Εκλογές 2023: Το πρόγραμμα των κομμάτων για την Υγεία

Υγεία

Λίγες μέρες έμειναν για τις εκλογές της 21ης Μαΐου και τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείας.

Όπως έχουμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν, στην προεκλογική ατζέντα η Υγεία ήταν σε πρώτο πλάνο, καθώς η τελευταία τετραετία σημαδεύτηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και τα νομοσχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ουσιαστικά διαλύουν τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ.

Το Healthstat συγκεντρώνει τα προγράμματα των κομμάτων για την Υγεία και σας τα παρουσιάζει.

ΝΔ: Ολοκλήρωση αυτού που άφησε πίσω η πανδημία

Η Νέα Δημοκρατία δεν κατάφερε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της μετά τη νίκη του 2019, καθώς η πανδημία έβαλε φρένο στην υλοποίησή του. Γι αυτό ουσιαστικά, με όχημα τον νέο υγειονομικό χάρτη, η ΝΔ σχεδιάζει την ανάταξη των δομών υγείας. Ωστόσο, οι νοσοκομειακές ενώσεις καταγγέλλουν ότι αυτό σημαίνει κλείσιμο και συγχνεύσεις τμημάτων ή νοσοκομείων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της ΝΔ:

▪️ Αύξηση των δαπανών του προϋπολογισμού για την υγεία και ενίσχυση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
▪️ Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζομένους ώστε να φθάσουμε τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο με 2,2 νοσηλευτές ανά κλίνη.
▪️ Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας. Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. Αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών στα νοσοκομεία. Επέκταση και ανάπτυξη των μητρώων ασθενών.
▪️ Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης και κατασκευή Νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής, Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης και νέου Ογκολογικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
▪️ Εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση σε αστικές και ημιαστικές περιοχές. Δημιουργία έξι νέων βάσεων για πρωτογενή διάσωση και αεροδιακομιδές για την αμεσότερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
▪️ Αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών.
▪️ Μείωση χρόνου αναμονής για χειρουργικές πράξεις κατά 50% και μείωση χρόνου αναμονής στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών κατά 70% έως το τέλος του 2027.
▪️ Μείωση του χρόνου αναμονής για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων κατά 80% έως το 2027 και ανάπτυξη πλήρους ψηφιακής εφαρμογής για ραντεβού για το σύνολο των δημόσιων δομών υγείας.
▪️ Επέκταση του θεσμού του προσωπικού γιατρού σε όλο τον πληθυσμό της χώρας και εισαγωγή θεσμού συμβούλου υγείας.
▪️ Υλοποίηση των σχεδιασμένων προγραμμάτων μαζικών προληπτικών ελέγχων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών κινδύνων, καθώς και προληπτικές εξετάσεις σε κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών.
▪️ Μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά ηλικίας 2 έως 14 ετών από 37,5% σε 24,5% (330.000) έως το 2030. Δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής από διατροφολόγο/ιατρό. Εμβολιασμός του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών με το εμβόλιο HPV έως το 2030.
▪️ Μείωση των καπνιστών από 42% του ενήλικου πληθυσμού το 2020, σε 25% έως το 2027. Ενίσχυση των ιατρείων διακοπής καπνίσματος.
▪️ Δημιουργία 311 νέων δομών, υλοποίηση 211 δράσεων & προγραμμάτων πρόληψης και προαγωγής ψυχικής υγείας και ενίσχυση 279 υφιστάμενων δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας. ▪️ Ενίσχυση των 300 Κέντρων Υγείας με πέντε Επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας ανά κέντρο, για την περαιτέρω ενσωμάτωση των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.: Οικοδόμηση ενός νέου ισχυρού ΕΣΥ

Η αξιωματική αντιπολίτευση βάζει πολύ ψηλά τον τομέα τηας Υγείας. Μάλιστα, όταν ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., δηλαδή τη βάση για δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης, είπε ότι το άρθρο 6 που αφορά το ΕΣΥ είναι το πιο οραματικό από τις 11 προτάσεις της Κουμουνδούρου, καθώς δεν γίνεται να δεχτούμε τίποτα λιγότερο από αξιοπρεπή περίθαλψη και φροντίδα υγείας για όλους.

Αναλυτικά οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.:

▪️ Αυξάνουμε τις δημόσιες δαπάνες για την υγεία στο 7% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας
▪️ Αποκαθιστούμε τον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας
▪️ Προχωράμε άμεσα σε γενναία μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων του ΕΣΥ. Με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς, με ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών, με νέα δέσμη κινήτρων (εργασιακών, οικονομικών, κοινωνικών, εκπαιδευτικών, επιστημονικής εξέλιξης) για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες/νησιωτικές περιοχές αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα
▪️ Μονιμοποιούμε όσους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, και προχωράμε σε 15.000 στοχευμένες προσλήψεις σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης
▪️ Επαναφέρουμε τις Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου σε καθαριότητα-φύλαξη-σίτιση των νοσοκομείων
▪️ Ενισχύουμε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας
▪️ Ενισχύουμε το θεσμό του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Σύγκλιση με ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Τα σημεία στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενδεχομένως να αποτελέσουν πεδίο σύγκλισης με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μία προοδευτική κυβέρνηση. Σίγουρα όμως, απομακρύνουν τη Χαριλάου Τρικούπη από τη ΝΔ. Εξάλλου στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θεωρούν ότι το ΕΣΥ είναι κάτι εμβληματικό για το κόμμα, καθώς η δημιουργία του οφείλεται στον Γιώργο Γεννηματά και την πρώτη κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Εππομένως, η βαρύτητα που δίνουν είναι μεγάλη.

Αναλυτικά το πρόγραμμα με τίτλο «Αναγέννηση του Εθνικού Δυστήματος Υγείας»:

▪️ Προστασία του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ και κατάργηση του άρθρου 10 του Νόμου 4999/2022.
▪️ Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροβτίδας Υγείας με Κέντρα Υγείας σε κάθε Δήμο.
▪️ Κάλυψη όλων των κενών με μόνιμες προσλήψεις
▪️ Αύξηση των αμοιβών και ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
▪️ Ενσωμάτωση της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές και δράσεις του κράτους.
▪️ Χρηματοδότηση με 8% έως 10% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΚΚΕ: Δωρεάν υγεία για όλους

Η θέση του ΚΚΕ αφορά σε ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν, σύγχρονο και καθολικό σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

▪️ Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στην Πρόληψη: Παρέχονται υπηρεσίες για την εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας, της πνευματικής και πολιτιστικής ανάπτυξης του ανθρώπου, της διασφάλισης συνολικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών συνθηκών που επηρεάζουν τη δημόσια Υγεία, την ικανότητα για εργασία και κοινωνική δράση.
▪️ Κομβικό ρόλο έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με πυρήνα της το Κέντρο Υγείας, με τα αποκεντρωμένα ιατρεία και τις κινητές μονάδες που συνδέονται με αυτό. Είναι πλήρως στελεχωμένο με όλες τις βασικές ειδικότητες γιατρών, οδοντιάτρων, νοσηλευτών, μαιών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, επισκεπτών υγείας, φυσικοθεραπευτών και άλλων υγειονομικών. Έχει σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό, διαγνωστικά εργαστήρια, οδοντιατρεία, φυσικοθεραπευτήρια, φαρμακεία. Από αυτό εκπορεύονται όλα τα προγράμματα πρόληψης, θεραπείας, αποκατάστασης.
▪️ Πλήρης ανάπτυξη των δημόσιων νοσοκομείων, με επαρκές προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, με επαρκή και σύγχρονο ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.
▪️ Κεντρικά σχεδιασμένα εξασφαλίζεται η επαρκής παραγωγή υγειονομικού υλικού, φαρμάκων, εμβολίων για κάλυψη των εγχώριων αναγκών, καθώς και η έρευνα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ασθενειών που θα βασίζεται στη συνεργασία Νοσοκομείων – Πανεπιστημίων – Ερευνητικών Κέντρων – Κρατικής Βιομηχανίας Φαρμάκου.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ «είμαστε πεισμένοι ότι η ανθρωπότητα θα μετρούσε λιγότερα θύματα, περισσότερες ανθρώπινες ζωές θα είχαν σωθεί, αν δεν υπήρχε στην Υγεία ο παράγοντας κέρδος».

Ελληνική Λύση: Δωρεάν Υγεία, αλλά μόνο για Έλληνες

Ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, είναι αδιαπραγμάτευτος. Η Ελληνική Λύση θα επενδύσει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε κάθε Έλληνας πολίτης να έχει μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Αυτό αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, διότι χιλιάδες Έλληνες χάνουν τη ζωή τους λόγω της άθλιας κατάστασης του ΕΣΥ, όχι μόνο σε συνθήκες πανδημίας.

Για την Ελληνική Λύση, όπως λέει, «η υπεράσπιση της ζωής του Έλληνα και της Ελληνίδας, είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

Μέσω του σχεδίου αποκέντρωσης, αναβάθμισης εξειδικευμένων κέντρων υγείας στην περιφέρεια και τα νησιά και της ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, το ΕΣΥ μπορεί να γίνει πόλος έλξης για «ιαματικό τουρισμό», ενισχύοντας την πραγματική οικονομία.

ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη: Δημόσια Υγεία και φορολόγηση ιδιωτών

Δημόσια, Καθολική, Ανθρωποκεντρική και Δωρεάν Υγεία, με Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεμέλιο του ΕΣΥ και με γενναία ενίσχυση της Δευτεροβάθμιας, είναι οι προτεραιότητες του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη. Από τις μικρές δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας όπως τα αγροτικά ιατρεία, τις κινητές μονάδες, μέχρι τα Κέντρα Υγείας και τα Γενικά Νοσοκομεία, και τέλος τις εθνικές πολιτικές για το φάρμακο, την ψυχική υγεία και τα ναρκωτικά, επιδιώκουμε ισότιμη πρόσβαση, υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, αποδοτική λειτουργία και διαφάνεια.

Το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει ειδικό φόρο 2% στον κύκλο εργασιών των ιδιωτικών νοσοκομείων και κλινικών καθώς και νέου φόρου σε ζαχαρώδη, επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος και γαλακτοκομικά – πόροι που θα κατευθυνθούν στο ΕΣΥ με σκοπό την συν-χρηματοδότηση:

▪️ Προκήρυξης όλων των θέσεων επικουρικών γιατρών που καλύπτουν πάγιες ανάγκες.
▪️ Αύξηση εισακτέων Νοσηλευτικής ΑΕΙ και ΤΕΙ, άμεσες προσλήψεις προσωπικού.
▪️ Μείωση ποσοστού συμμετοχής των ασθενών στο κόστος ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης στο προ του 2010 επίπεδο.
▪️ Αύξηση των μονάδων εντατικής θεραπείας και επαναλειτουργία όσων σταμάτησαν από έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και μηχανημάτων.

Για τη μάστιγα των ναρκωτικών που αφαιρούν ζωές, ωθούν νέα παιδιά στην ληστεία γονέων, φίλων και γειτόνων, πλουτίζοντας τις διάφορες μαφίες, το ΜέΡΑ25 θα νομοθετήσει:

▪️ τη νομιμοποίηση της ινδικής κάνναβης.
▪️ τη δημιουργία πολλών μικρών μονάδων του ΕΣΥ που θα παρέχουν ηρωίνη και αντίστοιχες οπιώδεις ουσίες σε όποιον τις ζητήσει (υπό καθεστώς ανωνυμίας, σε ασφαλή και υγειονομικά άψογο χώρο) με παράλληλη ενίσχυση των κέντρων απεξάρτησης.

healthstat.gr