ΣΚΥΔΡΑ: Δράση αφιερωμένη στο δάσκαλο και λογοτέχνη Όμηρο Πέλλα – Κάλεσμα συμμετοχής

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ-ΘΡΗΣΚΕΙΑ

Ο Δήμος Σκύδρας θέτει και φέτος σ’ εφαρμογή την πρωτοβουλία του «ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο».

Πρόκειται για τον εκπαιδευτικό – πολιτιστικό θεσμό που σκοπό έχει τη διάδοση και την προαγωγή του βιβλίου και της φιλοαναγνωσίας.  

Η φετινή «ΣΚΥ-ΔΡΑση για το βιβλίο 2023» είναι αφιερωμένη στο δάσκαλο και λογοτέχνη Όμηρο Πέλλα (λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Οδυσσέα Γιαννόπουλου: Πρόδρομος, Δήμου Τριφυλίας, Μεσσηνίας 1921 – Σκύδρα 1962) κι εντάσσεται στο πλαίσιο της ανάδειξης και προαγωγής του έργου του. 
Υπενθυμίζεται ότι η περσινή δράση ήταν αφιερωμένη στην εκατοστή επέτειο μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στο περίγραμμα, λοιπόν, της ΣΚΥ-ΔΡΑσης για το βιβλίο 2023 θα πραγματοποιηθεί η παρακάτω δράση στην οποία προσκαλούμε να συμμετάσχει κάθε ενδιαφερόμενος με τον εξής τρόπο: σ’ ένα λευκό χαρτί μεγέθους περίπου 1/4 σελίδας Α4 (φωτοτυπίας) να σημειώσει τα στοιχεία του, δηλαδή, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο κι εάν πρόκειται για μαθητή να προσθέσει το σχολείο στ’ οποίο φοιτά και το τηλέφωνο των γονιών του.

Από κάτω να γράψει τη φράση: «Αγάπα τη ζωή, τη χαρά της ζωής, της δίχως φόβο ζωής» που είναι παρμένη από το συγκλονιστικό και γνωστότερο έργο του «ΣΤΑΛΑΓΚ VI C – ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΟΜΗΡΙΑΣ», (Στάλαγκ στα γερμανικά σημαίνει στρατόπεδο). Ένα βιβλίο στ’ οποίο περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο τα όσα βίωσε κατά το διάστημα της ομηρίας και κράτησής του στα στρατόπεδα του ναζιστικού Άξονα, την περίοδο 1944-45.  

Στη συνέχεια το συμπληρωμένο αυτό χαρτί θα πρέπει να κατατεθεί στο Δήμο Σκύδρας και θ’ αντιστοιχεί σε λαχνό συμμετοχής στην κλήρωση που θ’ ακολουθήσει για τη διεκδίκηση βιβλίων δωρεάν.

Η κατάθεση των συμμετοχών ξεκινάει από την Τετάρτη 10 Μαΐου κι ολοκληρώνεται την Τετάρτη 31 Μαΐου. 
Σε κάθε άτομο αντιστοιχεί μία συμμετοχή η οποία μπορεί να κατατεθεί και ηλεκτρονικά.

Αρμόδια στελέχη για πληροφορίες και για την παραλαβή των συμμετοχών είναι:

✔️ η Ελένη Παπαδοπούλου (Δημοτική Βιβλιοθήκη Σκύδρας), τηλ.: 23813 51960, ηλεκτρονική διεύθυνση: librarysk@skydra.gov.gr  
✔️ ο Δημήτρης Αλεξανδρίδης (Δημαρχείο), τηλ.23813 51802, ηλεκτρονική διεύθυνση: gra.dimarxou@skydra.gov.gr

Στηρίζουμε και προάγουμε τη γνώση και την παιδεία, μελετάμε, τιμάμε και διδασκόμαστε από την ιστορία μας! 

Η Δήμαρχος Σκύδρας 
Κατερίνα Ιγνατιάδου