Οι γεύσεις της Μακεδονικής Κουζίνας … ταξίδεψαν, νωρίτερα, σήμερα, στην Παναγίτσα Εδεσσας, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε η Αναπτυξιακή Πέλλας (ΑΝΠΕ), στον φιλόξενο χώρο του εστιατορίου “Το Πέτρινο”.


Ηταν μια εκδήλωση που στέφθηκε από απόλυτη επιτυχία, με κεντρικούς ομιλητές τον Διευθυντή της ΑΝΠΕ, Ιορδάνη Κιοσέογλου, τον Εδεσσαίο Chef Ambassador Θοδωρή Κουρατζόγλου, τον Πρόεδρο της ΑΝΠΕ Πέτρο Ζέρζη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, Δάνη Τζαμτζή.


Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν, επίσης, η παρέμβαση του Chef Research & Development (R&D) στην εταιρεία Αγρόκτημα Φούστανης και Καθηγητή στη ΣΑΕΚ (πρώην ΙΕΚ) Αριδαίας, Στάθη Λαζαρίδη, ενώ χαιρετισμό έκανε και ο Βουλευτής και πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της θητείας του, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, είχε άριστη συνεργασία με την Αναπτυξιακή Πέλλας και πέτυχε την έγκριση όλων των τοπικών προγραμμάτων Leader εκείνης της εποχής. Ολιγόλεπτη τοποθέτηση έκανε επίσης ο Δημήτρης Γιάννου, ως πρώην μέλος της ΑΝΠΕ.

Ο Δήμαρχος Αλμωπίας, Νίκος Παρούτογλου, μίλησε για τον σημαντικό ρόλο της Αναπτυξιακής Πέλλας και κάλεσε τους τέσσερις Δημάρχους του Ν. Πέλλας, τον Αντιπεριφερειάρχη και τα στελέχη της ΑΝΠΕ, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να συζητήσουν για το τουριστικό προϊόν της Πέλλας.
➡️ Το ταξίδι … γεύσεων και αρωμάτων που ακολούθησε ήταν ονειρεμένο. Πιάτα με άρωμα … μακεδονικής κουζίνας σερβιρίστηκαν στους καλεσμένους, όλα προσεγμένα, δημιουργημένα με αγνά και φρέσκα τοπικά προϊόντα άριστης ποιότητας, τιμώντας, πραγματικά, την παράδοση της περιοχής.
Το μενού, συγκεκριμένα, περιλάμβανε: κάσα με χειροποίητους κεφτέδες και φρέσκα μυρωδικά, βαρένικα γεμιστά με τυριά και αρωματικό βούτυρο σκόρδου, μαντί γεμιστά με μοσχαρίσιο κιμά, ψημένα στο φούρνο και ραντισμένα με βούτυρο από φρέσκα βότανα, τηγανητά πιπεράκια μπαχόβου με τριμμένη φέτα, ψιλοκομμένα φιλέτα ντομάτας και φρέσκια ρίγανη, λουκάνικα φούστανης με τραχανά και πράσο, ιρί κιοφτέ με σάλτσα ντομάτας, φρέσκα μυρωδικά και βούτυρο, γλυκιά κολοκύθα σε τερίνα με τριμμένο καρύδι, σκόρδο και αλμυρές νότες από μπάτζιο.


Ολα τα κρασιά, που προσέφεραν τοπικά οινοποιεία, είχαν τον δικό τους έντονο χαρακτήρα, αρώματα που εντυπωσίασαν, και συνόδεψαν περίφημα τις delicious γεύσεις που είχαν κατακλύσει τα τραπέζια.
Κτήμα Ζην Ηδεως, Κτήμα Καρακίτση, Κτήμα Αλεξανδρίδη και Οινοποιείο 3 γεύσεις Θωμαΐδη προσέφεραν διάσημες ετικέττες, με ποιότητα και κύρος, που προκάλεσαν το ενδιαφέρον των καλεσμένων, που δε δίσταζαν να ξαναγεμίσουν τα ποτήρια τους και να δημιουργήσουν μια όμορφη ατμόσφαιρα, σ’ αυτή τη γιορτή γευσιγνωσίας της Μακεδονικής Κουζίνας, που προσέφερε η ΑΝΠΕ στους καλεσμένους της, επιλέγοντας τον ορεινό όγκο του Δήμου Εδεσσας και το εξαιρετικό εστιατόριο “Το Πέτρινο” της οικογένειας Πολατίδη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο Δημήτρης Γαλαντάρης, γνωστός επιχειρηματίας της εστίασης
Η “Μακεδονική Κουζίνα” της Πέλλας διακρίνεται από την πανδαισία εκλεκτών γεύσεων, αρωμάτων και… χρωμάτων και κάθε πιάτο είναι ένα μικρό ταξίδι που δημιουργεί όμορφα συναισθήματα και αναμνήσεις στους ντόπιους αλλά και στους επισκέπτες της περιοχής, που μαγεύονται και η μόνη τους επιθυμία είναι να ξανάρθουν, για να γευτούν ό,τι δεν είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν την προηγούμενη φορά.

Κι όσοι δεν έχετε ακούσει για την … “Μακεδονική Κουζίνα”… πλανάσθε πλάνην οικτράν!
Σας καλούμε, λοιπόν, ναρθείτε στην Πέλλα, ν’ απολαύσετε την μοναδική φιλοξενία των κατοίκων της, να δοκιμάσετε τα εκλεκτά φαγητά και γλυκά που θα σας προσφέρουν, να γνωρίσετε τα εκλεκτά κρασιά της περιοχής, να κάνετε φίλους και να γίνετε φίλοι μιας ζωής, σ’ αυτό τον όμορφο και ευλογημένο τόπο.
✍️ Μαρία Στεφ. Βαγουρδή
Δημοσιογράφος, Συντάκτρια της εφημερίδας “εδεσσαϊκή” Ν. Πέλλας, μέλος της Ενωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου