Καρκίνος σε γυναίκες με αναπηρία – Ημερίδα στη Θεσσαλονίκη

Υγεία

Mε επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη η ημερίδα για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου σε γυναίκες με αναπηρία που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Η ημερίδα είχε τίτλο «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ = ΣΩΖΩ» και πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς, παρουσία πολλών γυναικών, φροντιστών και γονέων, που  ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Στόχος της ημερίδας ήταν η αναγνώριση της σπουδαιότητας του προσυμπτωματικού ελέγχου και της πρόληψης του γυναικολογικού καρκίνου ως εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας σε γυναίκες με αναπηρία.

Στην ημερίδα έκαναν παρεμβάσεις μεταξύ των άλλων η Μαιευτήρας – Γυναικολόγος, και Μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Bιολέττα Βαΐτση,  η οποία  αναφέρθηκε στα είδη των προληπτικών ελέγχων για τους γυναικολογικούς καρκίνους και η ψυχολόγος Συστημική Θεραπεύτρια, MSc στη Διοίκηση Μονάδων Υγείας Άννα Παπαχρήστου, η οποία τόνισε την αναγκαιότητα ισότιμης πρόσβασης των γυναικών με αναπηρία στις υπηρεσίες υγείας για την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου. Επίσης την ημερίδα χαιρέτισε η ιατρός Δημόσιας Υγείας του ΕΣΥ και Συντονίστρια του Δικτύου Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Ασημένια Αδαμίδου.  

Σε δηλώσεις της η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μελίνα – Μαρία Δερμεντζοπούλου επισήμανε τη σημασία της πρόληψης στον τομέα της υγείας, ενώ τόνισε: «Η πρόληψη σώζει ζωές. Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και αξίζει προσαρμοσμένη και αξιοπρεπή εξέταση. Στην κοινωνία που θέλουμε να ζούμε, οι γυναίκες με αναπηρία, όλες οι γυναίκες, έχουν τον σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες να ασκούν τα δικαιώματά τους σύμφωνα με τις δικές τους επιθυμίες, δυνατότητες και επιλογές».