Έχεις 6 λόγους να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο

Περιβάλλον

Αν διαρκώς χαϊδεύεις αδέσποτα ζώα, έχεις 6 πολύ σοβαρούς λόγους να πάρεις ένα από αυτά στο σπίτι σου και να του προσφέρεις στέγη και στοργή.

Είναι εντυπωσιακή η ευκολία με την οποία σε πλησιάζουν τα αδέσποτα ζώα. Είναι εντυπωσιακή η εμπιστοσύνη που σου δείχνουν, όταν έρχονται να τα χαϊδέψεις, να τα ταΐσεις, να τριφτούν στα πόδια σου. Έχουν άγνοια κινδύνου πολλές φορές, γι’ αυτό κι όταν την… πατήσουν, σε κοιτούν με μάτια γεμάτα απορία και στεναχώρια.

Νιώθουν τα ζώα. Σε αντίθεση με μερικούς από εμάς (δεν άντεχα να μην το πω). Έρχεται στο νου μου αυτός που έκλεψε ένα σπιτάκι που είχαν τοποθετήσει για τα αδέσποτα γατιά εθελοντές του Δήμου Δάφνης-Υμηττού. Έρχεται στο νου ο κύριος που κάθε βράδυ έβγαινε σεργιάνι στην περιοχή και πατούσε όλα τα δοχεία με το φαγητό και το νερό που αφήναμε.

Τα ζώα που ζουν στον δρόμο, τα ζώα από καταφύγια και φιλοζωικές είναι συχνά παρεξηγημένα. Δεν μας αρέσει η εμφάνισή τους. Έχουν κάποιο πρόβλημα υγείας ή συμπεριφοράς. Ποιος, όμως, ευθύνεται για όλα αυτά; Αναγκάζονται να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες και η τροφή που καταναλώνουν πολλές φορές δεν ενδείκνυται για τον σκοπό αυτό. Μην μένεις στο… εξώφυλλο, γιατί υπάρχουν πολλοί λόγοι να υιοθετήσεις ένα αδέσποτο ζώο.

1. Και τα αδέσποτα ζώα έχουν ψυχή

Προσφέροντας στέγη σε ένα ζώο του δρόμου, μπορείς κυριολεκτικά να σώσεις μια ζωή. Δίνεις στην ουσία μια δεύτερη ευκαιρία σε ένα ζώο που ίσως έχει βιώσει παραμέληση, εγκατάλειψη, την οργή των ανθρώπων, βασανιστήρια (δεν είναι λίγα τα επεισόδια που καταγράφονται την Ελλάδα). Μπορεί να έχει τραυματιστεί από αυτοκίνητο ή οι ιδιοκτήτες του δεν ήταν πλέον σε θέση να το φροντίσουν λόγω ασθένειας ή οικονομικής κατάστασης. Υιοθετώντας ένα ζώο που έχει εγκαταλειφθεί χωρίς δικό του λάθος, θα σβήσεις τους φόβους του (σε έναν βαθμό) και θα του δώσεις τη δυνατότητα να ζήσει ευτυχισμένο.

2. Γλιτώνεις χρήματα

Αν και περιττό, θα το αναφέρω: η αγορά ενός ζώου (συνήθως σκύλου) από εκτροφέα κοστίζει αρκετά χρήματα και δεν εγγυάται ότι το ζωάκι σου θα ζήσει πολύ (τα ημίαιμα σκυλιά είναι αποτέλεσμα φυσικής επιλογής, γι’ αυτό και συνήθως ζουν περισσότερο και έχουν καλύτερη υγεία). Αποκλείεται, πάντως, να μην βρεις κάποιο αδέσποτο ζωάκι στον δρόμο για να το πάρεις στο σπίτι σου και να το φροντίσεις.

Αλλά κι αν δεν θες να πάρεις ζωάκι από τον δρόμο, μπορείς να επισκεφτείς ένα καταφύγιο ή μια φιλοζωική. Μάλιστα, τα ζώα από τέτοιες δομές είναι υγιή, καθώς πριν δοθούν για υιοθεσία έχουν κάνει υποβληθεί σε όποια θεραπεία χρειάζεται. Θα έχουν γίνει τα πρώτα εμβόλια, οι θεραπείες για παράσιτα, μπορεί ακόμα να έχουν γίνει στείρωση και τσιπάρισμα. Μπορεί κάποια από αυτά να έχουν ουλές ή κάποια αναπηρία, αλλά αυτό θα οφείλεται σε κακοποίηση, τραυματισμό ή κακουχία από τη ζωή στους δρόμους.

3. Καταπολεμάς το παράνομο εμπόριο

Η υιοθεσία ενός αδέσποτου ζώου μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του παράνομου και ανήθικου εμπορίου. Υπάρχουν μη εγγεγραμμένοι εκτροφείς και οι περιβόητες φάρμες εντατικής εκτροφής. Στις περιπτώσεις αυτές σκοπός είναι η επίτευξη κερδών και δεν λαμβάνεται υπόψη η υγεία και η ευημερία των ζώων. Τα ζώα αναγκάζονται να αναπαραχθούν πολλές φορές, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν σωματικά και συναισθηματικά τραύματα. Το τι συμβαίνει όταν πλέον δεν μπορούν να αναπαραχθούν, καλύτερα να μην το σκεφτούμε.

4. Βοηθάς να λιγοστέψουν τα αδέσποτα ζώα

Για κάθε ζώο που υιοθετείς, ένα άλλο σώζεται από τους δρόμους, από την πείνα, τις αρρώστιες. Δεδομένου ότι τα καταφύγια είναι πάντα υπερπλήρη, το να προσφέρεις σπίτι σε ένα αδέσποτο σημαίνει ότι οι αρμόδιοι μπορούν να επικεντρωθούν στον έλεγχο του πληθυσμού των ζώων του δρόμου και στην επίλυση αυτού του μεγάλου προβλήματος. Ο υπερπληθυσμός τους δημιουργεί προβλήματα στους ανθρώπους, αλλά και στα ίδια, καθώς πεθαίνουν από πείνα και ασθένειες.

5. Θα έχεις μια ομάδα υποστήριξης

Υιοθετώντας ένα αδέσποτο ζώο από ένα τοπικό καταφύγιο ή κάποια φιλοζωική ομάδα, θα αποκτήσεις ένα δίκτυο που θα μπορεί να σου προσφέρει γνώσεις και υποστήριξη σε περίπτωση που τα χρειαστείς. Μπορεί, για παράδειγμα, να σε παραπέμψουν σε κάποιον εξειδικευμένο γιατρό ή ακόμα και να σου προσφέρουν τροφή για κάποιο διάστημα, αν προκύψει ανάγκη.

6. Γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος

Η αλήθεια είναι ότι δεν μπορώ να σου περιγράψω πόσο ωραίο είναι το συναίσθημα να έχεις ένα κατοικίδιο. Πόσο όμορφα νιώθεις που έχεις σώσει μια ψυχή από τον δρόμο. Αν το ζωάκι προέρχεται από καταφύγιο, υπάρχει πιθανότητα να μάθεις και την ιστορία του. Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις πόσο αλλάζει ένα γατάκι ή ένα σκυλάκι, όταν του προσφέρεις στοργή και στέγη. Μέσα από τα ζώα αυτά θα καλλιεργήσεις την ενσυναίσθησή σου. Θα γίνεις καλύτερος άνθρωπος και έτσι θα βάλεις ένα λιθαράκι στο να γίνει λίγο καλύτερη η κοινωνία μας.

Τα μεγαλύτερα σε ηλικία αδέσποτα ζώα

Συνήθως προτιμάμε να υιοθετήσουμε γατάκια και κουτάβια και η επιλογή αυτή έχει πολλά καλά. Ωστόσο, είναι λυπηρό ηλικιωμένα ζωάκια να θεωρούνται ανεπιθύμητα και να παραμένουν στα καταφύγια για μήνες ή και χρόνια. Αν θες ένα κατοικίδιο πιο ανεξάρτητο και ήσυχο, εξέτασε το ενδεχόμενο να υιοθετήσεις ενήλικες γάτες ή σκύλους.

Πηγή: ow.gr

Ετικέτα: