥΠΑΑΤ» 

Στις 15 Δεκεμβρίου 2023 εκδόθηκε ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής, σχετικά με τη χορήγηση χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης για τους γεωργικούς τομείς που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα και τη Σλοβενία. Ειδικότερα, για την Ελλάδα διατίθεται ενωσιακή ενίσχυση συνολικού ύψους 43,1 εκ. €. Από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 που εκδόθηκε ο κανονισμός μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ενέργεια.  Με δεδομένο ότι τα χρήματα αυτά είναι εξαιρετικά αναγκαία στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές και επειδή το χρονικό διάστημα χορήγησης των χρημάτων αυτών στους πληγέντες γεωργούς θα εκπνεύσει στις 31 Μαΐου 2024, η κ. Θεοδώρα Τζάκρη, βουλευτής Πέλλας και Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μαζί με 14 ακόμα βουλευτές κατέθεσαν Ερώτηση προς τον Υπουργό με την οποία τον ρωτούν: 

(1) Για τις ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων και δεδομένων για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να εκταμιευτούν και να χορηγηθούν αυτά τα χρήματα στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το δυνατό συντομότερο,

(2) Για τις ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων προς την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εγκριθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων ώστε να εκταμιευτεί η ενωσιακή στήριξη των 43,1 € για τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές,

(3) Πότε υπολογίζει το Υπουργείο την εκταμίευση του ποσού των 43,1 εκ. € και στη βάση ποιων κριτηρίων θα χορηγηθεί στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, και

(4) Αν υπάρχει η πρόθεση να συμπληρωθεί αυτή η ενωσιακή στήριξη των 43,1 εκ. € έως και 200% με εθνικούς πόρους, όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 
«Αθήνα, 20 Μαρτίου 2024 
ΕΡΩΤΗΣΗ 
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ενωσιακή στήριξη 43,1 € στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές» 

Τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2023, η Ελλάδα αντιμετώπισε πρωτοφανείς φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές και πλημμύρες), που έπληξαν σοβαρά τόσο το αγροτικό τοπίο στις πληγείσες περιοχές όσο και τους γεωργούς και κτηνοτρόφους που επιχειρούσαν στις περιοχές αυτές. Οι σημαντικές ζημιές στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή στις πληγείσες περιοχές είχαν ως αποτέλεσμα πέρα από την απώλεια εισοδήματος για τους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους να έχουν θέσει σε κίνδυνο ακόμη και την οικονομική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2023, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την πρότασή της για μέτρο στήριξης ύψους 43,1 εκ. ευρώ για την άμεση στήριξη των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από το αγροτικό αποθεματικό κρίσης έτους 2024 και εγκρίθηκαν στην Επιτροπή για την Κοινή Οργάνωση των Γεωργικών Αγορών στις 30/11/2023. Προς τούτο εκδόθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2023 ο εκτελεστικός κανονισμός ΕΕ 2023/2820 της Επιτροπής. 
Η Ελλάδα πρέπει να χορηγήσει τα χρήματα αυτά απευθείας στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους προκειμένου να αντισταθμίσουν τις οικονομικές απώλειες, ενώ οι σχετικές πληρωμές πρέπει να ολοκληρωθούν έως τις 31 Μαΐου 2024.

Ωστόσο, πριν η χώρα προχωρήσει στις σχετικές πληρωμές πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων.  
Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να συμπληρώσει αυτή τη στήριξη της ΕΕ έως και 200% με εθνικούς πόρους. 
Επειδή τα 43,1 εκ € πρέπει να χορηγηθούν στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους μέχρι τις 31/5/2024.

Επειδή τα χρήματα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τη στήριξη των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές. 
Επειδή η χώρα πριν προχωρήσει στις σχετικές πληρωμές πρέπει να κοινοποιήσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις λεπτομέρειες εφαρμογής, συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων. 
Επειδή το χρονικό διάστημα χορήγησης των χρημάτων αυτών στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους είναι εξαιρετικά περιορισμένο και εντωμεταξύ πρέπει να προηγηθούν τόσο η κοινοποίηση για τις λεπτομέρειες εφαρμογής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και η έκδοση της εθνικής απόφασης.
Επειδή, από τις 15 Δεκεμβρίου 2023 που εκδόθηκε ο σχετικός εφαρμοστικός κανονισμός (ΕΕ) 2023/2820 της Επιτροπής, μέχρι σήμερα έχουν περάσει πάνω από 3 μήνες και το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει σε καμία σχετική ενέργεια. 

Ερωτάται ο κ. Υπουργός 

(1) Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την επεξεργασία των σχετικών στοιχείων και δεδομένων για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου, προκειμένου να εκταμιευτούν και να χορηγηθούν αυτά τα χρήματα στους Έλληνες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το δυνατό συντομότερο; 
(2) Ποιες οι ενέργειες του Υπουργείου σχετικά με την αποστολή των απαραίτητων στοιχείων προς την ευρωπαϊκή επιτροπή προκειμένου να εγκριθούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής συμπεριλαμβανομένων των κριτηρίων υπολογισμού τής ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, την αξιολόγηση και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού και υπερβολικών αποζημιώσεων ώστε να εκταμιευτεί η ενωσιακή στήριξη των 43,1 € για τη στήριξη γεωργών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές; 
(3) Πότε υπολογίζετε να εκταμιευτεί το ποσό των 43,1 εκ. € και στη βάση ποιων κριτηρίων θα χορηγηθεί στους πληγέντες γεωργούς και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές; 
(4) Προτίθεστε να συμπληρώσετε αυτή την ενωσιακή στήριξη των 43,1 εκ. € έως και 200% με εθνικούς πόρους όπως προβλέπεται στον σχετικό κανονισμό; 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές 
Τζάκρη Θεοδώρα 
Αποστολάκης Ευάγγελος 
Αυλωνίτης Αλέξανδρος 
Γιαννούλης Χρήστος 
Δούρου Ρένα 
Καραμέρος Γιώργος 
Κεδίκογλου Συμεών 
Κόκκαλης Βασίλης 
Κοντοτόλη Μαρίνα 
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος 
Παπαηλιού Γιώργος 
Πούλου Γιώτα 
Σαρακιώτης Γιάννης 
Χρηστίδου Ραλλία 
Ψυχογιός Γιώργος»