Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις εκθέσεις “ANUGA” και “FOODEX SAUDI”

Κεντρική Μακεδονία

Διεθνή έκθεση “ANUGA 2023” (7-11 Οκτωβρίου, Κολωνία)  

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών “ANUGA 2023”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 7 έως τις 11 Οκτωβρίου στις εγκαταστάσεις του Εκθεσιακού Κέντρου Koelnmesse στην Κολωνία της Γερμανίας.

Είναι η τέταρτη φορά που η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει στη μεγάλη αυτή έκθεση. Η επαναλαμβανόμενη παρουσία της Περιφέρειας, μέσα από την εντυπωσιακή συμμετοχή της στην “ANUGA” κατά τα έτη 2017, 2019 και 2021, όπου οι επιχειρήσεις της Περιφέρειας έκαναν ουσιαστικές επαφές και προχώρησαν σε σημαντικές εμπορικές συμφωνίες, ενισχύει το κύρος των συμμετεχόντων.

Αναδεικνύει ιδιαίτερα τον επαγγελματισμό των παραγωγών της ΠΚΜ που στοχεύουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους, όχι αποσπασματικά αλλά με διαχρονική παρουσία, στο μεγάλο αυτό παγκόσμιο γεγονός του κλάδου. 
Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα προσφέρει και φέτος τη δυνατότητα σε νέους, σημαντικούς και ποιοτικούς παραγωγούς και επιχειρήσεις της περιοχής να παρουσιάσουν τα μοναδικά τους προϊόντα.

Με 100 χρόνια εμπειρίας, η διεθνής έκθεση “ANUGA” διεξάγεται κάθε 2 χρόνια στο εκθεσιακό κέντρο Koelnmesse της Κολωνίας και αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση για τον κλάδο τροφίμων και ποτών παγκοσμίως. Το υψηλό επίπεδο διεθνοποίησης της έκθεσης προσελκύει πάνω από 165.000 επαγγελματίες επισκέπτες από 198 χώρες, μέσα στους οποίους περιλαμβάνονται αγοραστές από κορυφαίες εταιρείες τροφίμων. Το 2021, στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν παγκοσμίως λόγω της πανδημίας, η διοργάνωση υποδέχτηκε 70.000 επισκέπτες από 169 χώρες και περισσότερους από 4.600 εκθέτες από 98 χώρες και αποτέλεσε, για μία ακόμα χρονιά, σημείο αναφοράς στον αγροδιατροφικό κλάδο, στην προώθηση των τροφίμων και των ποτών.  

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης έκθεσης προβάλλεται το σύνολο των προϊοντικών κατηγοριών της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών, καθώς και τεχνολογικά προϊόντα για τον κλάδο του λιανικού εμπορίου, όπως και προϊόντα συναφή με τις υπηρεσίες εστίασης.

Ειδικότερα, η έκθεση εκτείνεται σε 10 διακριτούς τομείς/αίθουσες, όπως: Fine Food (Γενικά Τρόφιμα), Frozen Food (κατεψυγμένα προϊόντα, παγωτά), Meat (είδη κρέατος – κρεατοσκευάσματα), Chilled & Fresh food (προϊόντα συντήρησης-νωπά), Dairy (γαλακτοκομικά), Bread & Bakery (αρτοσκευάσματα, είδη ζαχαροπλαστικής), Hot beverages (ζεστά ροφήματα), Drinks (ποτά), Organic (βιολογικά προϊόντα).

Στόχος της συμμετοχής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “ANUGA 2023” είναι η προώθηση προς τη διεθνή αγορά των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων που παράγονται στην εδαφική της επικράτεια, η περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στο συγκεκριμένο κλάδο, η ενίσχυση της εξωστρέφειας της παραγωγής και η τόνωση του πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας.  

Για τη συμμετοχή στη φετινή διοργάνωση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, με ειδικής κατασκευής και ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας.

Για την υλοποίηση των παραπάνω ενεργειών και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:  
– τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις 
– τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 
– την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ 
– τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια.  

Διεθνή έκθεση “FOODEX SAUDI 2023” (17-20 Σεπτεμβρίου, Ριάντ Σαουδικής Αραβίας)  

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΤΑ ΚΜ), στο πλαίσιο της πολιτικής τους για την προβολή και προώθηση των προϊόντων της περιοχής, θα συμμετάσχουν στη διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών “FOODEX SAUDI 2023”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 17 έως τις 20 Σεπτεμβρίου στο το συνεδριακό και εκθεσιακό κέντρο Riyadh Intl. Convention & Exhibition Center του Ριάντ, στη Σαουδική Αραβία.

Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πλέον σημαντικότατο μέρος ενός αναπτυσσόμενου τομέα παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, που κερδίζει με βάση τον πληθυσμό και την αύξηση του εισοδήματος, την κρατική υποστήριξη, τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη μεγάλη οικονομική συμμαχία που διατηρεί. Αποτελεί μια αγορά 34 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε Catering και Food Services και ξοδεύει περίπου 70 δισεκατομμύρια δολάρια για την κατανάλωση τροφίμων εντός της χώρας.

Η “FOODEX SAUDI” αποτελεί την κορυφαία εμπορική έκθεση της Σαουδικής Αραβίας 100% αφιερωμένη στο χώρο της βιομηχανίας τροφίμων και ποτών. Πλήθος από επαγγελματίες επισκέπτες, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται αγοραστές από κορυφαίες εταιρείες τροφίμων, εισαγωγείς, διανομείς, στελέχη της οργανωμένης λιανικής πώλησης, του χονδρεμπορίου και της μαζικής εστίασης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα από 50 και πλέον χώρες και να δημιουργήσουν ένα δίκτυο συνεργασιών με εκθέτες του αγροδιατροφικού τομέα, που παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα παγκόσμιων προσφορών προϊόντων και λύσεων στον κλάδο των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών.

Στη φετινή 10η διοργάνωση της “FOODEX SAUDI”, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά, με σκοπό την αύξηση της αναγνωρισιμότητας, την ανάδειξη των αγροτικών ποιοτικών προϊόντων της (τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών), την ενίσχυση της εξωστρέφειας και τη δικτύωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα στην αγορά της Σαουδικής Αραβίας και της ευρύτερης περιοχής.

Για τη συμμετοχή στην εν λόγω έκθεση, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει προβεί σε ενοικίαση ειδικά διαμορφωμένου χώρου, με ειδικής κατασκευής και ιδιαίτερης αισθητικής περίπτερα, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες προβολής των εκθεμάτων της Περιφέρειας. 

Για την υλοποίηση των παραπάνω και την αρτιότερη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν για να προβάλουν τα προϊόντα τους μέσα από το ενιαία διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας, να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους (βλ. συνημμένο Έντυπο Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος) στα e-mail: g.karali@pkm.gov.gr ή dao@pkm.gov.gr το συντομότερο δυνατό και όχι αργότερα από την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Λόγω συγκεκριμένου αριθμού των stand, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για τη διάθεσή τους λαμβάνοντας υπόψη:  
– τον εξαγωγικό χαρακτήρα της επιχείρησης και αν διαθέτει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις 
– τη δραστηριότητα της επιχείρησης και κατά πόσο συμβάλλει στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 
– την εκπροσώπηση όσο το δυνατό περισσότερων Περιφερειακών Ενοτήτων της ΠΚΜ 
– τις επιχειρήσεις που δεν έχουν συμμετάσχει ξανά σε περίπτερο της Περιφέρειας σε διεθνείς εκθέσεις.

Βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι τα προϊόντα τους να έχουν παραχθεί/ τυποποιηθεί/ μεταποιηθεί εντός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς επίσης η επωνυμία της επιχείρησης ή η ετικέτα της συσκευασίας των προϊόντων να μην παραπέμπουν σε άλλη Περιφέρεια. 

▪️ Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση για την πρωτοβουλία της Περιφέρειας καθώς και για άλλες δράσεις εξωστρέφειας και υποστήριξης του Τμήματος Προβολής Αγροτικών Προϊόντων στα τηλέφωνα 2313 330391 (Χαρίκλεια Τσιαμπαλή) και 2313 330052 (Μαρία Ελευθεριάδου).