HΠΑ: Η Ομογένεια της Φιλαδέλφειας τίμησε την Εθνική μας Επέτειο

Διάφορα

Σε κλίμα εθνικής υπερηφάνειας ο Ελληνισμός στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής τίμησε την 202η Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Η πόλη ντύθηκε στα Γαλανόλευκα και οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς έδωσαν τον εθνικό παλμό στους ομογενείς μας οι οποίοι τους χειροκρότησαν κατά το πέρασμά τους από το σημείο που έλαβε χώρα η παρέλαση με την οποία κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις.

Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Ε’ Κυριακή των Νηστειών, 2 Απριλίου, με την τέλεση Δισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου της Φιλαδέλφειας, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, συλλειτουργούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου.

Στη συνέχεια τελέστηκε Δοξολογία παρουσία των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς που βρέθηκαν στη Φιλαδέλφεια για την παρέλαση.

Η παρέλαση

Στη συνέχεια ακολούθησε η παρέλαση στο κέντρο της πόλης όπως κάθε χρόνο. Σύμφωνα με τον Εθνικό Κήρυκα με τους επισήμους παρέλασε ως Μέγας Τελετάρχης ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, η Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μάριος Λυσιώτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Ντίνος Κωνσταντίνου, ο Πρόξενος, Δημήτριος Παπαγεωργίου, η Βουλευτής της Νέας Υόρκης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο Βουλευτής του Μέριλαντ, Τζον Σαρμπανης, ο Βουλευτής της Νέας Ιερσέης, Ντόναλντ Νόρκρος (Donald Norcross) και η Πρέσβης των ΗΠΑ στον Παναμά, Γεωργία Αθανασοπούλου, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Κόκοτας και τα στελέχη της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Φιλαδελφειας και Μείζονος Ντελαγουερ.

Η παρέλαση συνεχίστηκε με μαζική συμμετοχή των κοινοτήτων, των σχολείων αλλά και των συλλόγων της περιοχής.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε το πέρασμα του αγήματος των Ευζώνων που παρέλασαν, με το χτύπημα του τσαρουχιού να θυμίζει στους ομογενείς που επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα στιγμές από τις παρελάσεις στην πατρίδα αλλά και στιγμές από το Σύνταγμα εκεί όπου οι Εύζωνες, ακοίμητη φρουροί, φυλάσσουν το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

Το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας

Το βράδυ του Σαββάτου, 1 Απριλίου στο ομογενειακό κέντρο εκδηλώσεων «Adelphia» στο Deptford της Νέας Ιερσέης παρετέθη το επίσημο δείπνο της Ομοσπονδίας στο πλαίσιο του οποίου απονεμήθηκε το Μετάλλιο της Ελευθερίας στην πρέσβη της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Στο δείπνο παρέστη ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος ως Επίτιμος Προσκεκλημένος (Honorary Guest) και ο τελετάρχης της παρελάσεως πρέσβης Γιώργος Τσούνης.

Στον χαιρετισμό του, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης, χρησιμοποίησε επανειλημμένως και με θέρμη την ελληνική γλώσσα, καλώντας, αρχικά, άπαντες, να μην ξεχάσουν ποτέ τις ελληνικές ρίζες τους.

Ο Διοικητής του Λόχου Διοικήσεως της Προεδρικής Φρουράς, Λοχαγός Αθανάσιος Ασημίνας, προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση της Ιστορίας του Σώματος, ενώ ο Ταγματάρχης Βασίλειος Σακελλαρόπουλος, επικεφαλής της αποστολής, ευχαρίστησε άπαντες για την υποδοχή που επεφύλαξαν στο Άγημα.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος στάθηκε στο διπλό νόημα της επετείου της 25ης Μαρτίου, υπενθυμίζοντας και το γεγονός πως, μόλις λίγες μέρες νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποδέχθηκε την ελληνοαμερικανική κοινότητα για την καθιερωμένη γιορτή της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο.

Στις 30 Απριλίου η παρέλαση στη Νέα Υόρκη

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής επιβεβαίωσε πριν λίγες ημέρες μέσω ανακοίνωσης την συμμετοχή Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς στην φετινή παρέλαση για την 202η επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 30 Απριλίου 2023 στη Νέα Υόρκη.

iellada.gr