Ο Μητσοτάκης στην Κέρκυρα – “Είναι ένα μοναδικό ζωντανό μνημείο πολιτισμού”

Πολιτική

Η Villa Rossa ήταν ο πρώτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κέρκυρα. Ο πρωθυπουργός μπήκε στο εμβληματικό κτίριο για το οποίο το καλοκαίρι του 2022 υπογράφηκε η σύμβαση για την αναμόρφωσή του και τη χρήση του ως κέντρο πολιτισμού με προϋπολογισμό 4,8 εκ ευρώ και χρηματοδότηση κατά 80% από ευρωπαϊκούς και κατά 20% από εθνικούς πόρους.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεναγήθηκε στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους, ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών και τις δυνατότητες αξιοποίησης του ιστορικού κτίσματος του 1864, χρονιά που τα Ιόνια νησιά ενώθηκαν με την Ελλάδα.

«Πρόκειται για ένα μοναδικό τοπόσημο που αναδεικνύεται και σε δυο χρόνια από τώρα θα είναι απολύτως αξιοποιήσιμο από την τοπική κοινωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας όπου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη παρουσίασε το διαχειριστικό σχέδιο οχύρωσης των δυο φρουρίων της Κέρκυρας.

«Η Κέρκυρα είναι ένα μοναδικό ζωντανό μνημείο πολιτισμού και ταυτόχρονα έχει το προνόμιο να είναι χαρακτηρισμένο ως μνημείο παγκόσμιου πολιτισμού από την unesco από το 2007. Χαίρομαι που σήμερα έχουμε μια πολύ εμπεριστατωμένη μελέτη ανάδειξης και προστασίας των δυο μνημείων. Η πόλη της Κέρκυρας αποτελεί μεγάλο μαγνήτη επισκεπτών και γεννά ανάγκη προστασίας της», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει να διαφυλάξουμε αυτό το μοναδικό παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό που κυρίως απαιτεί είναι η καλύτερη συνεννόηση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων. Ο υπερτουρισμός και η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι μια πραγματικότητα.

Είναι καλό οι αποφάσεις να ληφθούν με τη μέγιστη συνέβαινε και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας. Με πόρους του ταμείου ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουμε τη στήριξη και προστασία των δυο φρουρίων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της παλιάς πόλης. Προσβλέπω στην εφαρμογή αυτής της μελέτης. Δεν είναι απλά άσκηση επί χάρτου. Μας διευκολύνει να σκεφτούμε πως θέλουμε την Κέρκυρα του 2030. Να είναι λειτουργική και επισκέψιμη».

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός περπάτησε στη πλατεία της Σπιανάδας όπου συνομίλησε με κατοίκους, επισκέπτες και επαγγελματίες.

Ακολούθως επισκέφτηκε τον Ιερό Ναο του Πολιούχου του Νησιού Αγίου Σπυρίδωνα οπου προσκηνυσε το σκήνωμά του και άναψε κερί.

thecaller.gr / φωτό startmediacorfu.gr

Ετικέτα: