Υπερθυρεοειδισμός: Ποια τρόφιμα να αποφεύγετε – Τι να επιλέξετε

Υγεία

Ο υπερθυρεοειδισμός συμβαίνει όταν υπάρχει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών στο σώμα. Ο θυρεοειδής είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Παράγει θυρεοειδικές ορμόνες που ονομάζονται Τ3 και Τ4.

Αυτές οι ορμόνες:

✔️ βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί ενέργεια
✔️ βοηθούν στην εξισορρόπηση της θερμοκρασίας του σώματος
✔️ βοηθούν τον εγκέφαλο, την καρδιά και άλλα όργανα να λειτουργήσουν σωστά

Ορισμένοι τύποι υπερθυρεοειδισμού μπορεί να είναι γενετικοί. Η νόσος Graves είναι η πιο κοινή αιτία υπερθυρεοειδισμού. Είναι 7 έως 8 φορές πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι καρκίνοι του θυρεοειδούς μπορεί επίσης να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα του θυρεοειδούς.

Ο υπερθυρεοειδισμός συχνά συγχέεται με άλλα προβλήματα υγείας.

Το ευρύ φάσμα των συμπτωμάτων του περιλαμβάνει τα εξής:

▪️ ξαφνική απώλεια βάρους
▪️ αυξημένη όρεξη
▪️ άγχος, ευερεθιστότητα και νευρικότητα
▪️ αλλαγές διάθεσης
▪️ δυσκολία στον ύπνο
▪️ αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε πολύ
▪️ εφίδρωση
▪️ γρήγορος καρδιακός παλμός
▪️ κόπωση
▪️ μυϊκή αδυναμία
▪️ τρόμος χεριών (ελαφρύ τρέμουλο)
▪️ συχνότερες ή άλλες αλλαγές στις κενώσεις του εντέρου
▪️ λέπτυνση του δέρματος
▪️ λεπτά, εύθραυστα μαλλιά
▪️ αλλαγές της εμμήνου ρύσεως
▪️ διευρυμένος θυρεοειδής αδένας (βρογχοκήλη)
▪️ πρήξιμο στην βάση του λαιμού
▪️ αλλαγές στα μάτια
▪️ κόκκινο, παχύ δέρμα στα άνω πόδια και τις κνήμες

Υπερθυρεοειδισμός: Τροφές που πρέπει να τρώτε

Τροφές με χαμηλό ιώδιο

Το ιώδιο είναι ένα μέταλλο που παίζει βασικό ρόλο στη δημιουργία θυρεοειδικών ορμονών. Μια δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο βοηθά στην μείωση των ορμονών του θυρεοειδούς.

Προσθέστε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή:
▪️ μη ιωδιούχο αλάτι
▪️ καφές ή τσάι χωρίς καφεΐνη (χωρίς γάλα ή κρέμες με βάση τα γαλακτοκομικά ή τη σόγια)
▪️ ασπράδια αυγών
▪️ φρέσκα ή κονσερβοποιημένα φρούτα
▪️ ανάλατους ξηρούς καρπούς και βούτυρα ξηρών καρπών
▪️ σπιτικό ψωμί ή ψωμιά φτιαγμένα χωρίς αλάτι, γαλακτοκομικά και αυγά
▪️ βρώμη
▪️ πατάτες
▪️ μέλι
▪️ σιρόπι σφενδάμου

Σταυρανθή λαχανικά

▪️ μπαμπού
▪️ κινέζικο λάχανο (bok choy)
▪️ μπρόκολο
▪️ λαχανάκια Βρυξελλών
▪️ κασάβα
▪️ κουνουπίδι
▪️ λάχανο
▪️ μουστάρδα
▪️ γογγύλια

Βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία

Σίδηρος

Ο σίδηρος είναι σημαντικός για πολλές ζωτικές λειτουργίες του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του θυρεοειδούς. Αυτό το μέταλλο είναι απαραίτητο, ώστε τα κύτταρα του αίματος να μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο.

Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου συνδέονται με τον υπερθυρεοειδισμό. Πάρτε άφθονο σίδηρο στη διατροφή σας με τροφές όπως:

▪️ ξερά φασόλια
▪️ πράσινα φυλλώδη λαχανικά
▪️ φακές
▪️ ξηροί καρποί
▪️ κοτόπουλο και γαλοπούλα
▪️ κόκκινο κρέας
▪️ σπόροι
▪️ δημητριακά ολικής αλέσεως

Σελήνιο

Οι τροφές πλούσιες σε σελήνιο μπορεί να βοηθήσουν στην εξισορρόπηση των επιπέδων των θυρεοειδικών ορμονών και στην προστασία του θυρεοειδούς σας από ασθένειες. Το σελήνιο βοηθά στην πρόληψη της βλάβης των κυττάρων και διατηρεί τον θυρεοειδή και άλλους ιστούς υγιείς.

Καλές διαιτητικές πηγές είναι:

▪️ φυστίκια Βραζιλίας
▪️ κουσκούς
▪️ σπόροι chia
▪️ μανιτάρια
▪️ τσάι
▪️ κρέας, όπως βοδινό και αρνί
▪️ ρύζι
▪️ πίτουρο βρώμης
▪️ κοτόπουλο και γαλοπούλα
▪️ ηλιόσποροι

Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος σας βοηθά να χρησιμοποιείτε τα τρόφιμα για ενέργεια. Αυτό το μέταλλο βοηθά επίσης να διατηρήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και τον θυρεοειδή σας υγιή. Καλές πηγές ψευδαργύρου:

▪️ βοδινό κρέας
▪️ ρεβύθια
▪️ κακάο σε σκόνη
▪️ κάσιους
▪️ μανιτάρια
▪️ σπόροι κολοκύθας
▪️ αρνί

Ασβέστιο και βιταμίνη D

Ο υπερθυρεοειδισμός προκαλεί αδύναμα και εύθραυστα οστά. Η οστική μάζα μπορεί να αποκατασταθεί με θεραπεία. Η βιταμίνη D και το ασβέστιο είναι απαραίτητα για την οικοδόμηση υγιών οστών.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο:
▪️ σπανάκι
▪️ λευκά φασόλια
▪️ λάχανο
▪️ μπάμιες
▪️ εμπλουτισμένος με ασβέστιο χυμός πορτοκαλιού
▪️ γάλα αμυγδάλου
▪️ δημητριακά εμπλουτισμένα με ασβέστιο

Η βιταμίνη D βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε ιώδιο:

▪️ εμπλουτισμένος με βιταμίνη D χυμός πορτοκαλιού
▪️ δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη D
▪️ μοσχαρίσιο συκώτι
▪️ μανιτάρια
▪️ λιπαρά ψάρια

Υγιή λιπαρά

Τα λίπη που προέρχονται από ολόκληρα και σε μεγάλο βαθμό μη επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση της φλεγμονής στον οργανισμό. Αυτό με την σειρά του συμβάλλει στην υγεία του θυρεοειδούς και στην εξισορρόπηση των θυρεοειδικών ορμονών. Τα μη γαλακτοκομικά λίπη είναι σημαντικά σε μια δίαιτα χαμηλή σε ιώδιο.

Αυτά περιλαμβάνουν:
▪️ λάδι λιναρόσπορου
▪️ ελαιόλαδο
▪️ λάδι αβοκάντο
▪️ λάδι καρύδας
▪️ ηλιέλαιο
▪️ έλαιο καρδάμου
▪️ αβοκάντο
▪️ ανάλατοι ξηροί καρποί και σπόροι

Μπαχαρικά

Ορισμένα μπαχαρικά και βότανα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στην προστασία και την εξισορρόπηση της λειτουργίας του θυρεοειδούς

Δώστε βάση στα εξής:

▪️ κουρκούμη
▪️ πράσινο τσίλι
▪️ μαύρο πιπέρι

Υπερθυρεοειδισμός: Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε

Τροφές με πολύ ιώδιο

Η κατανάλωση πάρα πολλών πλούσιων σε ιώδιο ή εμπλουτισμένα με ιώδιο τροφών μπορεί να οδηγήσει σε υπερθυρεοειδισμό ή να τον επιδεινώσει.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι περιέχει 304 μικρογραμμάρια (mcg) ιωδίου.
Τα θαλασσινά έχουν το περισσότερο ιώδιο. Μόλις 1 γραμμάριο φυκιών περιέχει 0,02 χιλιοστόγραμμα (mg) ιωδίου.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση ιωδίου είναι περίπου 150 mcg (ή 0,15 mg). Μια χαμηλή σε ιώδιο δίαιτα απαιτεί ακόμη μικρότερη ποσότητα.

Αποφύγετε τα ακόλουθα θαλασσινά:

▪️ ψάρια
▪️ φύκια
▪️ γαρίδες
▪️ καβούρι
▪️ αστακός
▪️ σούσι
▪️ άλγη

Αποφύγετε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, όπως:

▪️ γάλα
▪️ τυριά
▪️ κρόκοι αυγών
▪️ ιωδιούχο αλάτι
▪️ ιωδιούχο νερό (συνήθως εμφιαλωμένο)
▪️ μερικές χρωστικές τροφίμων

Γλουτένη

Σε μερικούς ανθρώπους, η γλουτένη μπορεί να βλάψει τον θυρεοειδή, προκαλώντας φλεγμονή. Ακόμα κι αν δεν έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη, είναι σώφρον να περιορίσετε τη γλουτένη αν έχετε υποθυρεοειδισμό.

Ελέγξτε τις ετικέτες των τροφίμων για συστατικά που περιέχουν γλουτένη όπως:

▪️ σιτάρι
▪️ κριθάρι
▪️ μαγιά μπύρας
▪️ βύνη
▪️ σίκαλη

Σόγια

Αν και η σόγια δεν περιέχει ιώδιο, έχει αποδειχθεί ότι παρεμβαίνει σε ορισμένες θεραπείες για τον υπερθυρεοειδισμό (μελέτες σε ζώα).

Αποφύγετε ή περιορίστε τα τρόφιμα με σόγια όπως:

▪️ γάλα σόγιας
▪️ σάλτσα σόγιας
▪️ τόφου
▪️ κρέμες με βάση τη σόγια (π.χ. πρόσθετη κρέμα σε καφέδες)

Καφεΐνη

Τρόφιμα και ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως ο καφές, το τσάι, τα αναψυκτικά και η σοκολάτα, μπορούν να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού και να οδηγήσουν σε αυξημένο άγχος, νευρικότητα, ευερεθιστότητα και γρήγορο καρδιακό ρυθμό.

Εάν η καφεΐνη έχει αυτή την επίδραση πάνω σας, η αποφυγή ή ο περιορισμός της είναι η ενδεδειγμένη επιλογή.

Πηγή: iatropedia

Ετικέτα: